Makalemize evvel shader’ın ne olduğunu açıklayarak başlayalım. Shader gölgelendirme/gölgeleme üzere manalara gelmektedir. Minecraft’a gölgelendirme olarak daha ziyade grafik katmaktadır. Olağan ki de birinci devirler da yalnızca gölgelendirme ile başlayan shader sürümleri ilerleyen vakitlerde kendilerini geliştirmiş ve birçok özellik kazanmıştır. Birkaç örnek verecek olursak; suyun yahut çimlerin dalgalanması, yaprakların sallanması vb.
Fotogerçekçi aydınlatmalardan esrarengiz hareket bulanıklığına kadar, shaderlar Minecraft deneyiminizi yükseltebilir. Stile tesir eden yahut lag meselelerini ortadan kaldıran çeşitli Minecraft shader’ının kendine mahsus nitelikleri vardır. Siz de Minecraft grafiklerinizi güçlendirmek ve bu deneyimden faydalanmak istiyorsanız, hazırlamış olduğumuz Minecraft Shader Paketleri listesini gözden geçirin.
Minecraft Shader’ları Nasıl Kurulur?
Minecraft shaderlarını yüklemek için Forge yahut Optifine’ın indirme sahifesine gitmeniz ve kullanmakta olduğunuz Minecraft sürümü için indirmeniz gerekmektedir. Evrak indirildikten sonra, belgeyi bulun ve çalıştırın. Bu süreç sonucunda bir yükleme penceresi önünüze çıkacak. Minecraft belgelerinin yüklü olduğu klasörü seçin ve akabinde "Install client" seçeneğini tıklayın. Düzgün olarak çalışıp çalışmadığını denetim etmek için Minecraft'ı açın ve başlatıcının altındaki profilinizi Forge yahut Optifine olarak seçin. Forge yahut Optifine çalıştırmak için bilgisayarınızda öncelikle Java yüklü olması gerekmektedir.
Bu programlardan rastgele birini yüklemek için klasörü kendiniz bulmanız gerekiyorsa, Başlat menüsünde arama çubuğuna tıklayın ve %appdata% yazıp enter’a basın. Akabinde, .minecraft klasörüne gelin, klasörü açın Forge yahut OptiFine'ı “mods” klasörünüze sürükleyip bırakın.
Artık Minecraft shaderlar’ını yüklemek için gereksiniminiz olan her şeye sahipsiniz. Geri kalan süreç bir evvelki yaptığımız sürece çok benziyor. Tek farklılık, indirmiş olduğunuz shader’ı “mods” klasörü mekanına “shaderpacks” klasörüne kopyalamak olacak.
Sıra sıra anlatım:
- 3. Minecraft çoklukla ”%AppData%/Roaming/.minecraft/” dizininde yüklüdür,
- 4. Minecraft’ı açın ve “Options (Ayarlar)”a tıklayın ve çıkan menüden “Shaders”a girin,
- 5. Sol taraftaki listede yeni yüklediğiniz paketi seçin ve “Done” tuşuna tıklayın,
İşte Minecraft’ın en âlâ shaderları:
1. SEUS (SONIC ETHER’S UNBELIEVABLE SHADERS)
İnternet üzerinde birkaç farklı SEUS sürümü var, ama PC'nizde çok ziyade seçenek ve çok ziyade tesire sahip olan SEUS Renewed'i kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Bahisle alakalı yazılmış olan bir vesair makalemiz: 2019’un En Uygun Minecraft Modları
2. CONTINUUM SHADERS
3. KUDA SHADER
Bu shader paketi en tanınan paketler arasında 3. sırada yan alıyor. Öteki gerçekçi shader paketilerinden farklı olarak, çok daha süratli ve kişiselleştirilebilir. Grafikleri kökten değiştirmiyor, ama oyuna şirin ve nezih bir hava katıyor. Güneş, manzara şık ve sakince parlıyor. Bunun yanında parlamalar su yüzeyine yansıyor. Bulutlar gökyüzünde süzülerek uçuyor ve havada kayboluyor. Su efektleri çok daha detaylı tasarlanarak daha gerçekçi hale getirilmiş. Başkaca gölgeler, ışık efektleri ile birlikte su yüzeyine düşüyor.
4. NAELEGO’S CEL SHADERS
5. BSL
6. CHOCOPIC13’S SHADERS
7. EBIN
8. PROJECTLUMA
9. OCEANO
10. SILDURS
Güneş manzara boyunca aydınlık ve ılık olarak parlar ve görsel bir şaheser yaratır. Yıldırım efektleriyle birleştirilmiş yumuşak bulutlar, ağzınız açık bir halde oyun deneyiminizi yükseltecek.
Yalnızca gün veladetine mükemmel bir sıklık vermekle kalmıyor, birebir devranda yerlere ve suya inanılmaz gölgeler bırakıyor.
11. TME
12. WERRUS
Ve işte, grafiklerinizi yükseltmek için en uygun Minecraft shaderlar’ının sonuna geldik. En sevdiğiniz Minecraft haritalarında Minecraft konutlarınıza ekstra bir atmosfer kazanmak istiyorsanız, bu eksiksiz shader paketlerini yüklemeniz gerekiyor. Yepyeni Minecraft’ın klasik blok ve piksel stili elbet kimi oyuncularda nostalji yaratsa da, bazıları için değişiklik yeterli gelecektir.