Koronavirüs döneminde ofis temizliğinde daha dikkatli ve titiz ve kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilmesinin önemi daha da arttı. Her sabah erken saatlerde kalkıp, bütün bir günü geçireceğimiz ofis ortamına rutin hafta içi temizliği tüyoları doğru bir şekilde dezenfekte edilerek yapılmalı. Peki, ofis temizliği nasıl yapılmalıdır? Yorulmadan, ekstra efor sarf etmeden detaylı ofis temizliği nasıl olmalı? İşte yanıtlar
Bütün dünyada yaşanan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs tedbirleri doğrultusunda ülkece hijyene daha çok dikkat eder olduk. Evlerde ve işyerlerine zorunlu olarak gittiğimiz için, ölümcül olan hastalığın yayılma hızını azaltmak için birtakım önlemler alarak ofislerde temizliğe ve hijyene dikkat edilmesi gerekiyor. Uzmanlarda ofisler dahil olmak üzere halka açık alanların dezenfeksiyonunu ve kişisel önlemleri alınması gerektiğini vurguluyor. Ofisinizi güvende tutmak ve virüsün yayılma riskini azaltmak için kapsamlı temizlik ve dezenfeksiyon yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktaları bulunuyor. Kusursuz ve detaylı bir temizlik yapmak için özellikle kullandığınız temizlik malzemeleri ve temizliğe başlamadan önce yapacağınız plan çok önemlidir. Peki ofis temizliği nasıl yapılır, ofis nasıl dezenfekte edilir? Ofis temizliği hakkında tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
DETAYLI OFİS TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
Ofislerde sağlıklı bir çalışma alanı sağlayabilmek için genel temizliğin aksatılmadan son günlerde hayati önem taşıyor. Temel hijyen koşullarının sağlandığı bir ofiste hem çalışanların iş verimi artar hem de hastalıklara neden olabilen mikroorganizmaların personel arasında yayılması büyük ölçüde engellenebilir. Planlı olarak yapılması gereken ofis temizliğinde ilk olarak personelin dikkatini dağıtmamak açısından çalışma saatlerinin dışında, gerekirse hafta sonu ayarlanıp yapılması gerekir.
Temizliğe başlamadan önce önemli materyallerin kaybolmasını önlemek için masaların üzerindeki tüm eşyalar toplanmalı, dosya, evrak gibi belgeler arşivlenecekse dolaplara kaldırılmalı ve gereksiz malzemeler atılmalıdır. Sonrasında çöpler ve kağıt atık kutuları boşaltılarak alkol veya çamaşır suyu bazlı bir temizleyiciyle dezenfekte etmeniz gerekiyor.
Ardından ikinci olarak yapacağınız işlemlerden biri masaların ve dolapların tozu temiz bir bez yardımıyla güzelce silip tekrar üstünden geçilmesi gerekiyor. Bunun için yüzey temizleyicisiyle ıslatılmış bir bez kullanılabilir. Sonrasında leke kalmaması için tüm masa ve dolaplar güzel bir şekilde kurulanmalıdır.
Bilgisayar, fotokopi makinesi, faks makinesi, telefon gibi elektronik cihazları ıslak bez yerine kuru bir bezle silme bilgisayarların bozulmaması için daha sağlıklı olur. Bir diğer dikkat etmeniz gereken noktalardan biri elektronik aletlerin hepsini kapalı konumdayken temizlenmeli, su ve kimyasal gibi zarar verecek madde içeren temizleyiciler kullanılmaması gerekiyor.
Kapılar deterjanlı temiz bir bezle silin. Silerken en çok dikkat etmeniz gereken yerlerin başlında gelen kapı kolu, portmanto gibi çok sayıda kişinin sürekli temas halinde bulunduğu bölgeler detaylı bir şekilde dezenfekte etmeniz gerekiyor. Temizlik yaparken masa ve dolaplardaki çekmeceleri temizlemeyi unutmayın.
Sıra pencerelerin temizliğine geldi. Pencereleri temizlemeden önce varsa perdeler hepsini çıkarıp çamaşır makinesinde perde programı atarında yıkayabilirsiniz.
Daha sonra tüm pencereleri cam temizleyicilerle silebilir mikroplardan arındırmak içinde biraz sirke kullanabilirsiniz. Bu işlem camların hep mikroplardan arındıracak he de camların parlamalarını sağlayacaktır. Ayrıca leke kalmaması için mutlaka kuru bir bezle camları silin.
Bütün bu işleri yaptıktan sonra sıra zemin temizliğine geldi. Ofis ve bürolarda halı bulunuyorsa ilk olarak yapacağınız şey süpürge makinesiyle güzelce çekmek olacaktır. Zemin kısımda parke veya beton zemin bulunuyorsa mop yardımıyla alın. Zemindeki yabancı maddeler süpürülerek uzaklaştırıldıktan sonra su hazırlanıp içine yer temizleyici koyup ıslak olarak silinmesi gerekir. Islak olarak sileceğiniz için çamaşır suyu katkılı deterjanlar kullanılabilirsiniz. Ardından durulama suyuyla iki kere silmeyi unutmayın. Hızlı bir şekilde kuruması ve deterjandan kaynaklanan kimyasal kokunun uzaklaşması için ofisi iyice havalandırmayı unutmayın.
Ortak kullanım alanlarını temizlerken tek kullanımlık, antibakteriyel temizlik malzemeleri kullanabilirsiniz. Ayrıca mutfak gibi ortak kullanım alanını temizlerken gıda maddeleri açıkta bırakmayın. Tuvaletler temizlenirken kapılar, duvarlar, klozet ve lavabo altları da dahil olmak üzere tüm yüzeyler çamaşır suyu veya alkol içeren dezenfektanlarla detaylı bir şekilde temizleyin.