Son Konu

En Sık Görülen Omuz Yaralanmaları Nelerdir?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Omuz yaralanmaları çok yaygındır ve sıklıkla aşırı, tekrarlayan, baş üstü hareket içeren atletik faaliyetlerden kaynaklanır. Yaralanmalar bahçe işleri, boyama ve perde asma gibi günlük aktiviteler sırasında da meydana gelebilir.

Omuzda ortaya çıkan sorunların çoğu kemiklerden ziyade kasları, bağları ve tendonları içerir. Sporcular özellikle tekrarlayan, yoğun antrenman rutinleri nedeniyle gelişebilen yaygın omuz yaralanmalarına karşı savunmasızdır. Ortopedik cerrahlar yaygın omuz sorunları aşağıdaki kategorilerde gruplandırır:

  • İnstabilite. Omuz ekleminiz hareket ettiğinde veya normal pozisyonundan çıkmaya zorlandığında, bu duruma instabilite denir. İnstabiliteden muzdaripseniz, kolunuzu kaldırırken ağrı hissedersiniz ve bu da omzunuzun eklemden kaydığını hissettirebilir.
  • Sıkışma. Sıkışma, omuz kaslarının akromiyon adı verilen kürek kemiğinin üst kısmına aşırı sürtünmesinden kaynaklanır. Sıkışma sorunları, aşırı baş üstü kol hareketi gerektiren aktiviteler sırasında ortaya çıkabilir. Ağrı hissediyorsanız, tedavi edilmediği takdirde daha fazla yaralanmaya yol açabilecek iltihaplanmayla başa çıkmak için doktorunuza görünün.

Yaygın Omuz Yırtıkları​

Omuz yırtığı, eklem hareket açıklığı ve stabilitesini sağlayan yumuşak dokularda meydana gelen bir yaralanmadır. Yırtık tendonlarda, kaslarda veya glenoidi çevreleyen fibröz dokudan oluşan labrumda meydana gelebilir. En yaygın omuz yırtıklarından ikisi rotator manşet ve glenoid labrumu içerir.

Omuz yırtıkları tekrarlanan kullanımdan veya ani bir yaralanmadan kaynaklanabilir. Spor veya ev işleri ya da iş gereklilikleri gibi diğer faaliyetler nedeniyle yıllarca tekrarlanan hareketler yırtılmaya yol açabilir. Omuz çıkığı, humerus glenoidden çıktığında meydana gelir ve bu da kasların ve tendonların çekilmesine ve yırtılmasına neden olabilir. Belirtiler arasında ağrı, hareket açıklığında azalma ve dengesizlik yer alır. En yaygın omuz yırtıklarından ikisi şunlardır:

Rotator Manşet Yırtığı​

Rotator manşet, üst kolun dört kasından oluşan bir gruptur. Bu kaslar kolunuzu kaldırmanızı ve döndürmenizi sağlar. Tendonlar yırtılırsa, humerus yuvasında o kadar kolay hareket edemez. Rotator manşet tendonları, kollarınızı uzatarak ağır bir nesneyi kaldırmaya çalışırken veya düşen bir nesneyi yakalamaya çalışırken yaralanabilir.

Semptomlar: Bunlar arasında omuzu hareket ettirirken çatırdama hissi, şiddetli ağrı ve yırtılma aniden olmuşsa kopma hissi yer alır. Ayrıca güçsüzlük hissedebilir veya kolunuzu hiç kaldıramayabilirsiniz. Omuza baskı uygulandığında da ağrı hissedebilirsiniz.

Tedavi: Tedaviniz yaralanmanızın ciddiyetine bağlı olacaktır. Yırtık tam değilse, doktorunuz dinlenme, buz, kompresyon ve yükseltme (RICE) önerebilir. Sağlayıcınız ayrıca ağrı için steroid olmayan bir anti-enflamatuar ilaç (NSAID) reçete edebilir.


Glenoid Labrum Yırtığı​

Glenoid labrum, omuz ekleminin glenoid boşluğu içindeki fibrokartilajinöz dokudur. Glenoid labrumun amacı şoku absorbe etmek ve eklem içinde stabilite sağlamaktır. Labrumdaki bir yırtık travma veya tekrarlayan omuz hareketinin sonucu olabilir. Yaygın bir glenoid labrum yırtığı türü SLAP yırtığı veya anteriordan posteriora superior labral yırtıktır (SLAP).

Semptomlar: Baş üstü hareketle ağrı, yakalama, kilitlenme, patlama veya gıcırdama hissi, omuz sertliği, omuz instabilitesi, hareket açıklığında azalma.

Tedavi: Tedavi: Glenoid labrum yırtığı için ana tedaviler şunlardır:

  • Kısıtlı dinlenme. Omzunuzun iyileşmesi ve gücünü yeniden kazanması için omzunuzu buzlamanız ve birkaç hafta dinlendirmeniz gerekir. Doktorunuz anti-enflamatuar ilaçlar ve bazı durumlarda ağrı yönetimi için kortizon enjeksiyonu önerebilir.
  • Fizik tedavi. Bu, omzunuz için bir fizyoterapist ile yapılan nazik, pasif, hareket açıklığı egzersizlerini içerecektir.
  • Ameliyat. Fizik tedavi işe yaramıyorsa ve hala baş üstü hareketleri tamamlayamıyorsanız veya omzunuz çıkmaya devam ediyorsa, doktorunuz ameliyat önerebilir. Bu tedavi yırtılmış labrumu kemiğe yeniden bağlayacaktır.

Yaygın Omuz Çıkığı Türleri​

Omuz eklemi bir bilye ve soket eklemidir. Top, üst koldaki humerus kemiğinin yuvarlak tepesidir ve kürek kemiğinin armut şeklindeki dış kısmı olan yuvaya oturur. Omuz çıkığı, humerusun tepesi omuz eklemindeki normal konumundan dışarı çıktığında meydana gelir. Doktorlar omuz çıkıklarını, çıkığın yönüne bağlı olarak üç tipte sınıflandırır:

  • Anterior çıkık. Bu, tüm vakaların %95’inden fazlasını oluşturan en yaygın omuz çıkığı türüdür. Humerusun üst kısmı öne, vücudunuzun ön tarafına doğru yer değiştirdiğinde meydana gelir. Genç insanlar için sebep genellikle sporla ilgilidir. Yaşlı insanlarda ise genellikle uzanmış bir kolun üzerine düşmeye bağlıdır.
  • Arka çıkık. Posterior çıkıklar tüm omuz çıkıklarının %2-4’ünü oluşturur ve büyük olasılıkla nöbetler ve elektrik çarpması ile ilişkilidir. Humerusun üst kısmı vücudun arkasına doğru yer değiştirir.
  • İnferior çıkık. Bu nadir çıkık türünde humerusun tepesi aşağı doğru yer değiştirir. Kolun şiddetli bir şekilde aşağı doğru itildiği çeşitli travma türlerinden kaynaklanabilir.
Çıkık tedavisi kemiğinizi yuvasına geri yerleştirmekle başlar. Doktorunuz ağrı için ve omuz kaslarınızı gevşetmek için size ilaç verebilir. Ekleminiz normal pozisyonuna geri döndüğünde, kolunuzu bir ila dört hafta boyunca bir askıda dinlendireceksiniz. Ayrıca omuz ekleminizdeki normal gücü ve hareket açıklığını geri kazanmanıza yardımcı olmak için bir fizik tedavi programına başlayacaksınız. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (CT) taraması, çıkık sonrası omuzu daha fazla değerlendirmek için sıklıkla gereklidir. Şiddetli ağrınız devam ediyorsa veya fizik tedaviden sonra omzunuz hala gevşek ve dengesizse, doktorunuz ameliyat önerebilir.

Diğer Yaygın Omuz Yaralanmaları​

Omuz yırtıkları ve çıkıklarına ek olarak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere meydana gelebilecek başka yaygın omuz yaralanmaları da vardır:

  • Bursit. Bursa, eklemlerinizi yastıklayan sıvı dolu bir kesedir. Aynı hareketleri tekrar tekrar yaptığınızda şişebilir ve tahriş olabilir, bu da omzunuzu hareket ettirdiğinizde ağrıya neden olabilir.
  • Kırık. Düşerseniz veya sert bir darbe alırsanız, bir kemik kırılabilir veya çatlayabilir. Omuz çevresinde en sık görülen kırıklar köprücük kemiği (klavikula) ve kol kemiğidir (humerus).
  • Osteoartrit. Dejeneratif bir eklem hastalığı olan osteoartrit, omzunuz da dahil olmak üzere herhangi bir eklemi etkileyebilen en yaygın artrit şeklidir. Kemikler arasındaki kıkırdak parçalandıkça birbirine sürtünerek ağrıya neden olurlar.
  • Romatoid artrit. Bu, vücudunuzun bağışıklık sisteminin eklemlerinizdeki kaplamaya saldırmasına neden olan ve omuzlarınızda ağrı ve sertliğe neden olabilen bir hastalıktır.
  • Donmuş omuz. Bu durum ekleminizin ne kadar hareket edeceğini sınırlar. Eklemde anormal doku bantları oluşur ve omzunuzun serbestçe hareket etmesini engeller. Ağrı veya ameliyat omzunuzu daha az kullanmanıza neden olduysa, yapışıklıklar oluşabilir.
 
Üst Alt