Ergenliğe girdiğimizden beri hepimizin korkulu rüyası olan siyah noktaların sivilcelere neden olabileceğini biliyor muydunuz? Sivilceler bir çok nedenden dolayı oluşabilir, ancak çoğu zaman siyah ve beyaz noktaların iltihaplanması yüzünden ortaya çıkarlar. Eğer bu konuda bilgilenmek istiyorsanız, aşağıya kaydırıp içeriğimize bir göz atın! Kaynak:
Sivilce, vücudun tıkanmış gözeneklere verdiği tepkidir.
2. Siyah noktalar sebum ve ölü deri hücreleriyle tıkanmış foliküllerdir. Tıkanıklık yüzeydeyse siyah nokta oluşur. Siyah noktanın resmi ismi açık komedondur.
3. Komedonlar püstül ve kistlerden farklıdır. Kistler komedona kıyasla daha derin ve serttir. Püstüller daha sarımsıdır ve bakteri ve nötrofillerden gelen irin ile doludur.
Bu iki lezyon, daha şiddetli olan inflamatuar akne tiplerinde bulunur.
4. Siyah noktaların koyu renginin nedeni, tıkanıklığının oksitlenmesidir.
Beyaz nokta ile siyah nokta tamamen aynıdır. Beyaz noktalarda, tıkanıklık derinin altındadır ve hava ile reaksiyona giremeyecek kadar derindir. Oksitlenemediği için kırık beyaz, yani orijinal rengi korunur. Beyaz noktaların resmi ismi kapalı komedondur.
5. Beyaz ve siyah noktalar iltihaplanmayan sivilce türleridir. Bu lezyonlar, cildinizin kendini yağlamak için kullandığı sebum üretiminin bloke edilmiş birikimleridir.
6. Bir beyaz nokta iltiaplandığında sivilce oluşur. İrin, yani ölü hücre atığı, komedon ucunda toplanır.
Sivilceleri patlatmak, vücudun gözenekte yakalamayı başardığı bakterilerin tüm cilde yayılmasına ve daha fazla gözeneğe bulaşmasına neden olur.
7. Sivilce cildin herhangi bir yerinde oluşabilir ve patladıktan sonra çevre dokulara yayılabilir. Siyah noktalar genelde burun çevresi ve çene gibi cildin daha yağlı bölgelerinde ortaya çıkar.
8. Siyah noktalar sivilcelerin aksine iltihaplanmazlar. Sivilceler ciltte kızarıklık ve şişmeye neden olurlar.
9. Siyah noktalar tipik olarak sivilcelerin aksine düzdür.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...