Son Konu

Erisin de Dağların Karı Erisin

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Erisin De Dağların Karı Erisin Beypazarı yoresi

Erisin ya! Erisin de sular duz ovayı burusun Cumle alem de baharı gecip yaza ulaşsın Yaylaya yurusun Eee n'olacak cumle alem yaylaya yururse? Huseyin de Emine'yi alıp kacacak Yani eskilerin deyişiyle, olme eşeğim yaz gelsin!

Emine bir koy kızı Ama koyun varsıllarından Huseyin de aynı koyden Ama yoksul Aynı havayı soluyorlar Aynı pınardan su iciyorlar Ama biri varsıl Oteki yoksul Ne ki Huseyin'le Emine birbirine vurgun Emine icin ya Huseyin olur; ya da hic kimse Huseyin icin de varsa yoksa Emine Neden derseniz diyelim! Bir gun sığır surerken koy meydanında goz goze gelmişler Bakışmış, guluşmuşler Sonra da ıpılık bir dostluk başlamış Arada bir buluşup, kavilleşmişler Huseyin yuzunu kızartıp, Emine'yi babasından istetecek Olursa olur; olmazsa Emine'nin bohcası hazır olacak Yani ki kacacaklar Koyden hatırlı ucbeş emmi dayı Koyun imamı, oğretmeni, muhtarı Herkes Huseyin'i seviyor Emine'yle evliliğine yardımcı olmak istiyor Ama ne mumkun? Emine'nin babası: Yahu gercekten Huseyin efendi cocuktur, calışkandır, durusttur Verdim gitti!der mi ki! Demez İlkin hoşgeldiniz, beşgittiniz Sonra da: Ey imam efendi, ey oğretmen, ey benim guzel muhtarım, bu işin oluru var mı? Ne zahmet edip geldiniz Huseyin kim, ben kim? Sizin bu iş icin gelmeniz bile benim kredimi duşurur Davul dengi dengine vurur herkes yoluna gitsinder

Emine derseniz telaşlı Babası yok derse, bohcası hazır Anasına demiş zaten Olurum de Huseyin'den başkasına varmam Ya Huseyin; ya hic kimse!Gozu kulağı da babasının vereceği yanıtta Bir yandan kahve cezvesini surmuş ateşe; ote yandan gozu kulağı icerde konuşulanlarda Kahve tepsisi titriyor elinde Ya babası yok derse Vermem derse Giriyor iceri Sırayla kahve sunuyor konuklara Ama durum iyi değil Babasında surat bir karış Emine iceri girince, konuşmalar kesiliyor Bir şey duymuyor Ama durumun iyi olmadığı da acık

Cok gecmeden, konuklar ayaklanmış El sıkışıp gitmişler Babası cin atında Acıyor ağzını yumuyor gozunu Koyde orf kalmadı Duşunce sıfır! Ulan Huseyin kim oluyor da benim kızımı istiyor Huseyin kendi karnını doyursun ilkin Tovbe tovbe!deyip dolanıyor evin icinde

Huseyin sonucu duyunca, deli koyunlara donmuş N'apsa ki! Emine'yi kacırsa nereye gider ki! Kışın ortası Yolbel kar altında Hele bir yaz olsun Karlar erisin Akan sular duz ovayı burusun Cumle alem yaylasına yurusun Koyunlar koca karışsın Ak kuzular melesin de ondan sonra gidelim Nedeni de sığınak meselesi Hic değilse birkac ay sığınacak yer gerek Bu kışın ayazında kime sığınırlar ki Yaz olsa, bir tarlaya ırgat olurlar Bir suruye coban Kafalarını sokacak bir yer bulurlar Sabır gerekli Şunun şurasında ne kaldı ki kışın bitmesine, karların erimesine

İyi, hoş ama, Emine'nin babasının kulağına da kar suyu kacmış bir kez Kızın vakti geldi Hayırlı bir kısmet cıksa da başını bağlasak Al duvağıyla gelin etsekdiyor Emine'nin anasına Ne desin anası Aman ha herif Kızın kanlısı olma O Huseyin'den başkasına varmam diyordiyemez ki Derse dayak hazır Demek oyle hal Deyip değneği almaz mı eline Hem de nasıl Ana suspus! Sanki o kızı o doğurmamış Hic soz hakkı yok Onun icin bir yabancı sanki Susup dilini yutuyor Emine telaşlı Durmadan haber salıyor Huseyin'e Karı kışı bıraksın, gotursun beni Yoksa gec kalacakdiyor Korkusu da gelip gidenlerin cokluğu Ya bunlardan birisi kendisini istemeye geldiyse Ya babası Verdim gittiderse Sanki icine doğmuş Emine'nin Iraklardan bir atlı gelmiş Atın terkisindeki heybe armağan dolu Anasına ayrı, babasına, kendisine ayrı armağanlar Belli ki varsıl Atı da bakımlı İlkin atın sırtındaki heybeyi omuzlamış konuk, sonra da atı ahıra cekmişler Selam verip selam almışlar Bir yorgunluk kahvesi icilmiş Tabakalar acılıp, tutunler sarılmış Laf lafı acmış, gelip Emine'ye dayanmış Bak değerli ağam Bunca yolu bu karda kışta tepip neden buralara geldin diyeceksin Elini oper bir oğlum var bilirsin Gozumun, nuru tek oğlum

İyi cocuktur Hatırlıdır Yol yolak bilir Yakışığı yerinde, gucu kuvveti iyidir Ehh mal mulk dersen, şukur Allaha, kimseye muhtaclığımız yok Tarla takım, koyun sığır Cok şukur! Ne var ki zamane bozuk Şoyle temiz sut emmiş biriyle başgoz edelim de, gozumuz arkada kalmasın dedik Varıp kapına geldik Heedersen, gerisini duşunme Başlıkmış, takıymış, duğun dernekmiş Ne derseniz o olur,

Emine'nin babası icten ice seviniyor Gonlune gore bir dunur cıktı diye Hatırlı insan Mal mulk de yerinde Ee uc koy uzaktaymış, ne cıkar Kız dediğin nasıl olsa yabana gidecek Ha bu koy, ha o koy! Bunları gecirmiş icinden Ama renk vermemiş Ağam sağolasın, var olasın Bizi belleyip, kapımıza gelmişsin İyi Hoş Ama bi yol duşunelim de, haber salalım sanademiş Yenmiş, icilmiş Baş koşeye serilen yatakta geceyi geciren konuk, ertesi gun geldiği gibi atına atlayıp, yola duşmuş Emine'de yurek selanik Alıyor, veriyor; veriyor alıyor Varıp anasına: Ana bak ben sana demiştim Huseyin'den başkasına varmam Sakın ola bu işe he demiyesindiyor Diyor da, anasını dinleyen kim Babadan soz duşer mi Tam da bize layık bir aile Malı mulku yerinde Başlığı da, ne istersen veririm dedi Gerisi can sağlığı İşi uzatmaya gerek yok Haftaya haber salalım İstemeye gelsinler

Saat o saat! Soz o soz! Emine komada Ben mal mıyım, istediğinize satıyorsunuz Malı da mulku da başını yesin Ben varmam o adamın oğlunadiyor Bir yandan da Huseyin'e haber salıyor Yetti gayri Al gotur beni Yoksa avcunu yalarsın İş işten gecerdiyor

Huseyin'dir, doluya koyuyor almıyor; boşa koyuyor dolmuyor Başını iki elinin arasına alıyor, duşunuyor, duşunuyor Ne yapsa ki? Alıp karşı koye goturse, kim evine alır Emine'nin babasının zulmunu kim goze alır Uzaklara nasıl gitsin İş yok, guc yok Bir yaz gelseydi Karlar eriseydi Ak kuzular meleseydi Olsaydı Kalsaydı Yatakta done done sabahı ediyor Derken, alacakaranlık ağarırken cat kapı! Emine Elinde bohcası Geldim Huseyindiyor Fırsat eldeyken, ne yapacaksan yap! Durma koyden cıkalım Yoksa babam bizi bize komazHuseyin şaşkın Caresiz Ama, geldiğin yere geri gitdiyemez Sonra ne der koylu Kapısına gelen kızı koruyamadı Bu ne bicim erkeklik,demezler mi? Derler Alıyor Emine'yi terkisine, atlıyor ata Ama nereye? Dağların karı erimemiş ki Akan sular duz ovayı burumemiş ki Ak kuzular melemiyor ki Oyle olsa, vur yolun uzağına; kısmette ne varsa Ama şimdi? Ağa uyanıp da duyarsa Adamlarını bindirip salarsa Candarmalar yola duşerse Akacak kan damarda durmaz Dediği gibi de olmuş Cok gecmeden, bir yandan Emine'nin babasının adamları; ote yandan Kızımı zorla kacırdışikayeti ustune candarmalar! Cok uzaklaşmadan yakalanmışlar Huseyin nezarete; Emine babasına teslim Ben ayrılmam Olsem de ayrılmam Huseyin'dendiye yakarmış Emine Ama boş! Huseyin kodese; Emine baba evine! Gel zaman, git zaman duruşma gunu yaklaşmış Emine'den koparılan Huseyin, ote yandan da yıllarca hapis yatacak Tek umudu Emine Eğer doğruyu soylerse ben kendi ayağımla gittim O beni kacırmadı Eğer suc varsa benimdirderse, Huseyin kurtulur Yoksa işi zor Ya babası? Babası bırakır mı Emine doğruyu soylesin Karakolda bu boyle! Ya mahkemede? Mahkemede bildiğimi soylerimdiyor Emine Huseyin derseniz telaşlı Ya babasına uyarsa Ya beni zorla kacırdı derse Umudu Emine'nin ifadesinde Yoksa yıllarca curuyecek hapiste Alıyor veriyor Derken mırıltı halinde dile getiriyor duygularını Bir dilek bir istek oluyor duşunceleri, dilinden dokuluyor bu turku

Emine karakolda babasının dediği gibi ifade veriyor Ama mahkemede iş değişiyor Doğruyu olduğu gibi soyluyor Ben kendim gittim O beni kacırmadıdiyor Huseyin hapis yatmaktan kurtuluyor Ama Emine'yi alıyorlar elinden Olay bir turku olup, yılların otesinden, gunumuze taşınıyor

Erisin de dağların karı erisin
Akan sular duz ovayı burusun
Cumle alem yaylasına yurusun
Ak kuzular melesin de gidelim

Aman da Eminem nasıl ettin bu işi
Bitmedi ki dağ yolların kışı

Pazarcılar gelir pazardan duzden
Sırtındaki gomlek ketenden bezden
Nasıl ayrılırım sen gibi kızdan

Aman da Eminem nasıl ettin bu işi
Bitmedi ki dağ yolların kışı

Yazı yazdım ottan pınar başına