Son Konu

Erkek arılar üreme hücrelerini nasıl oluşturur?

moderatör

Super Mod
Katılım
27 Tem 2022
Mesajlar
21,844
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Erkek arılar spermleri nasıl oluşturur?​

arılarda kraliçe mayozla yumurta hücresi oluşturu, ve bu hücreler döllenmezse erkek olur. evet arıların erkekleri N kromozamlu, dişileri 2N kromozomlu. zaten erkekle kraliçe çiftleşirken erkek mayoz değil, mitoz bölünmeyle sperm üretir.

Erkek arılar üremeye katılır mı?​

Arılarda (bal arısı) ana arı ilk çiftleşme uçuşunda edinip sperma kesesinde biriktirdiği erkek gametlerle kendi yumurtalarını döllendirerek peteklere bırakır ve yıllarca (en çok beş yıl) bunlardan dişi olan işçi arılar doğar. Arada bir döllemediği yumurtalardan erkek arılar oluşur.

Erkek arı gözü nasıl olur?​

b.Gözler: Başın üst kısmında üç tane nokta göz vardır. Bunlar arının yakından görmesini sağlar. Bir de başın iki yanında petek gözü adi verilen, altıgenlerden meydana gelmiş, işçi arılarda 5000, erkek arılarda ise 7000 adet olan gözler vardır.

Kovanda erkek arı neden çok olur?​

Kraliçe -kolonideki genetik çeşitliliği muhafaza etmek için- genellikle birden fazla (poliandri) erkek arı ile havada çiftleşir. Bu çiftleşme uçuşları art arda birkaç gün tekrarlanabilir. Daha sonra kraliçe yumurta bırakmaya başlar ve -yeni bir koloni kurmak amaçlı uçuşlar haricinde- kovanı terk etmez.

Erkek arıların genetik yapisi ayni midir?​

(sperm hücrelerinin hepsi) aynı genetik yapıdadır.

Erkek arıların spermleri kaç Kromozomludur?​

Erkek ve dişi gametlerin her biri 16 kromozoma sahiptir. Bunların birleşmesiyle kromozom sayısı zigotta 32'ye yükselir. Döllenmiş yumurtadan meydana gelen işçi ve kraliçe arılar diploid yapıya sahip olup 32 kromozom taşırlar (Taber 1980, Demirsoy 1992, Dearden ve al. 2003).

Erkek arı mayoz geçirir mi?​

Haploid kromozoma sahip erkek arıların eşey organlarında mayoz bölünme oluşmaz. Bir hücreden ekvatoryal bölünme ile yalnız iki sperma meydana gelir. Dişi afidler ilkbahar ve yaz boyunca partenogenez ile ürer. Sonbaharda, yumurtalardan erkek ve dişiler meydana gelir.
 
Üst Alt