Erkekte sperm sayısı gebe kalmayı etkiler mi? Düşük sperm sayısı, menideki sperm oranının normalden daha az sayıda olması anlamına gelir. Düşük sperm sayısı tıpta oligospermia olarak da adlandırılır. Hiç sperm hücresi bulunmama durumuna azoospermia denilmektedir. Düşük sperm sayısı, meniniz içinde 15 milyon spermden daha az olması durumuna denilir. Düşük sperm sayısı, yumurtalığı dölleme ihtimalini düşürerek hamilelik ihtimalini azaltır. Buna karşın düşük sperm sayısına sahip olan bireyler baba olamaz diye bir kural yoktur. Düşük sperm sayısına sahip bireylerin de normal koşullar ile baba olması durumu söz konusudur. Peki sperm sayısı gebeliği etkiler mi? düşük sperm sayısı belirtileri ve nedenleri nelerdir? ne zaman doktora gitmeliyiz? Sperm sayısını etkileyen çevresel etkenler nelerdir? sperm sayısını etkileyen çeşitli faktörler nelerdir? konu hakkında bilgilerinizi tazelemek için yazımızı okumaya devam edin.
Evde Sperm Testi Nasıl Yapılır?
Baba olmaya giden yolda ilk adımınızı güvenle GeminiLab aracılığıyla atabilir,
yaptırabilirsiniz. İlgili sperm testini kitini Kitiniz hazır olduktan sonra sizden teslim alınır laboratuvara getirilir. Uzman ekip gerekli inceleme ardından detaylı raporunuz hesabınıza yüklenmektedir. Adınızın dahi gizli tutulduğu size özel ekran sayesinde sperm testi sonuçlarınızı kolay bir şekilde inceleyebilir, online doktor görüşmesiyle aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.
Düşük Sperm Sayısının Belirtileri Ve Düşük Sperm Sayısının Nedenleri?
Çocuk sahibi olamamanızın sebeplerinden biri düşük sperm sayısına sahip olmanız olabilir. Bunun dışında başka belirtileri göstermeyebilirsiniz. Düşük sperm sayısı belirtileri genel olarak; cinsel fonksiyonlarda problemler, testislerde şişlik veya acı, testislerde beze olması, sakal ve bıyıklarda ve vücut kıllarında azalma, kromozom veya hormonal bozukluklara bağlı olarak düşük sperm problemi yaşıyor olabilirsiniz.
Sperm üretimi için beyindeki hipofiz bezi hipotalamusun da birbiri ile uyumlu olarak çalışması gerekir. Çünkü üreme için hormonların üretimi bu bölgelerden kontrol edilir. Bunlara ek olarak sperm hareketi ve sperm şekli de sperm üretimini etkileyen unsurlar arasındadır. Bunlar dışında kesin ve net olarak düşük sperm sayısının sebebi bulunamamaktadır.
Sperm Sayısını Etkileyen Çevresel Ve Medikal Faktörler
Endüstriyel kimyasallar: Tolüen, ksilen, organik çözücüler, benzen türevleri, kurşun içerikli malzemelere uzun süre maruz kalmak sperm sayısında azalmaya sebep olabilir.
Radyasyon veya X-Ray: radyasyona maruz kalmak sperm sayısının düşmesine sebep olabilir. Aşırı radyasyona maruz kalmak da kalıcı olarak sperm seviyesinin düşmesine sebep olabilir.
Ağır metallere maruz kalmak: herhangi bir ağır metal ve türevlerine uzun süreler maruz kalmak doğurganlığı ve sperm sayısını azaltabilir.
Testislerin fazla ısınması: sıcak banyolar, kaplıcalar ve saunaların sık olarak kullanılması geçici de olsa sperm sayısını azaltabilir.
Enfeksiyon: bazı enfeksiyonla sperm üretimini etkileyebilir.
Spermlere saldıran antikorlar: genellikle vazektomi tedavisi geçirmiş bireylerde gözlenen bir durumdur.
Kromozom kusurları: Klinefelter sendromu ve benzeri kalıtsal hastalıklar erkekte üreme hücresi üretimini etkileyebilir. kistik fibroz, Kallmann sendromu gibi rahatsızlıklar da üreme sistemini etkileyebilir.
Çölyak hastalığı: çölyak hastalığı, glütene olan duyarlılık sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Çölyak hastalığı erkeklerde kısırlığa sebep olabilir.
Sperm kanal defektleri: sperm taşıyan kanallar doğuştan zarar görmüş olabilir. Bu bireylerin sperm üretilen, taşıyan ve depolanan kısımlarda hasar ile dünyaya gelmiş olmaları ihtimaldir.
Hormon dengesizlikleri: hipofiz ve testisler, hipotalamus spermlerin üretilmesi için gerekli hormonları üretir ve düzenlerler. Bunun dışında böbrek üstü ve troid bezlerinin zarar görmesi de bu hormonların üretimini etkileyerek sperm azlığı durumuna neden olabilir.
Sperm Sayısını Azaltan Riskler
Aşırı sigara ve alkol kullanımı
Yasadışı ilaç kullanımı
Aşırı kilolu olmak ve obezite
Toksinlere maruz kalmak
Testislerin fazla ısınması
Vazektomi veya vazektomi geri alma operasyonu geçirmek
Doğuştan kalıtsal bir bozukluğa sahip olmak
Tümör ve kronik hastalıklara sahip olmak
Kanser tedavisi görüyor olmak
Sürekli olarak bisiklet sürmek
Erkekte sperm sayısı gebe kalmayı etkiler mi? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.