Son Konu

Eşinin Evine Gitmemeye Yemin Eden Kadının Durumu Nedir?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Eğer bir kadın eşi ile tartışarak evden ayrılır ve eşinin evine gitmeyeceğine dair yemin ederse dinen bu kadının durumu nedir? Bu konuda bilgi verir misiniz?

Cevap: Değerli Ziyaretçimiz; Bir işi yapmamak için yemin eden bir kişinin, yapmak istemediği şey dinimizin emrettiği bir şey değilse, o şeyi yerine getirmemesi gerekir. Fakat yeminini yerine getirdiği takdirde, bir vazife ya da bir iyiliğin yapılmaması, bir günahın işlenmesi söz konusu ise yeminini bozar, kefaret öder.(Merğinani, el-Hidaye, II, 75). Nitekim:

“İçinizden fazilet sahibi kimseler akrabalara, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere yardım etmeyeceklerine dair yemin etmesinler. Onlar affetsinler ve vazgeçsinler…” (Nur 24/22)
Hazreti Peygamber (s.a.v.)’in ise “Bir kimse bir iş için yemin eder de sonra ondan daha hayırlısını görürse yeminini bozsun ve kefaret ödesin.”

“Yemin eder de ardından başka bir şeyi ondan daha iyi görürsem, daha iyi olanı yaparım ve yemini bozarım.” sözleri bunu göstermektedir. (Buhari, Humus 15) (Buhari, Eyman, 1; Müslim, Eyman 15-16)

Ayetten ve hadisten anladığımız şudur ki, eşinin evine gitmemeye dair yemin etmiş olan bir kadın, görevi olan bir işi yapmamaya yemin ettiği için, eşinin evine gidip yeminini bozar; sonra ise yemin kefareti ödemesi gerekir ve Mevla’dan çokça af dilemelidir

Yemin Eden Kadının Kefareti Şöyledir

10 tane fakir kimseye birer tane fitre (fıtır sadakası) miktarı ya da bir fakire, on ayrı günde her gün birer tane fitre miktarı kadar para vermek ve ya sabah akşam fakiri doyurmak ya da on tane fakir kimseyi giydirmektir. Bu saydıklarımıza gücü yetmeyen fakir olan bir kişinin ise, hiç ara vermeksizin üç gün ard arda oruç tutması gerekmektedir. Bu konu ile alakalı ayeti kerime şöyledir:

– Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz. Ama bile bile yaptığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar. Bu durumda yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin orta hâllisinden on yoksulu doyurmak, yahut onları giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Kim (bu imkânı) bulamazsa, onun keffareti üç gün oruç tutmaktır. İşte yemin ettiğiniz vakit yeminlerinizin keffareti budur. Yeminlerinizi tutun. Allah, size âyetlerini işte böyle açıklıyor ki şükredesiniz. (Maide, 5/89).
 
Üst Alt