Her Müslümanın hayatının önemli bir parçası olan Euzü Besmelenin anlamı nedir? Başlıklı bu konuda her kapının anahtarı olan bu ifade hakkında bilgiler vereceğiz.
Euzü Besmelenin Anlamı İkiye Ayrılmaktadır
Aslında euzu besmele iki ayrı ifadeden oluşmaktadır. Bunlar ise şöledir:
İkincisi ise besmele yani Bismillahirrahmanirrahim ifadesidir.
Birinci ifade bizi ademoğlınun en büyük düşmanı olan şeytandan korumaktadır. Dolayı ile bu ifade şeytandan korunmak için okunmaktadır. Kul bu duayı okuyarak Yüce Mevla’sına şeytandan korunmak için yardım istemiş olur ve Mevla’mızın izni ile korunur.
İkincisi ise İslam dininde her kapının anahtarı olarak bilinen besmele her işimize Yüce Mevla’mızın adı ile başlamamıza yardımcı olmaktadır. Bu ifade ile kul Ya Rabbi ben işime senin adınla başlıyorum bu işimi hakkında hayırlı eyle diye dua etmiş olmaktadır. Yüce Mevla’mız ise kulunun başladığı o işi onun için hayırlı olmasını nasip etmektedir.
Şimdi öncelikle bu iki ifadeye birlikte yer verelim ardından ise bu iki ifade hakkında ayrı ayrı bilgiler verelim.
Euzu Besmelenin Arapçası ve Türkçe Anlamı
Euzü besmele yani, “Euzübillahimineşşeytanirracim” ifadesinin anlamı kısaca şu şekildedir. Yüce Allah’ın (c.c) merhametinden uzak olan ve gazabına uğrayıp hem dünyadan, hem de ahiretten kovulmuş lanetlenmiş olan şeytandan, Allah’a (c.c) sığınırım ve Rabbimden yardım isterim anlamına gelmektedir.
Kovulmuş Olan Şeytanın Şerrinden Allah’a Sığınırım.
aynı zamanda Rabbime yalvarır, ona feryat ederim anlamına da gelmektedir. Zira bilindiği üzere şeytan insan oğlunun dünya hayatında imtihan olmasına vesile olmuştur. Şeytan konusu her İnsan için çok önemli bir konudur. Çünkü insan onu görmese de o kıyamete kadar ademoğlu ile uğraşmayı ve onu cehenneme sürüklemeyi kendine vazife edinmiştir. Yüce Mevla’mız Kuran ı Kerimde şöyle buyurmuştur:
﴾36﴿ Eğer şeytandan sana bir fitleme gelirse hemen Allah’a sığın! Allah işitendir, bilendir.
(Fussiler Suresi)
Tabi ki bir insanın görmediği bir şey ile mücadele etmesi çok zordur. İşte bunu bilen Yüce Mevla’mız bu değerli sözleri biz kullarına hediye etmiştir. Adeta biz kullarına size hediye ettiğim bu sözlere sarılın ki bende sizi kovulmuş Şeytanın şerrinden koruyayım. Daha sonra dünya imtihanı bittiğinde sizi hazırlamış olduğum cennete yerleştireyim. İşte bu nedenlerle euzu besmele her insanın elinden bırakmaması gereken hem bir kalkan hemde bir anahtardır.
Besmele Her Kapının Anahtarıdır
Besmele yani “Bismillahirrahmanirrahim” demenin anlamı şöyledir: “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” anlamına gelmektedir. Aşağıda bu çok değerli cümlenin Arapça yazılışına, okunuşuna ve anlamına ulaşabilirsiniz.
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Besmele okuyan kişinin niyetine göre “okuyorum, başlıyorum, yapıyorum, yiyorum” gibi anlamlara gelebilen geniş bir anlam içeriği bulunmaktadır. Bu ifade Kuran ı Kerim içerinde özel bir ayet olarak yer almamıştır. Ancak Kuran ı Kerimde her surenin başında yazılmaktadır.
Kaynaklarımızda besmelenin Fatiha Suresinin ilk ayeti olduğu yönde görüşlerde bulunmaktadır. Besmele hakkında bir hadis i şerif şöyledir:
“Bana öyle bir âyet indirildi ki, Dâvûd oğlu Süleyman’la Ben’den başka kimseye indirilmedi. Bu Bismillâhirrahmânirrahim’dir”
(Heysemî, 7:86)