Alınan gayrimenkul; tapu işlemleri ve ev satışından sonra belediyeye bildirim gibi işleri beraberinde getirir. Ayrıca emlak vergisi ödemeleri gibi masraflar da bulunur. Satın alma işlemi tamamlandıktan sonra tüm sürecin en ince ayrıntısına kadar düşünülüp planlanması gerekir.
Tapu Harcı İlk Sırada
Gayrimenkulün satışından sonra evin bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğü’ne evin alım satım bedelini beyan ederek tapu harcı yatırmak, ev aldıktan sonra yapılması gerekenler listesinde ilk sırada bulunmaktadır. Bu noktada önemli bir detaya dikkat etmek gerekir. Gerçek alım satım bedelinden düşük gösterilen miktarlar, yüklü cezalara neden olabilir.
Bir Mülk Dosyası Hazırlayın
Ev sahibi olduktan sonra her yıl ilgili kurumlara belirli ödemeler yapılır. Gerekli belgelere anında ulaşabilmek için sahibi olduğunuz mülk ile ilgili bir dosya hazırlamak iyi bir yöntemdir.
Belediyeye Bildirim Unutulmamalı
Tapu Müdürlükleri aracılığıyla tapu alındıktan sonra yapılması gereken ilk şey, belediye bildirimidir. Miras ile edinilen gayrimenkuller için de bu durum geçerlidir.
Sahip olunan evin bağlı bulunduğu belediyeye giderek ilgili görevliye başvuru yapmak, Emlak Vergisi bildirimi yapmak için yeterlidir. Belediyeye giderken mülk tapusunu da götürmek gerekir. Bildirim yaparken bir belge doldurulduğu için tapu belgesi üzerindeki bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Belediyeye bildirim, satın alma işleminin gerçekleştiği yılın sonuna kadar yapılabilir. Örneğin 13 Şubat 2020 yılında ev almış bir şahıs, 31 Aralık 2020’ye kadar Emlak Vergisi bildirimi yapmak ile mükelleftir.
İkametgah Değişikliği
Yeni bir ev aldıktan sonra yapılacak şeyler arasında unutulmaması gereken konulardan biri de ikametgah değişikliğidir. Yasa gereği, alınan eve yerleşildiği zaman ikamet adresi de yeni eve taşınır. İkametgahı değiştirmek için herhangi bir nüfus müdürlüğüne gidilmesi yeterlidir.
Abonelik İşlemleri
Ev alım satım işlemlerinden sonra abonelik süreci başlamaktadır. Elektrik, doğalgaz, su ve internet gibi aboneliklere başvurarak ya da var olan abonelikleri yeni ikamete taşıyarak bu hizmetlerden yararlanmaya devam edilebilmektedir.
Sigortalar
Ev sahibi olduktan sonra DASK sigortasının yaptırılması zorunludur. DASK, doğal afetler vb. tehlikelere karşı evleri güvence altına alan sigortaya denmektedir. Özellikle konut kredisi çekerek ev alanlar, bankaların zorunlu tuttuğu sigortaların dışında ek sigortalara başvurarak kendilerini güvence altına alabilmektedir.
Refinansman Konusu Araştırılmalı
Konut kredisi alındıktan sonra, güncel faiz oranları daha hesaplı bulunan başka bir bankaya taşıma işlemi yapılabilmektedir. Bu işleme refinansman denmektedir. Refinansman, faiz oranlarının değiştiği zamanlarda ev sahiplerinin tasarruf yapmasını sağlayabilmektedir.