morfeus
Yeni Üye
Konutta %100 Doğal Labne Peyniri (Dışardan Almaya Son!) Tanımı İçin Gereçler
- 1 litre çiğ süt
- 1 kibrit kutusu beyaz peynir
- Tuz (isteğe bağlı)
Konutta %100 Doğal Labne Peyniri (Dışardan Almaya Son!) Tanımı Yapılışı
- Sütümüzü tencereye alalım.
- Kaynamaya başladığında altını kısalım, orta sıra havalandırarak yaklaşık 10 dakika kadar pişirelim.
- Pişen sütü kepçeyle havalandırarak istenilen sıcaklığa getirelim.
- Bir yandan tercih ettiğiniz peyniri bir çatal yardımıyla ezelim. (ben tam yağlı beyaz peyniri kullandım).
- Yoğurt mayalar üzere bir mayalama süreci yapacağız, yalnızca sütün sıcaklık derecesi biraz daha sıcak olacak.
- Serçe parmağımızı ılıttığımız süte sokalım ve 5-6 saniyeye kadar sayalım.
- Elimizi içinde tutamadığımız da sütümüz istenilen sıcaklığa gelmiş demektir.
- Sütümüzden 1-2 kepçe ezdiğimiz peynirin üzerine dökelim ve tekrar yeterlice ezelim.
- Peynirli karışımın tamamını süte ekleyelim ve bir tıp karıştıralım, tencerenin kapağını kapatalım.
- Tencerenin kapağını kapatmamızda ki emel: peynir altı suyunun nemlendirerek kolay kolay çıkmasını sağlamaktır.
- Güzelce saralım ve yaklaşık 10-12 saat oda sıcaklığında bekletelim.
- 10 saat sonunda ben açtım. Peynir altı suyunun üzerine çıktığını göreceksiniz, yanlışsız yoldayız demektir. .
- Derince bir kap, süzgeç ve tülbentimizi hazırlayalım.
- Peynirimizin tamamını dökelim ve bir kaşık yardımıyla bir kaç tıp karıştıralım. Dilerseniz bu kademede tuz ekleyebilirsiniz. (ben bebeğime verdiğim için, tuz tercih etmedim) tülbenti güzelce sıkalım.
- Buzdolabında bir gece bekletelim.
- Sabah kalktığımızda dolaptan çıkartalım ve biraz bastırarak peynir altı suyunun çıkmasını sağlayalım.
- Bu süreci 3 saatte bir tekrarlayalım.
- 12 saat sonunda peynirimizin katılaştığını göreceksiniz.
- Bir kaşık yardımıyla peynirimizi bir kaba alalım ve afiyetle kahvaltılarda, tatlılarınızda dilediğiniz her yemeğiniz de kullanabilirsiniz.
Not:çıkan peynir altı suyunu çorbalarınızda, yemeklerinizde vs. Kullanabilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.