Son Konu

Evde Lavanta Yetiştirme Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan, ballıbabagiller familyasından gelen lavanta, bir Akdeniz çiçeğidir. Evde lavanta yetiştirmenin faydaları neler, evde lavanta yetişir mi, bakımı nasıl yapılır, evde lavanta nasıl yetiştirilir, lavanta ekimi nasıl yapılır?

Kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan, ballıbabagiller familyasından gelen lavanta, bir Akdeniz çiçeğidir. 20 ile 60 cm arasında boyu olan ve çalı görünümlü çok yıllık bir bitki olan lavanta genellikle mor renkli olmasına rağmen koyu mavi ve bordo renkleri de bulunmaktadır. Güzel kokusuyla insanları büyüleyen lavanta, parfüm ve kozmetik gibi birçok sektörde kullanılmasının yanında rahatlatma, stresi azaltma, güçlü bir antioksidan olması, uykuya ve baş ağrısına iyi gelmesi gibi birçok faydası bulunmaktadır. Güzel kokmasının yanında güzel bir görüntüye de sahip olması lavantayı, nikah, doğum günü gibi özel günlerde de sıklıkla kullanılan bir bitki haline getirmiştir. Lavantayı kendi evinizde, saksınız da birkaç adımla yetiştirmeniz mümkündür. Mart ve mayıs ayları arasında dikilen lavanta, haziran ve temmuz aylarında çiçek açar.

Evde Lavanta Yetiştirmenin Faydaları Nelerdir?

Lavanta hoş görüntüsü ve muhteşem kokusunun yanında birçok faydayı bünyesinde barındırır. Lavantanın faydalarından bahsetmemiz gerekir ise şu şekilde sıralayabiliriz:
· Oluşan yaraları ve cilt tahrişlerini tedavi etmeye yarar, cildi yeniler.
· Lavantadan yapılan lavanta yağı, saçları gürleştirir ve parlaklık verir.
· Antiseptik özelliği sayesinde akne ve sedef gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
· Vücutta oluşan selülitlere karşı etkilidir.
· Lavantanın kök, yaprak ve çiçeğinden yapılan aromaterapi, anksiyete ve uykusuzluğa iyi gelir.
· Baş ağrısına iyi gelir.
· Kokusu rahatlatıcı bir özelliğe sahip olan lavanta kişiyi rahatlatır ve stresi azaltır.

Evde Lavanta Yetişir Mi?

Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen lavanta, güneşi fazlasıyla seven bir bitkidir. Farklı birçok çeşidi olan lavanta, seçimi doğru yapıldığı zaman evinizde rahatça yetiştirebileceğiniz bir bitki türüdür. Evinizde yetiştirmek için ise Munstead ve Hidcote gibi ince yapraklı bir lavanta çeşidi seçmelisiniz. Evde lavanta yetiştirmeniz için doğru seçimi yaptıktan sonra ise gerek duyacağınız en önemli şey lavantanızın güneşli bir ortamda olması olacaktır. O yüzden lavantanızı pencere önüne koymanız bitkinizin daha iyi bir şekilde yetişmesine olanak sağlayacaktır.

Evde Lavanta Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde bazı noktalara dikkat ederek, kendi lavantalarımızı yetiştirebiliriz. Dikkat etmemiz gereken bu noktalar:
· Lavantamızı ektiğimiz toprağın nemli olması ve lavantamızı her gün aynı saatte sulamamızdır. Her gün aynı saatte sulanan lavantalar çok daha sağlıklı olacaktır.
· Güneşi seven lavanta gün içerisinde en az 4-5 saat güneş ışığı almalıdır.
· Her sene düzenli olarak lavantamızı gübrelemeli ve büyümesi için saksısını değiştirmeliyiz.

Evde Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Evinizde lavanta yetiştirmek istiyorsanız ilk etapta kullanacağınız saksının drenaj deliklerinin olmasına ve kilden yapılmış olmasına dikkat etmelisiniz. Kullanacağınız toprağın ise kireç bakımından zengin ve kuru olması gerekir. 10 ve 30 derece aralığını seven lavanta, kış aylarını pek sevmez fakat soğuk ve rüzgar almayan gölge bir yere koyduğunuz zaman bitkiniz zarar görmez. Sürekli sulama gerektirmeyen ve nemli bir toprakta kaldığı sürece susuzluğa dayanabilen lavanta, düzenli olarak sulandığında daha sağlıklı olur. Sulama işlemini yaparken ise toprağın yanında lavantanızın yeşil yerlerini sulamanız gerekmektedir ki çok daha iyi sonuçlar elde edesiniz.

Lavanta Ekimi Nasıl Yapılır?

Hemen hemen her mevsim lavanta ekimi gerçekleştirilse de lavanta ekimi için en ideal zaman sonbahar, yaz ve ilkbahar aylarıdır. Doğru bakım yapıldığı zaman ise sonuçlarını haziran ve ağustos ayları arasında veren lavantanın ekimi ise şu şekilde yapılır:
· Drenaj delikleri olan saksınızı içerisine kireç bakımından zengin toprağınızla doldurun.
· Saksınızın üzerinde 2-3 parmağı geçmeyecek şekilde boşluk bırakın.
· Lavanta tohumlarınızı belirli aralıklarla toprağa yerleştirin.
· Yerleştirdiğiniz tohumların üzerine bir parmak kalınlığında toprak koyun.
· Saksınıza koyduğunuz toprağı sıkıştırmayın ve bastırmayın. Daha geniş bir şekilde bırakın.
· Lavantanızın can suyunu ise bitkinizin toprağı nemli kalacak şekilde verin.
Bu aşamaları yaptıktan sonra ise bitkinize doğru bakımı ve özeni göstermeniz dahilinde kısa bir süre sonra baharın renklerini ve kokusunu evinize taşıyabilirsiniz.

 
Üst Alt