Beraberliğiniz belki 3 aydır belki de 10 senedir devam ediyor. Aklınızda birden şekillenmeye başlayan veya senelerdir planlanan evlilik hayalleri. Peki evliliğe gerçekten hazır mısınız? Eşiniz olacak olan insanla evlilik hakkında benzer düşüncelere mi sahipsiniz? Birlikte olduğunuz insanın evlenince değişeceğini, evliliğin yaralara merhem olacağını, nikahta keramet olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Evlilik; geçmişi tarih öncesi dönemlere dayanan, anlamı kültürlere, zamana, kişiye göre değişkenlik gösteren bir birliktelik hali. İstatistikler evliliklerin %50’sinin boşanma ile sonuçlandığını gösterirken, yolun başında hangi önlemleri almalıyız ki mutlu ve sağlıklı bir evlilik inşa etme şansımız olsun?
İşte tam bu noktada evlilik öncesi danışmanlık devreye girmekte. Evlilik öncesi psikolojik danışmanlık, evlenmeye karar veren çiftlerin evlilik yaşantısına geçişlerini kolaylaştırmayı, evlilik süresince birbirlerine dair beklentilerini araştırmayı, evliliğe dair ortak bir hedef oluşturmayı, çocuk konusundaki fikir ve beklentileri konuşmayı, cinsel yaşamdaki beklenti ve oluşabilecek sorunları ele almayı, ortak yaşamın olumlu ve olumsuz koşullarını, maddi olanakları, ailelerle iletişim sürecini ve yaşanan problemleri çözümlemeyi içermektedir. Özellikle flört ve nişanlılık döneminde evlilik öncesi danışmanlık alan çiftlerin evlilik süresince daha uyumlu ve sağlıklı birliktelikler yaşadıkları, birbirlerinin beklentileri konusunda bilgi sahibi oldukları, sonrasında ortaya çıkan sorunlar çözülebilir.
HAYAT ARKADAŞIMI NASIL SEÇERİM?
Yunus Emre; ‘İlim İlim bilmektir, ilim kendini bilmektir’ derken aslında çok farklı alanlarda başarılı olmanın da sırrını vermiştir bizlere. Hayat arkadaşımızı seçme aşamasında ise, insanın kendisini bilmesi ve tanıması atılacak ilk adımdır. Kırmızı çizgilerinizi, sınırlarınızı, hoşunuza gidenleri ve rahatsız edenleri, aile yapınızı, kişilik özelliklerinizi tanımak, öz eleştiri yapabilmek, beklentilerinizin farkında olabilmek evlilik sürecinde karşınızdaki insanı tanımak ve anlamak açısından bir basamaktır. Kendini tanımak için adım atan kişiye hayat arkadaşını tanımak ve anlamak daha kolay olacaktır.
Hayat arkadaşınızı seçme aşamasında, partnerinizle evlilikte beklentilerinizin neler olduğunu konuşmak, evlendikten sonra hangi evde oturacağınız, maddi beklentilerinizi nasıl ayarlayacağınız, çocuk yapma planlarınız, çocuk büyütürken özellikle dikkat etmek istediğiniz konular, nerede yaşayacağınız gibi konuları konuşmak önemlidir. Bu aşamada eğer partnerinizle sorun yaşarsanız çift ve aile terapisinden destek alınabilir.