Evliliklerde en sık karşılaşılan sorunlar şunlardır:
1.İletişim sorunları, bunlar doğru iletişim yöntemlerini bilmemekten kaynaklanan sorunlardır.Bu sorun yüzünden bir çok çift boşanma aşamasına gelmektedir. Bu sebeple ,bu yöntemlerin ,doğru iletişim nasıl kurulur. İletişim
yanlışları nelerdir. Bunlarla ilgi bir uzman desteği şarttır.
2. Evliliklerde karşılaşılan diğer bir sorun, ailelerin müdahaleleridir. Bu sebeple birçok evlilik boşanma aşamasına gelmektedir.
3.Çocuk yetiştirme tutumlarında, eşlerin farklı tutumda olmaları.
4.Aldatma: Bu evliliklerde en büyük sorunların başında gelmektedir.
5.Güvensizlik, KARŞILIKLI güven önemlidir. Güven sarsılınca tekrar güveni sağlamak güç olabilmektedir.
6.Saygısızca davranışlar, hakaret.
7. Aile içi şiddet, bu da sık karşılaşılan bir sorundur.
8. Cinsel uyumsuzluk, cinsel sorunlar.
9. Temel görüş ayrılıklarının olası.
10. Aşırı alkol tüketimi ve buna bağlı sorunlar.
11. Ekonomik sorunlar.
12. İşsizlik
13. Öfke kontrol sorunları
14. Sevginin azalması
15. Ortak paylaşımların olmaması
16. Yeterli sevgi ve ilginin olmayışı
17. Bencilce ,düşüncesizce davranışlar
18. Eşlerin birbirlerini ihmal etmesi
19. Çocuğun olmayışı, bazı ailelerde boşanma nedeni olabilmekte.
20 Eşlerin birbirlerine yardımcı olmaması.
Bu sorunları kişiler kendileri çözemezlerse, bir uzmandan, yardım almalarında yarar vardır.
EVLİLİK TERAPİSİ: Evlilik ile ilgili bozukluklarının terapisinin amaçları emosyonel sıkıntıyı ve yetersizliği azaltmak ve eşlerin her ikisinin birlikte ve bireysel olarak iyilik hallerini desteklemektir.
Evlilik terapisi dediğimiz evliliğinde sorun yaşayan çiftlerin başvurduğu uzmanların hizmet verdiği bir alandır. Bu uzmanlar çiftleri dinlerler sorun ortaya konur, eşler sorunları bir kâğıda yazar birbirlerini eleştirebilirler, burada eleştirilen konular üzerinde durulur bu evliliğin düzeltilebilmesi için bu eleştirilen noktaların değiştirilip, değiştirilemeyeceği ortaya konur. Kişiler kendilerinin yaptıkları bu hataları değiştirebilecekler midir? Yada değiştiremeyecekler midir?
Kişiler değişim konusunda istekli olmalıdır. Ve bu konuda çaba göstermelidirler.
Bu olmadığı takdirde terapiden sonuç almak mümkün olmaz.
YAPILAN BİR ARAŞTIRMAYA GÖRE :
Evlilik, sadakat ve eşler arasındaki ilişkiye yönelik ifadelerin de incelendiği araştırmada, katılımcıların yüzde 89′u evliliğin temelinde sadakat olduğuna inanıyor. Sadakati zedeleyici davranışlar hem erkekler hem de kadınlar için uygun görülmezken, ”Kadının aldatması asla affedilemez” ifadesi yüzde 82,4, ”Erkeğin aldatması asla affedilemez” ifadesi ise yüzde 72,2 oranında destekleniyor. ”Evli de olsa erkekler çapkınlık yapabilir” görüşün ise katılımcıların yüzde 20,3′ü destek veriyor.
Araştırmaya katılanlar, en çok aile bireylerine güveniyor. Kişiler, aile bireyleri ve yakınları arasında sırasıyla çocuklarına, eşlerine, anne babalarına, ve kardeşlerine güven duyuyor. Katılımcılar, aile bireylerinden sonra da akrabalarına güven duyduklarını belirtiyor. Öte yandan, yakın sosyal çevreye olan güven, aile bireylerine olan güvene göre oldukça düşük düzeyde kalıyor. Katılımcıların yüzde 58,5′i komşularına, yüzde 547,4′ü de iş arkadaşlarına, yüzde 51,5′i ise hemşerilerine güven duyduğunu ifade ediyor. Görüşülen kişilerin yüzde 74,9′u ilk kez tanıdıkları insanlara güven duymuyor.
Evlilik, çocuk ve kadın rolleri konusunda geleneksel bakış açısına ise daha çok erkekler, 55 yaş ve üzerindekilerle, Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde yaşayanların sahip olduğu görülüyor.