Evlilikte aile terapisinin önemi Evlilik ve aile terapileri, eşlerin iyi niyetine karşın ortaya çıkan iletişimsizlik problemini ortadan kaldıracak, eşlere yardım amaçlı programlardır Evliliğinizde eşinizle birlikte üstesinden gelemediğiniz harmoni ve iletişim sorunlarınız varsa, objektif bir aile terapistine başvurmanız, çözüm için atabileceğiniz en kayda değer adım olabilir Evliliklerde uyum sorunu ve iletişim bozukluğu yaşayan çiftlerde konuyu arasında anlayışla ve samimiyetle konuşmak fazla önemli bir adımdır Sorunların her iki tarafın ailelerine aktarılması ise olayın daha artı büyütülerek çözümün daha da güçleşmesine neden olacaktır; çünkü aile ortamındaki tartışmalar ve suçlayıcı konuşmalar, ailelerin beklentilerini açıklama ediş biçimleri, sorunları pekiştirerek onarılmaz ayla getirecektir Evlilik ve aile terapileri, eşlerin iyi niyetine rağmen ortaya çıkan iletişimsizlik problemini ortadan kaldıracak, eşlere yardım amaçlı programlardır Evliliklerde fazla yaygın olarak yaşanan bir hata, eşlerin evliliği çıkmaza sürükleyen kişi olarak defalarca karşılarındakini görme ve göstermeleridir Genelde kendi hatalarının farkında olan olmazlar Birçok zaman erkek, evlilikte ortaya meydana çıkan uyumsuzlukları düzeltmek için mücadele göstermek yerine evden kaçmayı, işine ve arkadaşlarına daha çok vakit ayırmayı, zaman zaman da içkiye veya evlilik dışı bir ilişkiye yönlenmeyi seçer Bu, bir anlamda erkeğin evlilikte yaşadığı sorunlara tepki veriş şeklidir Bu koşul kadını, eşi göre ihmal edildiği duygusu yaşamaya, dolayısıyla bazen geveze kıskançlıklara, davranış bozukluklarına, suskunluğa ya da iletişimsizliğe itebilir Izaç bünyesinde var olan sorunlar, anlaşmazlıklar, çatışmalar ve iletişimsizlik, her iki taraf için de artan bir şekilde psikolojik sorunlar yaratabilir Bu durumda, suçlayıcı olmayan ve nesnel bir aile terapisti, eşlerin sorunları nasıl algıladığını, hangi duygu ve düşüncelerle tepki verdiğini anlayıp, her iki tarafa da bilgi verebilir Terapi süresince, eşlerin birbirlerini daha iyi anlayabilmeleri, davranışlarını ve bu davranışların karşı taraf üzerinde yarattığı etkileri ayrım etmeleri, beklentilerine uygun davranmaları sağlanabilir Ancak, sorunun kendisinde olmayıp karşısında tarafta olduğunu söyleyen ve terapiye gelmeyi reddeden eş, diğer eşin terapisini de güçleştirir ve hatta imkansız ayla getirebilir Ancak bir evlilikte sorunlar varsa, tek eşin sorunu olarak yok, ama bir tam olarak ele alındığında düzeltilebilir bu nedenle, evliliğini kurtarmak isteyen çiftlerde her iki benzer de soruna sahip çıkmalı ve düzeltmek için mücadele göstermelidir Eşler, ilişkilerini düzeltmek için çare süresince de ortak uğraş tüketmek zorundadır Empati, kendisini karşısındakinin yerine koyarak onun duygularını anlamaya niyetlenmek demektir Evlilik ve aile terapilerinde empati eğitimi, eşlerin birbirlerini anlamaları açısından büyük önem taşımaktadır Terapi boyunca, eşlerin birbirlerini daha iyi anlamaları öğretilir Gereksiz çatışma ve anlaşmazlıklara yol açan hatalı anlama ve irtibat kopuklukları giderildiğinde, öyle çok evlilik başat önüne gitmekten kurtarılabilir Izaç ve aile terapileri, aile bireylerinden yalnızca birinin keskin psikolojik problemlerinin bulunduğu durumlarda, mesela bunalım, panik atak, heyecan kontrolsüzlüğü, tutum bozuklukları gibi bir problemi olan tarafı kişisel olarak tedavi ederken, diğer eşi de problemi ortadan kaldırabilmeye asistan olması için yönlendirir Bir anlamda, eşinin sorunuyla başa çıkma yollarını öğretir Her iki eşe de dinç irtibat kurmayı öğretirken, yıkılmaya hazırlanan yuvanın kurtulmasına tezgâhtar olur Unutmayın; evliliğinizde eşinizle birlikte üstesinden gelemediğiniz armoni ve iletişim sorunlarınız varsa, tarafsız bir aile terapistine başvurmanız, çözüm için atabileceğiniz en önemli adım olabilir