Son Konu

F Klavye ve Q Klavye Farkları Nelerdir?

bilgiliadam

Yeni Üye
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
1,516,397
Tepkime
42
Puanları
48
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

F Klavye Nedir?​

F klavye Türkçe dilinden yola çıkarak düzenlenmiş bir klavyedir. Türkçede hangi harfi daha fazla kullanıyorsak eğer parmaklarımızda da hangi parmağımızı daha çok kullanıyorsak ona göre dizayn edilmiştir ancak bu kolaylığa rağmen az kullanılan bir klavye türüdür. Bu klavye türünde daha hızlı ve rahat yazabildiğimizden dolayı kamu kurum ve kuruluşlarında da 20 Ekim 1955’de iş yükünün hafiflemesi için F klavyeye geçilmiştir.

F Klavye Tuşları Nasıldır?
F Klavye Tuşları Nasıldır?
Yukarıda f klavyenin dizilişini gördüğünüz görselde hangi parmakla hangi tuşlara basmanız gerektiği kolay yolla gösterilmiştir. Yani burada parmaklarınızı kullanış çokluğuna göre bir düzenleme yapılmıştır. En az yüzük parmağınızı kullandığınızdan dolayı az sayıda tuş verilerek orantılanmıştır. Onun aksine elinizi açtığınızda klavyenin kenarlarına kolayca ulaşabildiğinizden serçe parmaklara fazla yüklenilmiştir. Baş parmaklarımı çok kullanıyorum ama neden ona az verilmiş derseniz de başparmaklarınız küçük olduğundan dolayı klavye üzerinde kolayca tuşlara ulaşıp yazmanız imkansızdır, bu nedenle az kullanılmaktadır.

Kısaca f klavyenin önemi daha pratik, daha hızlı, daha kolay yazarak zamanımızdan tasarruf etmemizi sağlamaktır. F klavye ve Q klavye farklarının en önemlisi, hızlı ve pratik olmadır. Elbette birçoğumuz Q klavyeye alıştığımız için F klavye ve Q klavye farkları arasından Q klavye birçoğumuza daha zor gelmektedir.

F Klavyeyi Kim İcat Etti?​

1925 yılı doğumlu, Marmara Üniversitesinde İktisadi ve Siyasi Bilimler Fakültesinden mezun olan Dr. İhsan Sıtkı Yener, lise ve sekreterlik okullarında eğitim verdikten sonra 1977 yılında emekli olmuştur. Yener, 1946’da Türkçe diline uygun olan, F klavye çalışmalarına başlamıştır.

İlk olarak bu çalışma Devlet Malzeme Ofisine sunuldu, daha sonra ise 1955 yılında Bakanlıklar arası standardizasyon komitesince kabul gördü ve tarihe adını yazdıranlardan birisi oldu. 1974 yılında ise Türk Standartları Enstitüsünce zorunlu standart olarak bildirilmiştir.

Bu gelişmelerden sonra Dr. İhsan Sıtkı Yener “F Klavyenin Babası” olarak anılmaya başlamış ve günümüze kadar gelmiştir.

1957 yılından bu yana uluslararası klavye yarışmalarında, Türkiye’nin de katıldığı hızlı yazı yazma yarışmalarında 25 rekor, 59 dünya şampiyonluğu ile ülkemize onur vermiştir.

Dr. İhsan Sıtkı Yener
Dr. İhsan Sıtkı Yener

F Klavye 10 Parmak Nasıl Öğrenilir?​

F klavye öğrenmek isteyen bir kişi kurslara gidebilir. Eğer kursa gitmek istemiyorsa kendi alıştırma yaparak öğrenebilir. Alıştırma için öncelikle harflerin yerini öğrenmesi gerekir. Harfleri iyice kavradıktan sonra tuşlara basarak çalışmaya başlamalıdır. Burada en önemli husus yazı yazarken asla ellerini kaldırmamalıdır. Sol el işaret parmağının A, sağ el işaret parmağını K harfinin üstüne koyarak parmaklarını yerleştirmelidir. Bu iki harfin (A, K) tuşlarındaki çıkıntılar size klavyeye bakmadan yönünüzü bulmanızda yardımcı olacaktır. Sırasıyla 1 harf, 2 harf diye çalışmaya devam ederken kelimeleri bir kez yazıp bırakmamalıdır, yazdığı kelimeleri en az 10 defa tekrarlamalıdır. Yazmaya devam ettikçe hem el pratikliği kazanacaktır hem de harflerin yerini ezberleyecektir.

  • F klavye kurslarına gidebilirsiniz,
  • F klavye satın alarak pratik yapabilirsiniz,
  • Q klavyenizi F klavye olarak kullanarak pratik yapabilirsiniz,
  • Çeşitli internet sitelerinden online F klavye kullanarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
Tabi hızlı yazma, tuşların yerini ezberleme, el pratikliği gibi unsurların hepsi zamanla olacaktır. Bunun için en önemli husus sabır ve azimdir.

F Klavye Öğrenme
F Klavye Öğrenme

Online F Klavye Öğrenme Siteleri​

Bazı internet siteleri üzerinden F klavye pratiğinizi geliştirmeniz mümkündür. Ücretsiz olarak sunulan servisler sayesinde Q klavyede bile F klavye öğrenebilirsiniz. Yararlanabileceğiniz internet siteleri, şunlardır:

M5 Bilişim: Site üzerinden F Klavye Başlangıç Dersleri, F Klavye Orta Seviye Dersleri ve F Klavye İleri Seviye Dersleri şeklinde eğitim almanız mümkündür. sitesi üzerinden derslere ücretsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Klavye Analiz: Kelime ve klavye eğitimi üzerine hazırlanmış olan internet sitesinde On Parmak Pratik, Düello, Kelime Tekrar Egzersizi ve Sınavlar gibi bölümler bulunmaktadır. Özellikle adliyede çalışacaksanız, bu site üzerinden kendinizi rahatça geliştirebilirsiniz. İnternet sitesine adresinden ulaşabilirsiniz. Bu site daha çok iş alanındaki klavye kullanımına ve sınavlara hazırlık için kullanılmaktadır.

İntersteno: Onursal başkanlığını rahmetli Dr. İhsan Sıtkı Yener’in yaptığı İntersteno Türk, klavye yarışmaları ve şampiyonalarını takip edebileceğimiz bir internet sitesidir. Site üzerindeki F klavye bölümünde hız testi bölümüne girerek kendinizi geliştirebileceğiniz bir alan bulabilirsiniz. adresinden internet sitesine ulaşabilirsiniz.

F Klavye’yi Q Klavye’ye Çevirme​

Windows 10’da bu işlemi yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Başlat > Ayarlar > Zaman ve Dil > Dil (Sol Taraftaki Panelde) > Türkçe (Üzerine Tıklayın) > Seçenekler > Klavye Ekle > Türkçe Q

Bu işlemi yaptıktan sonra görev çubuğu üzerinden (Saat Kısmının Yanı) klavye seçeneğinizi Türkçe Q veya Türkçe F olarak rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Alt kısımdaki videodan Q klavyeyi F klavyeye çevirme yöntemini izleyebilirsiniz:



Q Klavye Nedir?​

Q klavyenin bu adı almasının öncelikli nedeni q harfi ile başlamasıdır. Bir diğer adı ise “qwerty” yani klavyenin sol üst köşesinden sırasıyla 5 harfin yan yana gelerek oluşturduğu kelimedir. Daha çok İngilizce dilini kullananlar tarafından kabul görmektedir. Aslına bakılırsa bu klavye bir dile bağlı olarak tasarlanmamıştır. O yüzdendir ki dünyada en çok kullanılan klavye türüdür.

Q klavye; F klavyenin aksine zor, yavaş yazmak için üretilmiştir. Bunun nedenine inecek olursak da eskiden bildiğiniz üzere daktilolar hayatımızdaydı. Daktilolarda en çok kullandığımız harfler bitişik olunca aleti kilitleme gibi sorunlarla karşılaşılıyordu. Bu sorunu ortadan kaldırmak için çok kullandığımız harfleri birbirlerinden uzaklaştırarak yeni dizilim ile bir çözüm yolu bulundu. Ancak bu çözüm başka bir sorunu beraberinde getirdi; zor ve yavaş yazmak.

Q Klavye Tuşları
Q Klavye Tuşları
Q klavyenin bu dağınık dizilimi, İngilizce için yazımı zorlaştırdığından bu klavyenin dizilimini de değiştirerek kolay bir hale getirmek istemişlerdir. Bu standart için fikri ortaya atan ve çalışmalara başlayan kişi ise 1932 yılında Washington State Üniversitesinden Profesör Doktor August Dvorak’tır. Dvorak’ın klavyesinde en çok kullanılan harfler klavyenin orta kısmında yer almaktadır. Araştırmalar sonucundaysa bu klavye türünde Q klavyeden 16 kat daha hızlı yazılıp yol katedilmektedir.

Dvorak’ın klavyesi ideal bir klavye haline gelebilirdi ancak daktilo ustalarının eski klavyeden vazgeçememeleri ve kurumların çoktan Q klavyeyi seçmeleri, 40 milyon daktilonunda değiştirilmek istendiğindeki maliyeti göz önüne alınınca Dvorak’ın klavyesinden vazgeçilmiştir ve böylece kaybolup gitmiştir.

Türkiye’de de Q klavye bilgisayarların yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte kullanılmıştır, en çok kullanılan klavye türü olmasına rağmen Türkçe’ye uygun bir klavye değildir. Uygun olmamasının sebebi ise en çok kullanılan harflerin uygunsuz bir biçimde yerleştirilip sunulmasıdır. Bu sebepten dolayı F klavye meydana getirilmiştir.

F Klavye ve Q Klavye Farkları Nelerdir?​

Alt kısımda kısa maddelerle F klavye ve Q klavye farklarını anlattık.

  • Bu iki tür klavyenin arasındaki en büyük fark tuşlarının dizilimidir.
  • Q klavyede her dilde yazı yazarken veya farklı ülkelerde pc kullanılıyorsa Q klavye pratiktir. Ancak F Klavye Türkçe dilince yazı yazılırken daha pratik bir klavyedir ve çok daha hızlı yazmanızı sağlar.
  • Türkiye’de F klavye devlet dairelerinde kullanılır, memur olmak isteyenler bu klavye türünü tercih ederek pratiklik kazanmalıdır.
  • Q klavye dünyada, F klavyeye göre kullanımı daha yaygındır.
  • F klavye kullanan birisi daha az enerji sarfederek çok daha fazla kelime yazar.
  • Cep telefonları genellikle Q klavyelidir. F klavyeli olmasını istiyorsanız bir uygulama indirerek ulaşabilirsiniz.
  • F klavyenin amacı mümkün olan en kısa sürede çok kelime yazmakken, Q klavyede amaç hızı yavaşlatmak ve sıkışıklık olmasını engellemektir.
  • F klavyede 10 parmak kullanarak her iki eli de verimli kullanabiliriz.
  • F klavye kullanırken klavyeye bakmadan da yazabiliriz ve oldukça rahattır.
F Klavye ve Q Klavye Farkları
F Klavye ve Q Klavye Farkları

F Klavye ve Q Klavye Benzerlikleri Nelerdir?​

  • Klavye tasarımı yani şekli boyutu aynıdır.
  • Fiyatları çok farklılık göstermez.
  • Orta sırada bulunan 4 ve 7. Tuşların üstünde çıkıntı vardır.

Diğer Klavye Çeşitleri Nelerdir?​

Elbette F klavye ve Q klavye dışında da birçok klavye çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden bazıları şunlardır:

AZERTY KLAVYE: Fransızca konuşulan Fransa ve Belçika’da yaygın olarak kullanılmaktadır.
DVORAK KLAVYE: Qwerty klavyeye ek olarak, İngilizce diline uygun olarak tasarlanmıştır. Ancak tercih edilmemiştir.
SVORAK KLAVYE: İsveççe’deki sesli harflerin dizilimiyle tasarlanan bir klavye türüdür.
DAS KLAVYE: Fin diline uygun bir şekilde tasarlanan klavye çeşididir. Dvorak klavyenin tasarım ilkelerine göre tasarlanmıştır.

F Klavye ve Q Klavye Farkları Nelerdir? başlıklı yazımızı beğendiyseniz ve daha fazla yararlı yazı için siteminizin kısmını ziyaret edebilirsiniz.
 
Üst Alt