Şirketin ana ismini 'Meta' olarak değiştiren toplumsal medya devi Facebook, 2021'i son çeyreğine ait bilançosunu paylaştı. Facebook 18 yıllık tarihinde birinci sefer günlük faal kullanıcı sayısının düştüğünü açıkladı.
Meta ismiyle birinci bilançosunu sunan Facebook'un net kârı, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 8 azalarak 10.3 milyar dolara geriledi.
Mark Zuckerberg
Meta Networks, günlük kullanıcı sayısının Aralık ayının sonuna kadarki üç aylık devirde 1 milyar 929 milyona düştüğünü açıkladı. 2021'in bir evvelki çeyreği için bu sayı 1 milyar 930 milyondu.
TikTok ve YouTube rekabeti karşısında gelir artışının yavaşladığı ikazında bulunan şirketin platformundaki reklamverenler de harcamalarını azaltıyor.
Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg, genç kullanıcılar başta olmak üzere gaye kitlelerinin rakiplerine yönelmesi nedeniyle şirketin satışlarındaki büyümenin yavaşladığını söyledi.
TikTok ve YouTube rekabeti karşısında gelir artışının yavaşladığı ikazında bulunan şirketin platformundaki reklamverenler de harcamalarını azaltıyor.
Google'dan sonra dünyanın en büyük ikinci dijital reklam platformuna sahip olan Meta, Apple'ın işletim sisteminde yaptığı saklılıkla ilgili değişikliklerinden de etkilendiğini söyledi.
Borsa kıymeti 200 milyar dolar eridi
Meta'nın CFO'su Dave Wehner'e nazaran, değişiklikler markaların Facebook ve Instagram'daki reklamlarını hedeflemesini ve ölçmesini zorlaştırdı. Bu durum, 2022 yılında '10 milyar dolar civarında' bir tesir yaratabilir.
BBC Türkçe'nin haberine nazaran bu açıklamalardan sonra Meta'nın payları New York'ta borsanın kapanışından sonraki süreçlerde yüzde 20'den fazla bedel kaybetti.
Meta'nın pay fiyatındaki düşüş, şirketin borsa bedelinden yaklaşık 200 milyar dolar erimesine neden oldu.
Twitter, Snapchat ve Pinterest dahil olmak üzere öteki toplumsal medya platformlarındaki paylar de uzun vadeli süreçlerde keskin bir düşüş yaşadı.
Meta'nın büyük bir kısmı reklam satışlarından oluşan toplam geliri, bu periyotta piyasa kestirimlerini kıl hissesi geçerek 33.67 milyar dolara yükseldi.
Gelecek çeyrek için gelir beklentisini de paylaşan şirket, 27 milyar ila 29 milyar dolar gelir öngörüyor. Bu, analistlerin beklediğinden daha düşük bir düzey.
Şirket, Çinli teknoloji devi ByteDance'in sahibi olduğu TikTok ile rekabet edebilmek için görüntü alanına yatırım yapıyor. Lakin bu yatırımların geri dönüşü, Facebook ve Instagram'daki kadar yüksek olmuyor.
Buna rağmen Zuckerberg, görüntü ve sanal gerçekliğe yapılan yatırımların, taşınabilir reklamcılık ve Instagram kıssalara yapılan evvelki yatırımlar üzere karşılığının alınacağından emin olduğunu söyledi.
Fakat firmanın evvelki strateji değişiklikleri sırasında büyük bir rakiple gayret etmek zorunda olmadığını kaydetti.
Zuckerberg, 'Ekipler epey uygun performans gösteriyor ve eser çok süratli büyüyor' dedi ve ekledi:
'Burada farklı olan şey, TikTok'un şimdiden çok büyük bir rakip haline gelmesi ve epey süratli bir oranda büyümeye devam etmesi.'