Ozet: Bu eser, Ahmet Rasimin cocukluk gunlerini tum ayrıntılarıyla anlattığı bir anı kitabıdır
Hoca Korkusu:
Bugunku okurlarıma ben bu hoca korkusunu nasıl anlatayım Bundan yarım yuzyıl once, cocuklar hem kendi gittiği oku*lun hocasından, hem de başka okulun hocalanndan korkarlardı Bu hoca korkusu, diğer cin, peri, umacı korkusuna benzemezdi Bu bambaşka bir korkuydu kendisini itirazsız saydıran bir korku
Amine Doğru:
Bayramlarda, yumuşacık elini optuğum hoca beni bir gun bakkalın onunde gorunce, elimden tutup okula goturdu Butun gun hocanın misafiri oldum Akşama doğru, nerede olduğumu soran annem, kızmak icin tam ağzını acacağı sırada, Hoca efendi beni okula goturdu deyince hemen yumuşayıverdi Okulu beğen*diğimi soyleyince, onumuzdeki perşembe başlamam kararlaştırıldı
Amin Alayı:
Okula başlayacağım icin evde bir basamak yukselir gibi oldum Bana karşı herkesin davranışı değişti Birkac gun sonra sandıktan bayramlık elbisem cıkartılıp giydirildi Değerli bir lahur şal belime bağlanırken, uzerinde altın nazarlık olan fesimi de kafama gecirdiler Butun ev halkı yola cıktık Once buyuk babam ve buyuk annemin elini opmeye gittik O gece orada kaldık Ertesi gun hamama gidip, akşama kadar yıkandık Sabah olunca anneci*ğim yeniden bana yepyeni elbiseler giydirdi Şehzade gibi oldum Arabaya binip, konağa tekrar gittik Butun okul orada idi Hazır bir de ilahici takımı, seven, open, ağlayan, dua eden, nereden baksan yuz kişi vardı Beni ata bindirdiler İlahiler okunup, amin*ler edilerek once evime, oradan da okula geldik
Sınıfta, minderim konmuştu Varıp hocamın mubarek elini optum, sonra da karşısında diz cokup oturdum İlk olarak da Elifi oğrendim
Okulda İlk Gunler:
Artık okula alışmıştım En cok Mushaf okuyan cocuklarm, okurken iki yanlarına sallanışları dikkatimi cekiyordu Artık, Elif, be, te yavaş yavaş oğreniyordum Hoca, yeni olduğum icin bana biraz ayrıcalık tanıyor, oğlen yemekleri icin eve gonderiyor*du Sutninem bir gun boyle yine erken gidince, Gozunu ac, konuk*luk uc gun surer Yaramazlık, haylazlık edersen ayaklarına falaka yersin dedi
Bir Tokatın Sonu:
Okuldaki misafirliğim uc gun surdu Dorduncu gun, minde*rim oturanların en arkasına konulmuştu Sanki uc gun icinde benim yuzumden bozulmuş olan okul demokrasisi yerine geri gelmişti Hoca yumuşak, kalfa ise cok sertti Cocukların bir yanlışı ya da eksiği olduğunda, kalfa ağlatıncaya kadar dovuyordu En cok kalfadan korkuyordum Ancak yine de iki haftada, elifbayı kazasız belasız oğrenmiştim
Bir gun arkadaşım Fevzinin koynuna sakladığım topu aldı*ğım icin kalfanın tokadım yanağıma yiyince, suratım al al oldu Eve geldiğimde, tokadın farkına vardılar Onlar farkına varınca, bende de bir ağlama başladı Butun ev sıra ile yanağımı optuler, uyumuşum Uyandığımda, başucumda hoca efendiyi bir şeyler okuyup uflerken gordum O halde bile kalkıp hemen elini optum Ancak, bir hafta da ateşler İcinde yattım
Bu tokadı, bahcedeki dut ağacının dibine işediğim icin bir uğursuzluk sebebiyle yediğim kanaatine varılarak, o evden ta*şınmamız kararlaştırıldı