Faranjit boğazımızın yutma noktasının arka duvarındaki dış dokusunda meydana gelen iltihaplanmadır. Bu tahriş olmadan veya bakteri enfeksiyonundan ileri gelebilir. Aniden oluşursa akut faranjit, uzun süre sonra ortaya çıkarsa kronik faranjit denir. Boğaz ağrıması, ses kılması, boğaz ağrısı ve boğaz kuruması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.
Faranjit Tedavisi
Faranjite sebep olan etkenlerden; sigara, alkol ya da alerjen etkisi olan tozlu ortamlardan, kimyasal maddeler solumadan uzak durulmalıdır. Adaçayı, okaliptus, hatmi, mira ve papatya çayı faranjiti rahatlatıcı özelliktedir. Kaloriferli evler sıcaktan dolayı ağız kuruluğuna buda boğazın tahrişine sebep olur. Bu nedenle kaloriferlerin üzerine buharlaşması için su dolu kap konması faydalıdır. Asıl tedavisi immün zafiyetini güçlendirmektir. Bu da mırra,tarçın,adaçayı ve gökçek iksiri ile mümkündür.
Belirtileri: faranjit oluştuğunda ,ses kısıklığı,boğazda yanma,yutkunma zorluğu,toz ve yiyeceklere karşı hassasiyetle belirginleşir.Aynı zamanda performansta düşüklük ve rahatsızlık vermesi de diğer belirtileridir.Doktor tedavisinde boğaz kültürü ya da hızlı strep testiyle doğrulandığında antibiyotik tedavisi uygulanır.Tedavide sigaranın kesilmesi çok önemlidir.Ayrıca alkol tüketimi,acılı ve ekşili gıdalarda tüketilmemelidir.