Son Konu

Farklı Terapi Türleri Nelerdir?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-90
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Terapiyi düşünüyorsanız, muhtemelen birçok farklı türün mevcut olduğunu fark etmişsinizdir. Bazı durumlar belirli yaklaşımlarla daha iyi tedavi edilirken, diğerleri çeşitli sorunları tedavi edebilir. Terapiye başladığınızda, eğitimli bir ruh sağlığı uzmanıyla çalışacaksınız. Her randevuda neler olacağı, ele aldığınız sorunlara ve terapistinizin tercih ettiği yöntemlere bağlı olacaktır.

Randevunuz sırasında, zorlu durumların, duyguların ve davranışların hayatınızı nasıl etkilediğini tartışmanız istenebilir. Aşağıda, hangisinin sizin için en iyisi olabileceği konusunda size daha iyi bir fikir vermek için en yaygın terapi türleri bazılarını özetleyeceğiz:

Farklı Terapi Türleri​

Terapinin amacı, ruh sağlığı sorunları, bozuklukları ve genel ruh sağlığı bakımıyla başa çıkmanıza veya bunları yönetmenize yardımcı olmaktır. Birçok kişi depresyon, anksiyete, bağımlılık veya travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi belirli durumlarla başa çıkmak için terapi arar, ancak terapi herkes için çok yararlı bir araç olabilir. Aşağıda, size mevcut farklı terapi türleri genel bir bakış sunacağız.

Farklı Terapi Türleri
Farklı Terapi Türleri

Bilişsel-Davranışçı Terapi​

Bilişsel-davranışçı terapi (BDT), terapistler tarafından bir kişinin davranışları ile düşünceleri, duyguları veya her ikisi arasındaki ilişkiyi keşfetmek için kullanılır. BDT kullanarak, terapistiniz sağlıksız düşünce kalıplarını ortaya çıkarmak için sizinle birlikte çalışacaktır. Siz ve terapistiniz birlikte, size daha sağlıklı bir bakış açısı kazandırabilecek ve olumsuz davranışları değiştirmenize yardımcı olabilecek daha yapıcı düşünme yolları geliştirmek için çalışacaksınız. BDT’nin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli bozukluklar için etkili bir tedavi olduğu gösterilmiştir:

  • Anksiyete bozuklukları
  • Depresyon
  • Bipolar bozukluk
  • Yeme bozuklukları
  • Şizofreni
  • Travma ile ilişkili bozukluklar

Diyalektik Davranışçı Terapi​


Diyalektik davranış terapisi (DDT), BDT ile benzerlikler gösterir ancak daha çok duyguları düzenlemeye, dikkatli olmaya ve rahatsız edici düşünce ve duyguları kabul etmeye odaklanır.

Terapistler, insanların değişim ve kabullenme arasında bir denge bulmalarına yardımcı olmak için DDT’yi kullanır. Bir kişiye, bir durumla başa çıkmanın yeni yolları ve dikkatli uygulamalar da dahil olmak üzere yeni beceriler öğretmeye yardımcı olur. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere önemli ve uzun süreli etkileri olan farklı durumları tedavi etmek için kullanılır:

  • Yeme bozuklukları
  • Travma sonrası stres bozukluğu (PTSD)
  • Madde kullanım bozuklukları
  • Duygudurum bozuklukları

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi​

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi (EMDR) öncelikle terapistler tarafından TSSB’li kişileri tedavi etmek için kullanılır. Bu türünde, kişi belirli göz hareketleri yaparken travmatik bir olayı hatırlar. EMDR’nin amacı, acı verici anılara verilen olumsuz tepkileri daha az yüklü veya olumlu tepkilerle değiştirmektir.

EMDR’nin faydalarının tartışmalı olduğunu ve yakın zamanda yapılan bir çalışma incelemesinin tedavinin hangi kısmının faydalı olduğunu belirleyemediğini belirtmek önemlidir. Sonuçlardan biri, faydaların göz hareketinden ziyade kişinin travmaya maruz kalmasından kaynaklandığı yönündeydi.

Maruz Bırakma Terapisi​

Bir tür BDT olan maruz bırakma terapisi, korku ve kaygı bozukluğu olan kişileri tedavi etmek için kullanılır. Maruz bırakma terapisi sırasında terapist, kaygılarını neyin tetiklediğini bulmak için kişiyle birlikte çalışır, ardından kişi bu tetikleyicilere maruz kaldıktan sonra ritüelistik davranışlardan veya kaygıdan kaçınmak için yöntemler öğrenir. Kontrollü bir ortamda, terapist bu yöntemleri uygulamaya koymak için kişiyi bu tetikleyicilere maruz bırakacaktır.

Kişilerarası Terapi​

Genellikle depresyondaki kişileri tedavi etmek için kullanılan kişilerarası terapi, kişinin başkalarıyla olan ilişkilerini geliştirmesine yardımcı olmayı amaçlar. Kişilerarası terapi sırasında, bir kişinin başkalarıyla olan sosyal etkileşimleri terapist tarafından değerlendirilir ve daha sonra başkalarını anlama ve onlarla olumlu etkileşim kurma yollarını öğrenmelerine yardımcı olabilir.
 
Üst Alt