Son Konu

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un Fethinde Yaralandı Mı?

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Çağ açıp çağ kapatan bir fetih olan İstanbul’un fethi en ünlü en şanlı zaferlerden biridir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethinde yaralandı mı, fetih sırasında kaç yaşındaydı, kaç asker öldü? İstanbul’un fethi için yapılan hazırlıklar, kullanılan top özelliği, Bizans ordusu kaç kişiydi? İşte detaylar.
Tarihin yazılı kaynaklara göre, 53. Günün sonunda düşen Bizans surları, Fatih Sultan Mehmet’in eline geçmesiyle zaferiyle sonuçlanmıştır. Osmanlı Devlet padişahı ll. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) komutasındaki Osmanlı ordusu Bizans ordusunu büyük bir bozguna uğrattı. Kuşatma sırasında Fatih Sultan Mehmet’in yaralandığına dair bir kaynak bulunmamaktadır.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un Fethinde Kaç Yaşındaydı?​

Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu’nun 7. Padişahıdır. Doğu Roma Bizans İmparatorluğuna son vermesiyle, bu başarılı hamlesi sonrasında “Fatih“ unvanını almıştır. 30 Mart 1432 yılında Rumeli eyaleti Edirne’de dünyaya gelmiştir. 3 Mayıs 1481 yılında da Gebze’de vefat etmiştir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethi sırasında 21 yaşında genç bir komutandı.

İstanbul’un Fethinde Kaç Asker Öldü?​

Orta Çağın sona erip, Yeni Çağ’ın başlangıcı olan, tarihin akışını değiştiren, resimlere, müzikallere, tiyatro oyunlarına, dizilere ve filmlere konu olan şanlı bir zaferdir. Kuşatma toplamda 53 gün sürmüştür. İstanbul, elinde bulundurmuş olduğu değerler ve önemli jeopolitik konumu itibariyle her Padişah’ın gözdesi olmuş, defalarca kuşatılmış fakat Sultan Mehmet’e kadar alınması mümkün olmamıştır. İstanbul ilk kez l.Bayezid tarafından kuşatılmış, kuşatma başarıya ulaşamamıştır.
İstanbul’un fethi Sultan ll. Mehmet tarafından 29 Mayıs 1453 yılında fethedilmiştir. Fethin sonunda yaklaşık olarak 18.bin askerin şehit düştüğü kaydedilmiştir.

İstanbul’un Fethinde Yapılan Hazırlıklar Nelerdir?​

İstanbul surlarla çevrili, karadan kuşatması oldukça güç olan bir şehirdi. Daha önce çok kez kuşatmaya maruz kalan İstanbul’u almak elbette kolay olmayacaktı. Bunun için Sultan Mehmet ön hazırlığını çok detaylı ve titiz bir şekilde gerçekleştirdi.
Karadeniz’den gelebilecek her türlü yardımı engelleyebilmek için, Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı(Boğazkesen)’i inşa ettirdi.
Boğazdan gelebilecek yardımı engelleyebilmek ve denizden kuşatmayı kolaylaştırmak adına 400 parçadan oluşan oldukça büyük bir donanma hazırladı.
Surları yıkabilmek için büyük toplar döktürdü (şahi topları, topların çizimini bizzat Sultan Mehmet kendisi yapmıştır)
Surlara yakınlaşıp, tırmanabilmek adına tekerlekli kuleler inşa edildi
Osmanlı Devletine karşı olan devletlerle, fetih sırasında sorun yaşamamak ve Bizans’a verebilecekleri destekleri engelleyebilmek adına antlaşmalar imzalanarak imtiyazlar verildi

İstanbul’un Fethinde Kullanılan Top Özelliği Nedir?​

Osmanlı Döneminde ilk kez İstanbul’un fethi sırasında kullanılan ve çizimi bizzat Sultan ll. Mehmet tarafından yapılan “Şahi“ adı verilen toptur. Döneminin en özellikli ve en büyük savaş topu olma özelliği bulunmaktadır. Yapımı toplamda 3 ay kadar uzun bir zaman sürecinde tamamlanmış, topları çekebilmek çok sayıda araba ve yük hayvanı kullanılmıştır.
Osmanlı Ordusunda daha önce kullanılmış topların en büyüğü olma özelliğine sahip Şahi topu, 91,5 cm ve menzili 1200 metredir.

İstanbul’un Fethinde Bizans Ordusu Kaç Kişiydi?​

İstanbul’un fethi sırasında Bizans Ordusu tıpkı Dördüncü Haçlı Seferi sırasında uygulamış olduğu gibi Haliç’e zincir gererek savunma hattı oluşturdu. Ancak almış aldığı önlemler güçlü Osmanlı ordusu karşısında yetersiz kaldı. Çünkü hem mühimmat hem de sayıca Osmanlı ordusu, Bizans Ordusundan kuvvetliydi. Osmanlı ordusu yaklaşık olarak 100 bin askere sahipken Bizans Ordusu sadece 7-10 bin kişilik bir ordudan meydana gelmektedir.
 
Üst Alt