Son Konu

Fatih Sultan Mehmet mucizesi

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Fatih Sultan Mehmet mucizeleri
Fatih Sultan Mehmet mucizesi nedir

Ayasofya mucizesi;
Fatih Sultan Mehmed Han İstanbul'u fethettikten sonra , ilk cuma namazını Ayasofya'da kılmak icin kilisenin hemen camiye cevrilmesini emretmiş, ordudaki ustalar hemen Ayasofya Kilisesi'ni, Buyuk Fetih Camii'ne cevirmişler ve cuma namazına hazırlamışlar Cemaat toplanmış Fatih Sultan Mehmed etrafındakilere:
Aranızda ikindi namazının sunnetini hic kacırmayan var mı? diye sormuş
Eğer kacırmayan varsa butun cemaatin başına o gececek ve imamlığı o yapacak, demiş Herkes buyuklere bakmaya başlamış Fatih Sultan Mehmed'in orada bulunan lalası da diğer alimlere ve en son da Akşamseddin'e bakmış Ama herkes başını yere eğmiş Akşamseddin bile başını yere eğmiş ve:
Bir keresinde evime misafir geldi Misafirleri kıramadığım ve cok meşgul olduğum icin ikindi vakti keraate girdi Hayatımda sadece bir kez ikindi namazının sunnetini kılamadım, demiş Akşemseddin'in bu sozu uzerine Fatih Sultan Mehmed:
Ben hayatımda hic ikindi namazının farzını ya da sunnetini kacırmadım, demiş Bunun icin de oradaki heyet tarafından İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya'da kılınacak ilk cuma namazına imamlık yapmaya Fatih Sultan Mehmed Hanı layık gormuşler
Yani hem padişah olduğu icin hem de savaşın arasında ikindi namazının sunnetini kacırmadığı icin imamlığa gecmiş
Fatih Sultan Mehmed imamlığa gectikten sonra namaza başlamak icin tekbir getirir ama hemen sonra durmuş ve sağına soluna selam vererek namazını bozar Sonra tekrar tekbir getirmiş ve tekrar durur sağa sola selam vererek namazını bozar Ucuncusunde de tekbir getirdikten sonra ellerini bağlar ve ilk cuma namazını kıldırmaya başlar Cemaatten bazıları: Padişah buyuk kibre girdi o kibrinden dolayı namazı başlatamadıdiye duşunmuşler Namaz kılındıktan sonra Fatih Sultan Mehmed'e namazı nenden uc kere bozduğunu sormuşlar o da:
İstedim ki namaz sırasında bana ve butun cemaate Kabe gorunsun, yani biz Kabe'nin onunde namaz kılalım Bu niyetle birinci tekbiri getirdim fakat Kabe gorunmedi İkincisinde de tekbir getirdim Kabe gorunmedi Fakat ucuncusunde tekbir getirdim ve Kabe gozumun onunde belirdi, demiş Bunun sebebini de Akşemseddin Hazretleri'ne de sormuşlar o da bu hadiseyi şoyle anlatmış Demiş ki:
Padişahımız uc defa tekbir getirdi Birinci tekbirde baktım ki, Ayasofya'nın yonu kıbleye bakmıyor İcimden İnşallah bir yanlış yapmayızdedim İkinci kez tekbir getirdi, tekrar namazı bozdu, namazı bozduğu icin sevindim Ucuncu tekbirde yine icimden: İnşallah namazını bozardedim Fakat o an bana manevi alemde cemaatin en arka safı gosterildi En arka safta, bir kişilik yerin eksik olduğunu gordum Bir an baktım ki Hızır Aleyhisselam, o bir kişilik yere doğru saf tutmak icin gelirken terler direğe parmağını soktu ve Ayasofya'nın yonunu kıbleye doğru cevirdi Ondan sonrada bir kişilik yerin eksik olduğu o safa gecti ve namaza durdu Boylece padişah ucuncu kez tekbir getirdikten sonra Kabe'yi tam karşısında gordu, bir daha selam vermedi ve boylece İstanbul'un fethetinden sonraki ilk cuma namazını kıldırdı

Gemilerin karadan yurutulmesi olayı;
Osmanlı tarihlerinde ve Bizans kaynaklarında mevcuttur Hatta Bizans icinde bulunanlar sabah gemileri Halic'te gorunce, herhalde zincirleri kırıp gectiler diye hemen zincirleri kontrol ettiler ve gorduler ki, gemiler karadan yurutulmuştur
Gemiler karadan yurutulmuştur ve bunda hic şuphe yoktur Fatih Sultan Mehmed Han, sadece İstanbul'un fethinde değil, Belgrad savaşı esnasında da Sava nehrine gemileri karadan yuruterek indirmişti
Fatih Sultan Mehmed Han, donanmasına ait 50 ile 70 arasındaki sayılarla ifade edilen kucuk captaki gemilerini Tophane onune yakın sahilden cekip, sırtlardan aşağıya yani Kasımpaşa'ya ve oradan Halic'e indirmiştir Bu hadise icin, İstanbul muhasarasında bulunmuş olan, ilim adamı Venedikli Barbaro, gemilerin cıkıp, indiği yolun 3 bin metre (veya 3 mil) kadar olduğunu, Kritovulos ise aynı hususta birleştiğini ifade eder Tarihi Ebu'lFeth isimli eserin sahibi Dursun Bey ki, fetihte bulunmuş bir Osmanlı tarihcisidir, bu gemilerin Galata kulesinin yanından Halic'e inen yolun ve kalenin Beyoğlu tarafındaki surunun yanında indirildiğini kaydeder Aşıkpaşazade ise, Hisar dibinden başladığını soyler Neşri tarihi ise kalenin ust yanında gectiğini yazar ve şoyle der:

Ve yetmiş pare gemi dahi kalenin ustun yanından, Kozlıcapınar ve Kozlıcadere dahi derler, Galata'nın ust yanından tepeden aşağı yelken acıp, savaşcıları icinde ayakta dururken bir sıra ile karadan yurutup, hisar dibinden denize indirdiler Ve deniz uzerine kopru dahi yaptılardemektedir
Ramazanzade Nişancı Mehmed Paşa, gemilerin karadan yurutulmesi ile alakalı olarak:
Sultan Mehmed han Gazi, dort yuz pare gemi ile derya tarafından ve yetmiş pare gemi Galata ustunden yelen acıp kurudan (karadan) cektirip Hazreti Eyyub civarında olan deryaya getirip uzerinde kopru yapılıp, uzerinden asker gecirildidemek sUretiyle bu hadiseyi doğrular

Harita mucizesi;
Marmara Bolgesinin haritasında İstanbul kısmında daha onceden farkedilmeyen bir insan silueti ortaya cıktı İstanbul Boğazı Anadolu Yakasını ve Avrupa Yakasını birbirinden ayıran kısmda uzaydan alınan haritayı ters cevirince ayakta bir insan resmi beliriyor
İstanbulun haritasının dunyanın en buyuk insan silueti olduğu iddia ediyor Araştırmacı Ferdi Yılmaz uğruna internette site actığı bu haberini şoyle anlattı Haberi izlediğinizde siz de İstanbula değişik gozle bakacaksınız Haritayı bu şekliyle izleyenlerin bir kısmı şeklin Fatih Sultan Mehmet, bir kısmı Sarıklı semazen olduğunu iddia ediyorlar

imagesfatihsultanmehmetmucizesi5b0f1c62bd8a8
imagesfatihsultanmehmetmucizesi5b0f1c63be220

Üst Alt