Son Konu

Fibroblast kök hücre tedavisi ile cilt gençleştirme

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Fibroblast kök hücre tedavisi nedir?

Fibroblast kök hücre tedavisi, kişinin kendi deri hücrelerinden elde edilen, devranın tesirlerini geri çeviren, otolog fibroblast hücresel tedavi tekniğidir. Hücresel tedaviler, doku mühendisliğinin kesimlerinden biridir. Kök hücreler, bozulan bir dokunun rejenerasyonundan sorumludur.

Otolog tedavi nedir?

“Otolog tedavi “ kavramı, kişinin kendi doku hücrelerinin çoğaltılarak, sorun olan nahiyeye yerleştirilmesini tanımlar. Örneğin geniş yanıkları olan hastalarda , sağlam deri yerinden alınan dokular doku mühendisliği ile çoğaltılarak yanık meydana nakledilmektedir. Buna karşılık heterolog tedavi , bireyden şahsa nakil demek olup daha çok organ naklinde tercih edilir.

Kök hücre tedavisi hangi meydanlarda kullanılır?

Mahsusen savaş, kaza ya da doğumda meydana gelen doku kayıpları, kronik ülserlere bağlı kapanmayan yaralar, akne skarları, suçiçeği izleri, dişhekimliğinde periodontolojik tatbikler, kellik tedavisi , dudak dolgunlaştırma ve kırışık giderme maksatlı estetik pratiklerde kültürde çoğaltılmış fibroblast tedavisi Avrupa ve Amerika'da sıklıkla kullanılan bir usuldür.

Kök hücre tedavisinin avantajları nelerdir?

· Kendi dokunuzdan üretildiği için doku reddi, alerji yahut enfeksiyon üzere riskleri yoktur.

· Hayvansal hastalık oluşturma riski yoktur.

· Kalıcı ve uzun tesirlidir.

· Enjekte edildiği mahalden gayrı bölgelere kaymaz.

Fibroblast kök hücre tedavisi nasıl uygulanır?

Hazırlık aşaması:

Cildin dış etkenlere en az maruz kalmış kesiminden (genellikle kulak ardı yahut kol içi) lokal anestezi altında steril koşullarda mercimek tanesi büyüklüğünde biyopsi alınır. Biyopsi taşıma solüsyonuna aktarılıp aseptik koşullarda soğuk zincir ile , hücre üretimi için Sıhhat Bakanlığı'nca ruhsatlı laboratuara gönderilir.

Rastgele bir alerjik reaksiyonu önlemek için , fibroblast üretimi hastanın kendi serumu ile yapılır. Bu nedenle biyopsi sırasında hastadan bir ölçü kan da alınarak laboratuara gönderilir.

Fibroblast üretim aşaması:

Bu süreç, kişinin doku kalitesine bağlı olarak yaklaşık 4-6 hafta sürer.

Tatbik aşaması:

Kültüre edilen fibroblastlar kâfi sayıya ulaştığında hastaya klinikte randevu verilir. Mercimek tanesi büyüklüğünde deri modülünden 5-10 ml hacminde, 1 ml'de 10 milyon hücre olacak formda implant üretmek mümkündür. Bunun 1-2 ml'si birinci enjeksiyonda kullanılır. Geri kalan hücreler ise kademeli dondurma tekniği ile likit azot buharında saklanır.

Hazır fibroblast kültürü, doktor tarafından cilt altına ince iğnelerle enjeksiyon yapılarak verilir. Pratik , 3-6 hafta ara ile 3 defa tekrarlanır.

Tatbik sonrası birinci tesirler ne hengam görülür?

Bireyden şahsa değişmekle birlikte birinci tesirler, 2. Enjeksiyondan sonra, 4-6 haftada belirginleşmeye başlar.

Pratiğin tesir müddeti ne kadardır?

Cilt dokusunda güzelleşme süreci noktalı olarak 12 aya kadar artarak devam eder. Bu düzgünleşme uzun periyodiktir ve 4-5 yıl kadar kendini korur. Hasta istediği takdirde saklanan kök hücreler tekrardan çoğaltılarak bu mühlet ahir yine nakledilebilir.

Tatbik sonrasında görülebilecek yan tesirler nelerdir?

Muvakkat olarak yüzde şişlik, enjeksiyon noktalarında morluk , kızarıklık görülebilir.

Fibroblast kök hücre tedavisi kimlere uygulanamaz?

Gebeler üzerinde bir çalışma yapılmadığından , gebeler bu çalışmanın dışında tutulmalıdır. Ayrıyeten , evvelce kanser tedavisi geçirmiş olanlar da bu çalışmaya makul değildir.

Fibroblast kök hücre tedavisinin vesair metotlara üstünlüğü nedir?

· Dolgu hususları mahsusen cilt kırışıklarında kısa vadede süreksiz bir dolgunluk sağlarken, otolog fibroblast kültürü, daha yavaş tesir göstermekle birlikte nakledilen fbroblastların ürettiği kollajenin kalıcılığı uzun periyodiktir, cilt dokusunu yine yapılandırır, daha doğal bir gençleşme tesiri yaratır.

· Kişinin kendi dokusundan üretildiği için doku reddi, alerji, enfeksiyon üzere yan tesir riski yoktur, inançlıdır.

Kök hücre tedavisi ile PRP tedavisi birebir mıdır?

Hayır, her iki pratikte da kişinin kendi vücudundan alınan doğal gereç kullanılmakla birlikte, iki sistem birbirinden farklıdır. PRP tedavisinde, toplardamardan alınan kanın içindeki trombosit denilen pıhtılaşma hücreleri kullanılır. Bunların esas vazifesi akan kanı durdurmak ve sonrasında yarayı onarmaktır. Bu onarım için gereken uyarıcı faktörler, trombositlerde bulunur ve dolaylı biçimde kök hücreler üzerine tesir ederek onların daha çokça kollajen üretmesini destekler. Fibroblast kök hücre tedavisi ise direkt sahihe aşikâr bir yerdeki kök hücre ölçüsünün artırılması prensibine dayanır. İki yol farklı olmakla birlikte, her ikisinin bir arada kullanılmasında sakınca yoktur.

Kök hücre tedavisinin mezoterapiden farkı nedir?

Mezoterapi, rejuvenasyon emelli kullanıldığında vitaminler, hyaluronik asit ve doku toparlayıcı eserler cilt altına zerk edilir. Bu eserler doğal doku eseri değildir, ama deriyi besleyen hususlardır. Klasikleşmiş bir prosedür olmakla birlikte, en kıymetli dezavantajı, alerji yapabilmesi ve aktifliğinin kısa sürmesidir. Kalıcı tesir sağlamak için enjeksiyonların nizamlı aralıklarla tekrarı gerekir.

 
Üst Alt