içinde bulundukları hali 'çok yorgunum, güya kuvvetim çekilmiş gibi' formunda tanımlayarak, kaynağı teşhis edilemeyen ağrı şikayetleri yüzünden yıllarca çeşitli branşların hekimlerine başvuruyor
Fibromiyalji hakikat tedavi edilmez ise; hayat kalitesinde düşüş ve işgücü kaybına neden oluyor
Velev hasta ağrıları ve öbür yakınmaları nedeniyle etrafı tarafından 'hastalık hastası' olarak tanımlanabiliyor
Fibromiyalji, vücutta yaygın ve inatçı kas ağrıları , sabahları vücutta tutukluk ve yorgunluk üzere yakınmalarla seyreden yumuşak bir doku romatizması olarak tanımlanabilir.
Fibromiyalji kimlerde görülüyor?
Gerilim altında ve masa başı çalışanlarda,titreşime maruz kalınan işlerde
,mükemmeliyetçi, etrafının kendisinden çok şey beklediği insanlarda daha sık görülüyor
Kişilik yapıları nedeniyle üstlendikleri her sorumluluğu en düzgün biçimde yanına getirmek için ağır efor sarf eden bu kimseler, göstermeye çalıştıkları yüksek performans yüzünden vakitle sıhhatlerini yitirmeye başlıyor
.
Hastalık ne cins belirtilerle gelişiyor?
Fibromiyaljide ağrı ; boyun, sırt ve bel üzere tek bir yerde yahut tüm vücutta yaygın olarak hissedilebilir
.Kas içinde ağrılı ,fibrozit denilen tetik noktalar mevcuttur.
Ağrıya yanma hissi, seyirmeler ve katılık hissi eşlik edebilir
. Vücudumuzda kasla çevrili her organı etkileyebildiğinden ,gözler önünde sinek uçuşmalarıyla başlayan göz meseleleri, mide ve barsak şikayetleri, bacak ağrıları,karın ağrıları formunda de önümüze çıkabilir.
Fibromiyaljide öbür belirtiler:
Hafıza meseleleri,düşünce bozuklukları
Ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanmalar,
Çarpıntı
Azalmış egzersiz toleransı
Barsak şikayetleri(gaz, kabızlık,ishal)
Üzgün yahut depressif durum
Tansiyon yahut migren başağrısı
Fibromiyalji sebepleri:
Illetin görülme nedenleri arasında büyük kentlerde yaşamaktan kaynaklanan ölçüsüz gerilim, hareket azlığı,serotonin hormonunun salgılanmasındaki bozukluklar, genetik faktörler, çok sporla yanlış tasarruf, travmalar ve ruhsal travmalar bölge alıyor.
Fibromiyaljiyi tetikleyen faktörler:
Fizikî yahut ruhsal travmalar
Uyku bozuklukları
Enfeksiyonlar(özellikle viral)
Besin allerjileri
Yüksek doz kimyasal husus ( sabun,şampuan,yiyeceklerdeki kimyasallar vb)
Ağır metaller(sulardahavada, ek maddelerinde)
Hormonal düzensizlikler
En sık karıştığı illetler:
Bel ve boyun ağrıları
Kronik yorgunluk sendromu
Depresyon
Hipotiroidi
Uyku bozuklukları
Fibromiyaljide tedavi:
Illetin tedavisinde multidisipliner yaklaşımın değerlidir, her hastanın münferit farklı ele alınıp tedavi programının hastaya şahsi düzenlenmesi gerekir.
Hastaların uzun vade ilaç tasarrufuna sığınmaması gerekiyor. Bilhassa psikiyatrik ilaçlardan yarar görebileceğini düşünen insanlar uzun mühlet bu ilaçları kullanıyor. Doğal bu da daha sonra bağımlılık yapıyor. Sonuçta fibromiyalji tedavi edilmemiş oluyor. Psikiyatrik ilaçların lakin eşlik eden bir ruhsal bozukluk varsa kullanılması gerekir. Ağrı kesicilerin tasarrufunda da böbrek, mide ve tansiyon meseleleri üzere yan tesirler ortaya çıkabilmektedir.
Fibromiyalji marazının tedavisinde,hekim tarafından belirlenen fizik tedavi ve rehabilitasyon teknikleri,manuel terapi,PRP tatbikleri, makul egzersiz programı nokta almaktadır.
Fibromiyaljili kişinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek,doku dolaşımını arttırarak, fibrozitleri çözerek tedavi artık mümkündür.Tedavide,sertleşen kas düğümcükleri ve doku sertleşmeleri güzelleşmekte, fibrozitin kaybolmasıyla ağrı ve kas spazmı oluşturan faktörlerinde salınımı durmaktadır.Kas spazmının yokolmasıyla, vücutta kas spazmına bağlı olarak oluşan belirtiler de yok olmaktadır. Böylelikle;fibromiyaljili kişi artık ağrısız hayat