Kas iskelet sinir sistemi hastalıklarının büyük kısmı fizik tedavi rehabilitasyon, ortopedi, beyin sinir cerrahisi, nöroloji ve romatoloji branşları arasında benzer ortak bir şekilde muayene, tetkik, tedavi algoritmalarına sahiptir.
Omurgayı tutan mekanik kas iskelet sistemi hastalıklarının tipik örneklerinden olan boyun, sırt, bel fıtığı rahatsızlıklarında hastalar; ağrı, hareket kısıtlığı ve kas spazmı, omurga tutukluğu, eller kollar ve bacaklarda güç kaybı şikayetleri ile fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine muayene olmakta, tetkikler neticesinde kesin tanı konulabilmekte ve tedavi seçeneklerine geçilmektedir. Başlangıç durumunda ve acil operasyon gerekmeyen hallerde istirahat, ilaç, konservatif tedaviler, fizik tedavi uygulama seansları, manuel (elle tedavi) terapiler ve akapunktur, ozon tedavi ve diğer tamamlayıcı tıp yöntemleri uygulanabilmektedir. Ağrı akapunkturu ve sistemik majör ozon terapi ile lokal ozon uygulamaları, nöral terapi, tetik nokta enjeksiyonları, proloterapi uygulamaları tedavilerde yer alabilmektedir. Boyun bel fıtıklı hastaların %1-2 kadar kısmı ileri düzeyde klinik tablolar ile ameliyat edilerek sağlıklarına kavuşmaktadır.
Özellikle iltihabi olmayan büyük eklem ve tendon hastalıklarında (diz, kalça, omuz, ayak bileği, el bileği, dirsek) çok farklı şikayetlerle hastalar, fizik tedavi ve ortopedi hekimlerine başvurmaktadır. Muayene ve tetkikler neticesinde kesin tanıları konulan hastalara, ilaç, istirahat, fizik tedavi rehabilitasyon uygulamaları yanında tamamlayıcı tıp uygulamaları da yapılabilmektedir. Diz için ozon, PRP, eklem sıvısı enjeksiyonları, omuz eklem içi ve çevresi ozon, PRP uygulamaları kalıcı uzun dönem tedavi imkanları sunabilmektedir. Bir grup hasta ise hastalık evreleriyle ilişkili olarak cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.
Tıbbi rehabilitasyon hastaları, primer hastalıkları sonucunda tam şifaya ulaşmak için, ortopedi, nöroloji, beyin sinir cerrahisi müdahalelerinden sonra FTR kliniklerinde, nörolojik, ortopedik, pediatrik, romatolojik, vb rehabilitasyon tedavileri almaktadırlar. Bir takım Fizik Tedavi uygulamaları, fizyoterapiye ek tamamlayıcı tıp uygulamaları burada da uygulanabilmektedir. Parkinson, MS, hemipleji (inme) gibi nörolojik rehabilitasyon hastalarında, büyük ortopedik cerrahi işlemler sonrasında hastalarda majör ozon tedavisi, glutatyon tedavisi güçlü şekilde hastalarda iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Görüldüğü üzere kas iskelet sinir sistemi hastalıklarının tedavilerinde modern batı tıbbı uygulamaları ile birlikte ya da ayrı olarak tamamlayıcı tıp uygulamaları giderek yoğun kullanılır hale gelmiştir. Önemli olan bu uygulamaların tam doğru şekilde, uzman, yetkin ve yetkili kişilerce yapılmasıdır. Hoyratça uygulanmamasıdır. Şimdi bu uygulamalardan birkaçını izah edelim.
OZON TEDAVİSİ
Ozon atmosferde üst tabakalarda, stratosferde bulunan bir gazdır. O3 ve O1 atomlarına ayrışmış olarak metabolik aktif enerji yolaklarında enzimatik faaliyetlerde etkili olup yüksek enerji ve metabolik regülasyon ile tüm vücut sistemleri üzerinde olumlu sonuçlar oluşturmaktadır.
Kanın ozonlanması, majör ve minör uygulamalar olarak cam şişe ile yapılan uygulamalardır. Bazı merkezler bu kan ozonlamasını plastik kan torbası ile yapmaktadırlar. Bu yöntem şişe uygulamasına göre eksik kalan bir uygulamadır. 8-10 seanslık majör kan ozon uygulaması etkinlik açısından önemlidir. Lokal olarak da ozon gazı cilt, eklem, kas içi, yara üstü şeklinde yapılabilmektedir.
AKUPUNKTUR
Vücudumuzun belli bölgelerinde belli noktaların altın, gümüş, çelik iğneler ile uyarılması sonucunda bozulan fonksiyonel durumun, rahatsızlıkların tedavi edilmesidir. FTR uzmanlık alanında en yoğun kullanım alanı ağrı akupunkturu ve kilo kontrol, zayıflama akupunkturudur.
Uygulama bölge ve yöntemine bağlı olarak akupunktur çeşitleri ve amaçları farklıdır. Bunlar; kulak, geleneksel tüm vücut Uygur-Çin, ağız, burun, Kore el, Japon kafatası, ağız akupunkturlarıdır.
PRP
Kan hücrelerinin %6’lık kısmını oluşturan Platelet-Trombosit (pıhtılaşma hücresi) hücrelerin ayrıştırılarak ve yardımcı kit ile sayılarının kat ve kat artırılarak elde edilen zengin plazmanın vücudun çeşitli bölge, organ, dokularına enjekte edilerek yapılan tedavilerdir.
Mezoterapi, nöral terapi, proloterapi, manuel terapi vb diğer tamamlayıcı tıp uygulamaları da hastanın fiziki durumu, işi yaşam kalitesi ile ilişkili olarak kalıcı kas iskelet sinir sistemi iyileşmeleri sağlamaktadır.
Saygılarımla