Bebek sahibi olmak isteyen ya da bunun müjdesini alan kadınların sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmesi için beslenme düzeninde folik asit tüketimine muhakkak yer vermesi gerekiyor. Beyin dokusu ve omurilik gelişimi için hayati önem taşıyan Folik Asit hakkında bilinmesi gereken tüm detayları araştırdık. Folik asitin öneminden tutun ne zaman başlanması gerektiğine ya da folik asitli hangi gıdalardan en iyi nasıl yararlanabileceğimize kadar bilinmesi gerekenleri öğrenmek için haberimizi inceleyebilirsiniz. Hamilelik döneminde Folik Asit ihtiyacını karşılama rehberi...
Sorunsuz ve sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek isteyen anne adaylarının beslenmelerine her zamankinden daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Bu anlamda bakacak olursak Folik asit ve demir maddesi, hamilelik beslenmesinde oldukça önemli olan iki temel unsurdur. Takviye olarak muhakkak alınması gereken bu iki unsurdan biri olan Folik asit toplum içerisinde gerektiği kadar bilinmese de pek çok anne adayının ya da anne olmak isteyen kimselerin önemini idrak edebildiği bir kavramdır. Uzmanlar, planlı bir hamilelik düşünen kadınların Folik asit tüketimine hamile kalmadan en az 1 ay önce başlaması ve hamilelik dönemindeki ilk üç ay boyunca da 0.4 mg / gün Folik asit kullanımına yer vermeleri gerektiği konusunda aileleri uyarıyor. (Hamilelik öncesinde en az 1 ay önce, hamilelikte ilk üç ay) Eğer daha öncesinde vücutta folik asit eksikliği belirlenmişse ya da nöral tüp defektli bebeğe sahip olmuşsa yeni bir hamilelik döneminden 3 ay önce başlanılabilir. Hamilelikte folik asit kullanımı nasıl olmalı? Folik asit nedir? Folik asit ne işe yarar? Folik asitin faydaları neler? Anne karnındaki bebek için folik asitin hayati önemi...
HANGİ BESİNLER FOLİK ASİT İÇERİR?
Fetüsün hücrelerinin gelişmesi ve vücut dokularının tamamlanması bakımından önemli olan Folik Asit tüketimi, anne adaylarında günlük olarak 600 mcg kadar tüketilmesi gereken bir kaynaktır.
Doktor onayıyla beraber alınabilecek olan folik asit ilaçlarının haricinde doğal yollarla da karşılanabilir. Eğer doktor ilaç kullanımını uygun görmezse folik asit içeren gıdaları tüketerek bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
FOLİK ASİT İÇEREN GIDALAR
1- Yeşil yapraklı ot ve sebzeler: Lahana, kıvırcık, marul, kereviz, patlıcan, mısır, soya fasulyesi, bamya, brokoli, karalahana.
2- Meyveler: Nar, portakal, muz, domates suyu, papaya, mango, kivi, avokado.
3- Tohumlu gıdalar: Ceviz, yer fıstığı fındık, ay çekirdeği.
4- Diğerleri: Yumurta, bütün baklagiller, tahin, çay, buğday ekmeği ve tahıllar.
BESİNLERİN FOLİK ASİT ÖZELLİĞİNDEN EN İYİ NASIL YARARLANABİLİRİZ?
Hangi besinin Folik asit bakımından zengin olduğunu öğrendikten sonra bu besinlerdeki folik asitten en iyi şekilde yararlanabilmek için pişirme şekli çok önemlidir. Bol miktarda Folik asit bulunduran sebzeler bile doğru tüketilmediği zaman içerisindeki B vitamini özünü kaybetmesine neden oluyor. Bu besinlere örnek verecek olursak kızartma ya da kavurma gibi yöntemler yiyeceklerin besin değerlerini düşürebiliyor.
Bun nedenle pişirmek istediğimiz gıdaları olabildiğince çiğe yakın tüketmek gerekiyor. Hem sağlıklı hem de folik asit tüketimine yardımcı olacak yiyeceklerden birisi de bol yeşillikli salatalardır. Evde salata hazırlamadan önce sirkeli suda 5 dakika bekletip öyle tüketmek daha yararlı olacaktır.
FOLİK ASİT TÜKETİMİNİN ÖNEMİ
Rahim içerisindeki bebeğin yani fetüsün merkezi sinir sisteminin gelişimi için 'B9 vitamini' olarak bilinen Folik Asit, hamilelik döneminde daha fazla tüketilmesi gereken bir vitamin kaynağıdır. Beyin ve omuriliğin içinde olduğu sinir sistemi yapısı başlangıçta yassı bir yapıya sahip iken daha sonra silindir şeklini alıp nöral tüp olarak ortaya çıkar.
Tüpün içerisinde omurilik ve beyin dokusu oluşuyor. Bu tüpün dördüncü haftanın bitimine dek kapanmaması sonucu sakatlıklar oluşabilir. Bunlar anensefali, ensefalosel ve spinabifida gibi rahatsızlıklardır.