Son Konu

Fotoğraf Makinesi Ayarları Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Editör

Editor
Katılım
22 Ağu 2023
Mesajlar
8,854
Tepkime
5
Puanları
38
Yaş
36
Credits
5,025
Geri Bildirim : 1 / 0 / 0
Bir nesnenin, manzaranın veya insanın uzun süre saklanabilir resmini çekebilen makinalara fotoğraf makinesi adı verilmektedir. Fotoğraf makinesi ayarları nasıl yapılır, manuel ayarları neler, temel ayarları neler? Fotoğraf makinesi beyaz ayarı nasıl yapılır, enstantane ayarı nedir, fotoğraf makinesi mod ayarları neler, menü ayarları neler, netlik ayarı nasıl yapılır?

Bir nesnenin, manzaranın veya insanın uzun süre saklanabilir resmini çekebilen makinalara fotoğraf makinesi adı verilmektedir. Fotoğraf makinelerinin hepsi diyafram, obtüratör, vizör ve objektif adı verilen dört ana parçadan oluşmaktadır.
Fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekimine başlamadan makinenin ayarlarının yapılması gerekmektedir. Fotoğraf makinesi ile çekilen görüntüsünün net olması için öncelikle objektif diğer bir adıyla mercek ayarının yapılması şarttır. Fotoğraf makinesinde obtüratör denilen ışık kapakçığı kısa bir sürede açılır ve ışığın film üzerine düşmesine izin verir. Işığın, fotoğraf makinesinin içine belirli bir ölçüde girmesine yarayan deliğe ise diyafram denilmektedir. Fotoğrafı çekilecek objenin çerçevesini belirleyebilmek için vizörden yardım alınmaktadır. Resim çekimi başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra kurma kolu çevrilerek film ileriye sarılmalıdır.

Fotoğraf Makinesi Ayarları Nasıl Yapılır?

1) Fotoğraf çekiminde otomatik ayarı kullanmaktan yerine PASM modlarından birisini seçerek çekim yapın. Fotoğraf çekimi için ayarlamanız önerilen modlar A (AV) veya M modlarıdır. Özellikle A modunu ayarlayıp çekiminizi yaparsanız alan derinliğini kontrol edebilirsiniz. Estetik açısından sizi memnun edebilecek bir moddur.
2) Yapmanız gereken diğer bir ayar RAW veya Jpeg kararı vererek ayar yapmanızdır. Fotoğraf makinanızı günlük çekim yapmak için kullanıyorsanız ve daha sonra derin bir düzenleme ile uğraşmayacaksanız jpeg ile çekim yapabilirsiniz. Eğer fotoğraf makinanızı portre, manzara, yaban hayat, ticari işler, ürün, spor gibi çekimler yapmak için kullanıyorsanız RAW ile çekim yapmalısınız.
3) Otomatik netleme ayarları için ise fotoğraf makinanızda tek nokta AF sistemini veya grup AF sistemini ayarlayınız.
4) Fotoğraf makinasında Iso ayarları unutmayınız. Net fotoğraflar elde etmek için otomatik ISO ayarı yapılır. Bu ayarı yaparken min. ve max iso ayarlarını menüden ayarlamayı unutmayınız.
5) Fotoğraf renk profilinin belirlenmesi en önemli fotoğraf makinası ayarlarındandır. Doğrudan kullanacağınız fotoğraflarda Canlı, portre veya manzara modlarından birini ayarlayabilirsiniz. Eğer fotoğraf üzerinde düzenleme yapacaksanız standart veya doğal (nature) modlarını ayarlamanız önerilir.

Fotoğraf Makinesi Manuel Ayarları Nelerdir?

Fotoğraf makinasında manuel çekim ayarı; fotoğrafçının diyafram, ISO değeri ve enstantane hızını birbirinden bağımsız bir şekilde kullanarak dilediği pozlamayı yapabileceği bir çekim ayarıdır. Manuel çekim modu fotoğraf makinelerinin üst kısmında “mode dial” olarak bilinen teker üzerinde “M” harfi ile bulunur. İlk olarak mod tekerini “M” harfinin üstüne getiriniz.
Manuel mod ayarlarında poz durumunu takip edebilmek için LCD ekran üzerinde ve vizörde pozlama göstergesi bulunur. Bu göstergede gösterilen değer ortan noktadaki sıfır değeri olmalıdır. Eğer göstergede bulunan değer azalıyor veya çoğalıyorsa, ışık az veya fazla anlamına gelir. Bu durumda ise doğru pozlayacak bir şekilde enstantane, diyafram ve ISO değerlerinde farklı bir değişiklik yapmanız gerekmektedir.

Fotoğraf Makinesi Temel Ayarları Nelerdir?

ISO: Çekilecek olan görüntünün ışığa olan duyarlılığını ayarlayabildiğimiz bir ayardır. ISO ayarı, manuel çekim ayarlarında en çok tercih edilen ayarlardandır.
Net Alan Derinliği: Fotoğraf makinasının odakladığı objenin, konunun veya subjenin önünde ve arkasında kalan netlik alanına denir.
Enstantene: Enstantene ayarı, durağan ya da hareketli konuların belirli bir izlenimi ifade edercesine kayıt altına alınacağını belirleyen bir ayar çeşididir.
Diyafram: Fotoğraf çekiminde objeden yansıyan ışıkların şiddet ve yoğunluklarının filme düşeceğini belirleyen bir sistemdir. Diyaframı ayarı; ışığın yoğunluğunu ve net alan derinliğini kontrol etmeye yarayan bir ayar sistemidir.

Fotoğraf Makinesi Beyaz Ayarı Nasıl Yapılır?

Fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekimi yapmadan önce fotoğrafınıza farklı renk ayarları ayarlayarak fotoğraf çekimleri yapabilirsiniz. Fotoğraf makinesı üzerinde bulunan tuşlar yardımıyla sadece siyah&beyaz seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Fotoğraf makinanızı siyah&beyaz olarak ayarladıktan sonra tonlarını da dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Güneşli, bulutlu veya manuel sıcaklık değeri girerek de farklı tonlar elde edebilirsiniz.

Fotoğraf Makinesi Enstantane Ayarı Nedir?

Fotoğraf makinasında enstantane ayarı ışığın etki süresini belirlemektedir. Fotoğraf makinasında dijital sensörün önünde iki perde mevcuttur. Pozlama başladığı sırada birinci perde açılır. Pozlama bittiği sırada ise ikinci perde kapanır. Pozlama işi bittiğinde her iki perde de eski halline döner. Enstantane hızı, iki perdenin arasındaki gecikme hızı olarak bilinmektedir. Enstantane ayarı fotoğraf makinesinin ön gövdesinde yer aşan tırtıklı tuş sayesinde yapılır. Enstantane ayarı yapılırken bulunduğunuz ortamın ışık durumu ve çekilecek olan nesnenin hızı büyük bir önem taşır.

Fotoğraf Makinesi Mod Ayarları Nelerdir?

Fotoğraf makinesinin içerisinde birçok çekim modu mevcuttur. Bu modlar; enstantane mod, manuel mod,diyafram mod, auto mod, flash modu gibi modlardır. Bu tür ayarların yapılabilmesi için fotoğraf makinasının üzerinde tuşlar mevcuttur. Bulunan tuşların yönlendirmesi yardımıyla dilediğiniz modu ayarlayabilirsiniz.

Fotoğraf Makinesi Menü Ayarları Nelerdir?

Fotoğraf makinanızda ayarlar menüsünü görüntülemek için 'menü' düğmesine basın ekranınızda açılan ayarlar menüsü sekmesini seçin. Fotoğraf makinası ekranınızda açılan ayarlar menüsünden dilediğiniz ayarları yapabilirsiniz. Fotoğraf makinası ayarlar menüsünde; dil, saat, tarih, ekran gibi ayarlar mevcuttur.

Fotoğraf Makinesi Netlik Ayarı Nasıl Yapılır?

Fotoğraf makinesinde netlik ayarı yapabilmek için; Auto veya Manuel butonları ile lensin üzerinde yer alan netleme bileziği değiştirilmelidir. Auto (A)'ya getirerek lensin otomatik netleme yapmasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz manuel (m) modunu ayarlayarak lensin üstünde bulunan çemberden netleme ayarı yapabilirsiniz.
 
Üst Alt