işlevlerini cildin altında gerçekleştirmeleridir. Böylelikle cildin üst yüzeyinde çok daha süratli bir güzelleşme oluşur ve şahıslar içtimaî hayatlarına kısa vade içinde dönebilirler. Fraksiyonel lazer pratikleri sırasında tedavi edilen cildin kalınlığı kimyasal peeling yahut dermabrazyonda olduğu üzere göz kararı yahut tecrübeye dayalı halde değil, inilen derinlik kesin olarak bilinir. Güçlü olmasına rağmen fraksiyonel özelliği sayesinde pratik sonrası düzgünleşme suratı çok yüksektir ve düzgünleşme müddeti kısadır. Dalga uzunluğu daha uzun olduğu için, daha derin dermisde tesirini gösterdiğinden emsal sistemlere nazaran tesiri çok daha yüksektir.
Fraksiyonel CO2 Lazer Hangi Meydanlarda Kullanılır?
1- İnce ve derin kırışıklıkların giderilmesi, cilt yenileme, yüz gençleştirme: Yüz, göz kapakları, boyun, dekolte yerlerindeki, el üstündeki kırışıklıklar ve çizgilerin giderilmesi ve genital nahiye estetiğinde kullanılır
2- Cildin geniş gözenekli ve kaba görünümünün giderilmesi
3- Ciltte meydana gelen güneş lekesi, yaşlılık lekesi, veladet sonrası oluşan lohusalık lekelerinin ve yüzeysel renk bozukluklarının giderilmesi
4- Sivilce izleri ve lekelerinin ( akne skarı) giderilmesi
5- Doğumsal yahut sonradan oluşan benlerin tedavisi
6- Göz kapaklarında oluşan kollesterol plaklarının( ksantalezma ) tedavisi
7- El, ayak, genital kesim üzere mekanlarda oluşmuş kitlelerin tedavisi ( verruka-siğil, kondilom…)
8- Haddinden fazla yara uygunlaşması durumlarında ( Hipertrofik skar ve keloidlerin azaltılması)
9- Kanser öncesi cilt lezyonlarının tedavisi
10- Cilt kanserlerinin tedavisi
11- Ciltteki kitlesel cilt lezyonlarının tedavisi (dermal nevüs – et beni, senil keratoz-yaşlılık beni, papillom- et benleri, nevüs sebaseus, milium, siringoma, dermatofibroma, kondrodermatit, epidermal nevüs, kist, nörofibroma, trikoepitelyoma …)
12- Saç, kaş ve sakallı kesim içindeki kitlesel lezyonların tedavisi
13- Piyojenik granülom tedavisi
14- Rinofima ve otofima tedavisi
15-Vücut çatlakları
16-Yara ve yanık izleri
Fraksiyonel CO2 Lazer Sonucu Ciltte Oluşan Değişiklikler Nelerdir?
Fraksiyonel CO2 lazer pratiği sonrası, ani olarak cilt altı kollajen liflerinde %25-30 nispetinde kısalma meydana gelir. Sonraki 1 – 3 aylık süreçte ise cilt altında yeni kollajen oluşumu ve cilt altı bağ dokusunda yine düzenlenme meydana gelir. Tüm bunların sonucu olarak cilt gençleşmesi olarak isimlendirilen ciltte gerilme, cilt üzerindeki pürüzlerde, lekelerde ve izlerde yüksek seviyede azalma olur. Ciltteki gözenekler daralarak cildin yapısı 2 – 5 yıl evvelki durumuna geri döner.
Fraksiyonel CO2 Lazer Pratiği Ağrılı mıdır?
Tatbik sırasında yanma ve acı hissi olur. Bu his lokal anestetik kremler kullanılarak azaltılabilir.
Fraksiyonel CO2 Lazer Pratiği Kaç Sefer Yapılır?
Fraksiyonel CO2 lazer sisteminde seans sayısı sorunun şiddetine nazaran ve pratiğin gücü ve derinlik ayarlarına bağlı olarak değişmektedir. Hafif – orta kademe kırışıklıklar ve izlerde 2 – 3 seans kâfi iken çok derin sivilce izleri ve kırışıklıklarda tedavi 4-6 seans olarak düzenlenir. Seansların aralığı 1 – 1.5 aydır.
Düzgünleşme Sürecinin Özellikleri Nelerdir?
Fraksiyonel CO2 lazer pratiği sonrası pansuman gerekmez. Ciltte birinci gün kızarıklık ve ödem meydana gelir. Sonrasında 3 – 7 gün süren noktasal kabuklanma dışında bir şikayet olmaz. Hasta 3. günden itibaren makyaj yapabilir. CO2 fraksiyonel lazerin bu avantajı hastanın günlük ömrüne devam etmesine imkan sağlar.
Pratik Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hasta tatbik öncesi güneş ve solaryumdan 1 ay uzak kalmalıdır. Kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar (aspirin,heparin), retinoid içeren ilaçlar (isotretionin), ışığa hassaslığa neden olan ilaçlar (tetrasiklin, naproksen, östrojen, progesteron, veladet denetim hapları, klorokin) alınmamalıdır. Tatbik öncesinde cildi aşındırıcı dermabrazyon ve peeling üzere tedaviler yahut cilt germe operasyonu uygulanmışsa kesinlikle tatbik yapan doktora söylenmelidir. Hastada geçmişte herpes (uçuk) çıkarma hikayesi var ise, kesinlikle tatbik öncesinde ilaç almalıdır.
Pratik Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tatbikten 2 gün sonra ılık duş alınabilir. Ödem ve inflamasyonu azaltmak için soğuk kompres uygulanabilir. Tatbik sonrası ciltte oluşabilecek kabuklanmayı azaltmak için cilt nemli ve arı tutulmalıdır. Birinci hafta içinde bu nemlendirme süreci günde 3 – 4 defa tekrarlanmalıdır. Hastanın cilt tipine ve muhit koşullarına bağlı olarak güzelleşme sonrası güneş koruyucular kullanılmalı, cilt soyucu kremler ise en az 1 ay kullanılmamalıdır.
Tedavi kimlere uygulanmaz?
• Bireyde son 3 ay içinde izotretinoin kullanma hikayesi varsa bu tedavi uygulanmaz.
• Gebelere uygulanmaz.
• Deride canlı enfeksiyonu ve aknesi olanlara uygulanmaz