Son Konu

Gaitada h.pylori antijeni

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
helicobacteri_ertanbeyatli.jpg
Endoskopi uygulanan hastalarda mideden alınan biyopsi sayesinde bakterinin varlığı kolaylıkla tespit edilebilir. Endoskopi yapılmayan hastalarda ise nefes ya da gaita (dışkı) testi ile bakterinin varlığı saptanabilir. H.pylori araştırıldığında ise hastanın mide asidini azaltan ilaçlar yahut antibiyotik kullanmaması gerekiyor zira bu cins ilaçlar bakterinin testlerde görünmemesini sağlıyor. Kan ya da tükrük testlerinde bu bakteriye karşı gelişmiş antikorun gösterilmesi bakterinin varlığını göstermez. Bu testler ile gösterilen antikor hastanın ömrünün rastgele bir periyodunda bakteri ile karşılaştığını gösterir, bakterinin canlılığının göstergesi değildir. Bu nedenle pratikte bu testler kullanılmamalıdır. Endoskopi yapılmadan bakterinin araştırılması, nefes testi ya da dışkı muayenesi ile yapılabilir. Nefes testi dışkı muayenesinden daha hassastır.

Helicobacter Pylori spiral formlu, gereksinimlerinde çok titiz olan ve midenin mukus tabakası dışında zorlukla kültür yapılabilen bir organizmadır. Organizmanın en değerli karakteristiklerinden birisi de üreyi hidrolize edebilmesi ve güçlü alkali olan amonyak üretebilmesidir. Amonyak, midedeki hücreleri (antral G hücresi) negatif geri besleme döngüsü sistemi ile etkileyerek Gastrin salınımına neden olur. Bu durum daha sonra hipergastrinemi ve gastrik asit hipersekresyonuna neden olur.

Organizmanın üreaz (üreyi hidrolize edebilme) özelliği sayesinde varlığı tespit etmek için bir çok test tanım edilmiştir, örneği 13C ve 14C nefes testi (breath test) ve CLO Süratli Üreaz test kiti (Campylobacter-Like Organism). Ayrıyeten Helicobacter Pylori organizması Giemsa ve Ethin Starey Silver Stain sistemleri ile de histolojik olarak tespit edilebilir. Toplulukta bu organizmanın tanı ve takibi için nefes (üfleme testi yahut gaitada antijen testinin yapılması güvenilirliği açısından müsait görülmüştür. Lakin organizmanın kesin tespiti için mide mukozasından alınan endoskopik biyopsi gereklidir. Hasebiyle Helicobacter Pylori’nin tespitinde Endoskopi sürecini büyük bir rolü vardır.

 
Üst Alt