Son Konu

Ganglion Kisti

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Ganglion kistleri, eklem çevresindeki tendon ve tendon kılıflarından köken alan iyi huylu yumuşak doku tümörleridir. Elde ve el bileğinde gelişen yaygın kitlelerdir. Kistler genellikle el bileği sırtında, el bileğinin ön yüzünde ve parmak köklerinde görülür. Eklem veya tendon üzerinde oluşan küçük bir sıvı kesesidir. Bu kesenin içinde kıvamlı, yapışkan, jelimsi bir sıvı bulunur. kist sıvısının kökeni tam olarak açıklanamamakla birlikte, eklem içindeki sıvıdan köken aldığı düşünülür. Çünkü ganglion kistinin içinde bulunan sıvı, eklemleri kayganlaştırmaya yarayan sinovyal sıvıya benzer. Sıvı, glukozamin, albümün ve globulin içerir. Kistler sert veya süngerimsi olabilir. Şekilleri yuvarlak veya ovaldir. Ganglion kistleri pirinç tanesi boyutunda olabilirken, 3 santime kadar büyüyenleri de vardır.


Ganglion Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Ganglion kistleri çocuklarda nadir olup sıklıkla 40-50 yaş civarında gözlenir. Kadınlarda daha sıktır. Ganglionlar, akut travma sonucu olarak veya el-el bileğinin tekrarlayan aşırı kullanımları sonucu olur. Tutulan bölgede ağrı, basınç veya hareket kısıtlılığı olabilir. Ganglion kistleri yakındaki bir sinire baskı yapacak konumda ise uyuşma ve kuvvet kaybı yapabilir.
Ganglionlar sıklıkla el ve el bileği üzerine yoğun hareket ve basınç gerektiren cilalama, kum serpme, kesme-biçme, yerleri el ile silme gibi işleri yapanlarda daha sık görülür. Eklemlerde osteoartrit dediğimiz kireçlenme olan kişiler, dejenere olmuş eklemlerin yakınında ganglion kistleri geliştirme riski vardır.

 

Ganglion Kistinin Tedavisi Nasıldır?

Eğer hastanın herhangi bir şikâyeti yoksa tedaviye gerek yoktur. Ganglion kistlerinin yarısı kendiliğinden iyileşir. Bundan dolayı başlangıçta sadece takip yeterlidir. Fakat kist ağrıya neden oluyorsa veya eklem hareketini kısıtlıyorsa veya kozmetik olarak hastayı rahatsız ediyorsa tedavi gereklidir. El bileğini zorlayıcı aktiviteler ganglion kistinin büyümesi neden olabileceğinden, bölgeyi geçici olarak atel ile istirahate almak yararlıdır. Tek başına istirahat bile kistin küçülmesini ve ağrının geçmesine yardımcı olur. İstirahat ile hastanın şikayetleri geçmiyor ise ganglion kistinin şırınga ile içinin boşaltılması yani aspirasyonu gereklidir. Bu bölgeye lokal steroid uygulanması da tedavi edici olabilir. Bu işlem 2 kez tekrarlanabilir. Aspirasyon ve lokal steroid enjeksiyonu muayenehane şartlarında yapılabilecek ağrısız bir işlemdir ve sonrasında hasta günlük yaşamına devam edebilir. Ancak tüm gangliyon kistlerinin bir kısmı tedaviden sonra tekrarlayabilir. Böyle durumlarda kapsüler doku ile kist, cerrahi olarak çıkarılır.


 
Üst Alt