Gazi Antepten Ekşili Ufak Köfte Tanımı İçin Malzemeler
2 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağından 1 parmak eksik su yoğurmak için
1 çay bardağı irmik
1 tane kuru soğan
1 çorba kaşığı dolusu biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
250 gram çiğköftelik kıyma
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı köfteyi ıslamak için su
Sosu için;
400 gram kuzu eti
3 çorba kaşığı tane sumak ıslamak için 1 su bardağı kaynar su
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı pul biber
1 tane kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
12 su bardağı kaynar su
Üzeri için;
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 tatlı kaşığı kuru nane
Gazi Antepten Ekşili Ufak Köfte Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
Öncelikle etimizi pişirelim nohudumuzu bir gün evvelce ıslayıp, pişirip, hazır edelim.
Çiğköftelik leğenimize köftelik bulgurumuzu ve irmiğimizi alalım ıslayalım 15 dakika dinlendirelim.
Daha sonra çiğköftelik kıymamız hariç bütün materyallerimizi ekleyip, 2 çorba kaşığı kadar su ekleyip yoğurmaya başlayalım. Orta ara su alıp, yoğuralım. 15 dakikanın sonunda kıymamızı ekleyelim tekrar su eklemesi yapalım.
Köftemiz yavaş yavaş kıvam almaya başlar 20 dakika yoğurup, unumuzu ekleyelim 5 dakika daha yoğurup yarım çay bardağı kadar su ekleyip tekrar yoğuralım ve artık kıvam almıştır.
Ben elimi yağlayarak küçük köfteler biçiminde yuvarladım bütün bu süreç bittikten sonra.
Uygun bir tencereye yağımızı alalım orta ateşe alalım ve doğranmış soğanımızı alıp, kavuralım. Daha sonra etimizi salçalarımızı pul biberimizi alıp, güzelce kavuralım.
Salçanın kokusu çıktıktan sonra kaynar suyumuzu ekleyip tuzunu denetim edelim kapağını kapatıp suyu ağırlaşıncaya kadar kaynatalım.
Daha sonra sarımsağımızı küçük küçük doğrayalım onuda ekleyelim köftelerimizi nohudumuzu sumak suyumuzuda ekleyip 10 dakika pişirelim çabucak kıvam alır aslında.
Üzerine yakmış olduğumuz naneyide ekleyip 5 dakika daha pişirelim servise hazır buradaki püf nokta ne kadar düzgün yoğurursanız köfteler o kadar hoş olur ve hiç dağılmaz yapıp buzluğada atabilirsiniz.
Not: Yemeğimiz durdukça daha kıvam alır ve daha lezzetli olur. Deneyeceklere kolay gelsin. Köfteleri yuvarladığınızda garanti olması için bir cezvede su kaynatıp birkaç tane yuvarladığınız köfteleri kaynar suya atıp dağılıp dağılmadığını denetim ederseniz daha garantiye almış olursunuz.
Gazi Antepten Ekşili Ufak Köfte Tanımı Fotoğraflı Yapılışı