Gaziantep Baklavası Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı içme suyu
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 çorba kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- 2 silme çay kaşığı tuz
- Yaklaşık 7 su bardağı un(kulak göğsünden birazcık sert olacak ,açarken nişasta çekmemesi için.)
- Mısır nişastası
- Ceviz içi
- 150 gram tereyağı
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 3 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı içme suyu
- Çeyrek limon suyu
Gaziantep Baklavası Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Hamur için; nişasta hariç bütün gereçler karıştırılır,iyice yoğrulur.
- 1 saat üstü streçlenip dinlendirilir.
- Hamur 2 ‘ye bölünür. 2 tepsi olacağı için. (isteyen gereçleri yarı yarıya azaltarak 1 tepsilik baklava yapabilir. )
- 1 modül hamur 15 adet olacak biçimde cevizden biraz büyük bezeler olarak yuvarlanır.
- Her kat için 5 adet beze kullanılacak.
- Nişasta ile 5 tane beze evvel tabak büyüklüğünde,sonra ortalarına çokça nişasta serpilerek üst üste konur tepsinin büyüklüğünü geçecek biçimde açılır.
- Tepsi ölçüsünde kesilir,yerleştirilir. Ortasına ceviz yayılır.
- Diğer 10 adet beze de tıpkı biçimde açılır. Yani 2 kat ceviz olacak ortalarında.
- 15 yufka üzere görünse de yufkayı büyük açtığımız için 30 kat yüksekliğinde oluyor.
- İstenildiği halde kesilir.
- Tereyağı eritilir,sıvı yağ ek edilir,fokurdayınca alınır.
- Hafif ılıyınca baklavaların üstüne gezdirilir. (dibindeki beyaz süt kısmı dökülmeyecek yoksa baklavalar da yanık imgesi oluşur. )
- Şimdi işin en püf noktası şu:2 tane yemek kaşığı alınacak,her bir baklava, kaşıkların sırt kısmıyla ortaya yanlışsız bombeleştirilecek.
- Kare kestiyseniz 2 tarafı da sıkıştırılacak. Bu türlü yapmamızın sebebi pastanelerdeki imaj için.
- Önceden ısıtılmış fırında 200 c de 10 dakika,180 c de 40-45 dakika pişirilecek.
- Süre fırınınızın modeline nazaran değişebilir. Kızarınca çıkarabilirsiniz.
- Baklavayı fırına verince şerbeti hazırlıyoruz. Toz şeker ve suyu tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırıyoruz.
- 15 dakika kaynatıp,limon sıkıp biraz fokurdayınca alıyoruz.
- Baklava fırından çıkınca hafif ılımış olan şerbetin evvel bir kısmını gezdiriyoruz, 10 dakika sonra kalan şerbeti gezdiriyoruz.
Şerbet ise 1 tepsilik yazıyorum zira ben farklı ayrı şerbet hazırlıyorum.
Gaziantep Baklavası Tanımı Fotoğraflı Yapılışı