morfeus
Yeni Üye
Gebe kaldıktan sonra mutlaka düzenli olarak doktor kontrollerine gitmelisiniz.Gebelik takibi programına başlamalısınız. Bu kontroller sizin ve bebeğinizin gebelik sürecince aldığınız risklerin erken tespitinde önemlidir. Doktorunuz tarafından bu risklerin yönetiminde en önemli faktördür.
Doktor kontrolüne ne sıklıkla gidilmeli ?
İlk kontrol adet gecikmeniz yaklaşık 1 haftaya ulaştığında gebelik takibi yapılması uygundur .Bu dönemde vaginal ultasonografide gebelik kesesini kesenin içinde fetal pol olarak bilinen embriyonun gelişeceği hücre kümesinin görülmesi gerekir.Aksi durumda gebelik testiniz pozitif ve kese görülmüyorsa ya geç döllenme olmuştur ve kesenin görülmesi birkaç gün sonrasında gerçekleşecektir yada kimyasal bir gebelik veya dış gebelik söz konusu olabilir. Bu seçeneklerin araştırılması gerekir. Kese görüldükten bir hafta sonra embriyoda kalp aktivitesi görülmelidir. Gebeliklerinyaklaşık %15 ‘i ilk 9 hafta içinde büyük organ hataları ve kromozom anomalilerine bağlı olarak kaybedilir. Bu nedenle sonraki kontrolün 9. hafta civarında yapılması uygundur. Bundan sonraki kontrolleriniz 1. ve 2. trimester tarama testlerine ( ikili ve dörtlü test ) denk düşecektir.
20-22 hafta arasında 2. düzey ultrasonoğrafi için uygun haftalardır. Bu incelemede özellikle fetal kalp değerlendirilecek , anomali taraması yapılacak ,anne rahmini besleyen damarlardaki kan akımları ölçülecektir. Bu inceleme hamileliğin ilerleyen dönemlerinde hamileliğe bağlı yüksek tansiyonun , bebekte oluşabilecek gelişme geriliğinin ön bilgisini gebelik takibi ile verebilir.
Doktor kontrolüne nasıl olmalı ?
Tarama testleri ve 2. düzey ultrasonoğrafi tamamlandıktan sonra gebelikle birlikte özel bir dahili probleminiz yoksa ( hipertansiyon, diyabet vb) ve çoğul gebelikdeğilseniz 30. haftaya kadar ayada bir kez , 30-36 hafta arasında 2 haftada bir 36-40 hafta arasında ise haftada bir kez kontrol gerekir.
Gebelikte ideal kiloyla başlamak için aşırı kilosu olan kadınların doktor kontrolünde kilo vermeleri gerekir. Gebelik sırasında ortaya çıkabilecek bazı komplikasyonların (ör. Gebelik tansiyonu (preeklampsi) ve Gebelik şekeri) azaltılması yönünden önemlidir.
Gebe kalınmadan önce Kızamıkçık testi, Hepatit B taraması ve kan sayımı yapılmasında yarar vardır. Kızamıkcık enfeksiyonu ile hiç karşılaşmamış veya daha önce aşılanmamış olan kadınların aşılanması önerilmektedir.
Ailesinde veya kendisinde Akdeniz anemisi, orak hücreli anemi, kistik fibrosis ve benzeri kalıtsal hastalıkları olan veya bu hastalıklar için taşıyıcı olan kadınların eşleri ile beraber değerlendirilmeleri ve genetik danışmanlık almaları gerekir.
Gebe kalmayı planlayan kadınların bebeklerinde nöral tüp defekti adı verilen ve omurganın tam kapanmamasına bağlı olarak gelişen anomalilerin engellenmesi için günde 400 mikrogram folik asit kullanmaları önerilmektedir. Daha önceki gebeliklerinde bu şekilde bir bebek taşımış olan kadınlarda ise günlük folik asit dozu 4 gram olmalıdır.
Gebelik Takibi Nasıl Olmalı?