Son Konu

Gebelikte Beslenme

yasuo

Yeni Üye
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
84,876
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Hamilelikte beslenme ve vitamin takviyesi nasıl olmalıdır?

Gebelikte protein gereksinimi artar.Balık, et, kuru baklagiller, yumurta süt ve süt ürünleri gibi protein açısından zengindir.

Kalsiyum; bebeğin kemik ve diş gelişimi için çok önemli bir mineraldir. Peynir, süt yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengindir.

C vitamini vücudun hastalıklara karşı direncini ve demirin de bağırsaklardan emilimini arttırır. Portakal, domates, yeşil ve kırmızı biber, çilek, karnabaharda boldur. Bu besinleri taze, sebzeleri çiğ veya az haşlanmış tüketmek daha faydalıdır.

Demir, gebelikte anne ve bebeğin temel ihtiyaçlarındandır. Hayvansal gıdalardaki demir, daha kolay emilir. Besinler tek başına artan demir ihtiyacını karşılayamaz. Gebelikte genelde 3. aydan sonra mutlaka demir içeren ilaçların alınması gerekir. Yağsız kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller taze ve kuru meyveler demir açısından oldukça zengindir.

Folik asit, nöral tüp defekti dediğimiz beyin ve omurilikte açıklık bulunan hastalık riskini çok azaltır. Bu sebeple gebelikten 3 ay önce ve gebeliğin ilk 3 ayı folik asit içeren ilaç takviyesi mutlaka yapılmalıdır. Yumurta, fasulye, bezelye, brokoli, yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur. Ne kadar iyi beslenirseniz, bebeğin sağlığına olumlu etkisi o kadar fazla olur. Sağlıklı beslenme önerileri için diyetisyene başvurabilirsiniz.

EN SIK SORULAN SORULAR

Gebelikte multivitamin kullanmalı mıyım? Gebe kadın düzenli ve dengeli beslenemiyorsa, her besin grubunu yeterli miktarda tüketemiyorsa ( ör: vejetaryen ise) vitamin takviyesi önerilir.

Gebelikte Omega3 yağ asitleri gerekli mi? Omega3 yağ asitlerinin bebeğin beyin ve fiziksel gelişimi üzerine olumlu etkileri vardır. Haftada 2-3 kez balık ve deniz ürünü tüketiliyorsa omega3 kullanmanız gerekmez fakat hiç balık yiyemiyorsanız mutlaka dışarıdan alınması gerekir.


 
Üst Alt