Genital siğil, HPV ( Human Papilloma Virüs ) isimli bir virüs tarafından oluşturulur. Bu virüsün 150 civarında tipi vardır. HPV’ nin 20- 30 kadar çeşidi cinsî yerde enfeksiyona sebep olur. Bu virüsün birtakım tipleri elde ve ayaklarda siğile neden olurken, kimileri cinsî ortamda siğile yol açar.
HPV’ nin kimi tipleri ise serviks yani rahim ağzı, penis, vajina, anüs, ağız, boğaz üzere yerleri tutarak bu kesimlerde kansere neden olmaktadır. Bunlar arasında mahsusen rahim ağzı kanseri kıymetlidir.
Genital HPV enfeksiyonu en sık görülen cinsî yolla bulaşan viral hastalıktır. 20- 40 yaş arasında sık görülmektedir. Son devirde cinselliğin daha rahat yaşanır hale gelmesi, korunmasız ilgi ve cinsî partner sayısının artması nedeniyle görülme sıklığı artmıştır.
HPV’ nin bulaşması için cinsî birliktelik olması kural değildir.
Hastalıklı nahiyeye temas alması, bulaşma için kafidir.
HPV çok madiren belirti verir. Birden fazla beşerde sarih bir lezyon görülmez. Görülen lezyonlar ise birçok devir kabarıklık olarak hissedilir. Karnabahar gibisi lezyonlar biçiminde olarak gözlenebilir.
HPV’ nin teşhisinde bu lezyonların görülmesi değerlidir. Lakin sıklıkla görülmez. Bu yüzden başka tanı prosedürleri olarak pap smear testi, siğilden alınan lezyonun biyopsiye gönderilmesi ile yapılabilir. Ancak en pratiği bir laboratuvar testi olan HPV DNA testinin yapılmasıdır. Bu testin sonucu, kimsede HPV virüsünün olup olmadığını gösterir. Bu test şayet olumlu çıkarsa, HPV Genotiplendirme testi yapılmalıdır. Bu testin yapılma sebebi ve ehemmiyeti, kimsede hangi HPV cinslerinin olduğunun tespit edilerek, rahim ağzı kanseri açısından risk altında olup olmadığının saptanmasıdır.