Son Konu

Geniz akıntısına ne iyi gelir?

Stillwater

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2022
Mesajlar
9,225
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Geniz akınsı, burun mukozasının aşırı mukus üretimi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Geniz akıntısına ne iyi gelir? tedavi yöntemleri nelerdir? Merak ediyorsanız cevaplar yazımızda.
Vücut günde yaklaşık 1-2 litre mukus üretir. Mukus; burun, ağız, burun, boğaz, mide gibi nemli alanlar sağlar. Normalde boğaza zarar vermeden geriye doğru akan sümüğü bile fark etmiyoruz.
Vücudun düzenli çalışmasına yardımcı olan mukus normalden daha fazla üretmeye başladığında, burun akıntısı, burun akıntısı, aradığımız rahatsız edici sonuçlar.
Burun akıntısı yaşamı tehdit eden ciddi bir durum değildir, ancak özellikle alerjilerin neden olduğu burun akıntısı kulaklarda boğazda şişlik, ağrı ve ağrıya neden olabilir.

Geniz Akıntısı Nedir?​

Bu, nazal mukozanın aşırı mukus üretiminden kaynaklanır. Vücudunuzdaki mukus çoğu zaman enfeksiyonlarla savaşmanıza ve inhale edilen yabancı parçacıkları gidermeye yardımcı olur. Bununla birlikte, aşırı mukus üretildiğinde, burun geçişinde birikir ve burun geçişinden aşağıya akma eğilimindedir. Genellikle belirli tıbbi durumların veya ilaçların bir yan etkisidir.

Geniz Akıntısının Nedenleri Nelerdir?​

Geniz akıntısının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
  • Çok üşümek
  • Soğuk algınlığı ve gribe neden olan enfeksiyonlar
  • Sinüs enfeksiyonu
  • Alerjiler
  • İklim değişiklikleri
  • Doğum kontrol hapları ve kan basıncı için ilaçlar
  • Parfüm, kimyasal madde veya dumandan
  • Gebelik
  • Eğri burun kemiği veya septum bozuklukları
  • Baharatlı gıdalar
  • Sinüzit burun akıntısına neden olabilir.
  • Grip ve soğuk algınlığı, burun akıntısını tetikleyen nedenler arasındadır.
  • Hamilelik burun akıntısına neden olabilir.
  • Sigara içmek ve sigarayı solumak burun akıntısına neden olabilir.
  • Bir birey, burun akıntısına neden olabilecek bazı şeylere alerjisi vardır.
  • Çeşitli yiyecekler (baharatlar) burun akıntısının sebepleri arasındadır.
  • Burundan kaçabilecek ve buruna zarar verebilecek yabancı cisimler burun akıntısına neden olabilir.
  • Temizlik malzemeleri, burun tahrişinden dolayı burun akıntısına neden olabilir.
  • Parfüm kokusu çok keskindir, burun akıntısına neden olabilir.
  • Burun sapmaları, yani burnun yapısal bozuklukları, burun akıntısının nedenleri arasındadır.
Bazen düşük seviyeli burun akıntısı bile hissedilmez ve kronik hale geldikten sonra kendini acı ile hissettirmeye başlar. Nazal akıntı sorunu bazen gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) neden olduğu durumlar nedeniyle ortaya çıkar.

Geniz Akıntısının Belirtileri Nelerdir?​

En sık görülen belirtiler ve semptomlar şunlardır:
  • Gece olunca daha da kötüleşen öksürükler
  • Yutma zorluğu
  • Boğaz ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Ağız kokusu

Geniz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?​

Burun akıntısını tedavi etmek için, öncelikle aşırı mukoza neden olan koşullar ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için bu koşullara neden olan faktörler belirlenmelidir. Ciddi burun akıntısının boğaz ağrısına ve ağrısına neden olduğunu söyledik. Bu durumda, en iyi adım doktorunuza danışmaktır. Gerekli test ve analizleri yaparak burun akıntısının nedenini belirleyen doktorunuz tedaviye ilaçlı veya ilaçsız başlayacaktır.

İlaçlı tedavi yanında sizin deneyebileceğiniz diğer yöntemler şunlardır:
Burun tıkanmasını önlemek ve burnun sağlıklı bir şekilde akmasını sağlamak için burun spreyleri ile tuz kullanmak,
Burnu düzenli olarak suyla temizleyin, sinüsleri boşaltmaya çalışın,
Burun ve üst solunum yollarını yumuşatmak için buhar veya nemli hava beslemesi,
Evde, yatakta, yastıklarda ve diğer eşyalarda toz giderme.
Mümkünse evde havalandırma boşluğu sağlamak.
Akıntısı ile kötü burun kokusu alırsanız, ciddi sinüs veya alerji tehdidi altındasınız. Genel olarak, sinüs burun akıntısı burun içinde kötü bir koku ile, ağızda kötü bir tat bırakır. Bu durumda doktorunuza danışmalısınız.
Ek olarak, burun akıntısına fayda sağlayacak bazı bitkiler, yiyecekler ve içecekler tedavi sürecinde size yardımcı olacak ve genel rahatlama sağlayacaktır. Ekstra destek olarak aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
Tuzlu Su: Tuzlu su, burun akıntısı için akla gelen ilk arıtma yöntemidir. Tuzlu su hazırlamak çok kolaydır. Bir bardak suya 1-2 çay kaşığı tuz karıştırın ve burnunuzu tuzlu suyla yıkayabileceğiniz şekilde günde 3-4 kez çırpın.

Özellikle sinüzitin neden olduğu burun akıntısına karşı deniz suyu çok etkilidir. Suya kısa süreli daldırma ile denize girip burun ve üst solunum yollarına girmenin yanı sıra sinüsleri temizler.

Su: Günde 8-10 bardak su tüketmek, mukusun daha hızlı temizlenmesine ve boğazda birikmeyi önleyerek ağrı ve acıya neden olan etkenlerin giderilmesine yardımcı olacaktır.

Zencefil: Bir bardak suya 1-2 su bardağı zencefil ve 1 çay kaşığı zencefille aynı şekilde çay ekleyerek ve çay içerek günde 2-3 kez hazırlanan su ile burun akıntısı sorununu gidermeye yardımcı olacaktır.

Meyve Suyu: Meyve suyu alımı, burun akıntısını azaltır. Özellikle elma ve üzüm suyu bu konuda ciddi şekilde yardımcı olabilir. Meyve suyu alımı ayrıca, önceki burun akıntısı sorunlarının daha çabuk çözülmesine yardımcı olacaktır.

Nane Yağı: Suya batırılmış bir beze az miktarda nane yağı dökmek, burnun yanına koymak ve nefes almak burun akıntısını kolaylaştırabilir. Özellikle burun akıntısı için kullanılan ilaçlardan sonra bu süreç ciddi bir katkı sağlayacaktır.

Taze Bal ve Limon: Taze bal ve limon, içmek için bir bardak suya iyice karıştırılır. Bu tedavi, burun akıntısının rahatsızlığını giderir. Balın etkili doğal antibiyotik özellikleri vardır ve limonun burun akıntısından kaynaklanan boğazdaki tıkanmaları gideren harika bir temizleme rolü vardır.

Elma Sirkesi: Elma sirkesi, iltihabı azaltmak ve burun akıntısı ile mücadele için burun geçişi, iltihap önleyici ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılır.

Malzemeler: 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve 1 bardak su, isteğe bağlı olarak bal.

Bir bardak suya elma sirkesi ekleyin. İyice karıştırın. Her gün tüketin. Ayrıca tatlandırmak için bal ekleyebilirsiniz. Bu karışımı günde en az iki kez içebilirsiniz.

Lavanta yağı: antienflamatuar ve antimikrobiyal. Aynı zamanda soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletmek için çalışır. Böylece, doğrudan burun akıntısına neden olan enfeksiyonla savaşmak için kullanılabilir.

Malzemeler: 3 veya 4 damla lavanta esansiyel yağı, 1 yemek kaşığı herhangi bir taşıyıcı yağ (hindistan cevizi veya zeytinyağı)

Herhangi bir taşıyıcı yağa birkaç damla lavanta yağı ekleyin ve göğsünüze, sırtınıza ve boğaza uygulayın. Bunu günde iki kez yapın.

Zerdeçal: doğal bir dekonjestan olarak kabul edilir ve antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle öksürük ve soğuk tedavisinde yaygın olarak kullanılır.

Malzemeler: 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 su bardağı süt.

1 çay kaşığı toz zencefil bir bardak sıcak sütle karıştırın. Günde bir kez olması şartıyla her gün düzenli olarak tüketin.

Greyfurt Tohumu Özü (Greyfurt Tohumu Özü): Greyfurt tohumu antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve ayrıca iltihabı azalttığı bilinmektedir. Bu özellikler, burun akıntısı enfeksiyonu ve iltihabıyla mücadelede etkin bir ilaç sağlar.

Malzemeler: 200mg greyfurt çekirdeği ekstresi takviyesi

Oral kullanım tartışmalıdır. Bununla birlikte, bazı kaynaklar greyfurt çekirdeği ekstresi kullanılmasını önermektedir.

C Vitamini: Burun akıntısından muzdarip olduğunuzda, daha fazla C vitamini açısından zengin besinler yemek önemlidir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiren ve çeşitli enfeksiyonlara karşı direnç sağlayan güçlü bir antioksidandır. Ayrıca vücudunuzdaki alerjik reaksiyonlara karışan histamin üretimini azaltmaya yardımcı olur.

Limon, portakal, turp, kivi, çilek, koyu yapraklı yeşil sebzeler, brokoli, domates ve papaya yiyin. Ayrıca C vitamini takviyesi alabilirsiniz. Doğru dozaj için doktorunuza danışın.

Sıcak Çorba: Günde 2-3 defa taze çorba tüketmek için mukus için faydalıdır. Solunum yollarında nemlendirme sağlar ve burun akıntısının iyileşmesine yardımcı olabilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt