Son Konu

Gerçek Altın Nasıl Anlaşılır?

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
36
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Altın oldukça değerli bir element olduğu için birçok insan altından meydana gelen ürünleri sevmekte ve bu ürünleri kullanmaktadır. Son zamanlarda değeri yüksek olan altın ürünlerin sahtesi üretilmekte, bu ise tüketicilerin çeşitli sıkıntılar yaşamasına neden olmaktadır. Bu sıkıntıların yaşanmaması adına, gerçek altından üretildiği iddia edilen ürünlerin titiz bir şekilde incelenmesi ve ürünün sahte olup olmadığı belirlenmelidir.

Gerçek altın nasıl anlaşılır sorusu, birçok tüketicinin sorduğu ve cevabını oldukça fazla merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Son zamanlarda altın ürünlerin imitasyonlarının üretilmesi, insanların bu konuda çok daha dikkatli olmasına neden olmaktadır. Bir ürünün altından üretilip üretilmediği kuyumcular tarafından kesin bir şekilde anlaşılsa da birçok yöntem dahilinde kişiler, ürünleri kontrol edebilmektedir. Peki altının gerçeği nasıl anlaşılır?


Gerçek Altın Anlama Yöntemleri

Çeşitli yöntemler, ürünlerin altından üretilip üretilmediğini anlama konusunda insanlara yardımcı olmaktadır. Bu yöntemlerden herhangi birinin kullanılması, ürünün değerini gözler önüne sermektedir. Altının gerçekliğini anlama konusunda kullanılabilecek yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

Reklamlar
  • Damga Yöntemi
  • Ses Yöntemi
  • Isırma Yöntemi
  • Mıknatıs Yöntemi
  • Seramik Tabak Yöntemi
  • Yoğunluk Yöntemi
  • Oksitlenme Yöntemi
Bu yöntemlerin tamamı, gerçek altın anlama yöntemleri olarak karşımıza çıkmakta olup kişiler, bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak ürünlerin sahte olup olmadığını belirleyebilmektedir.

Gerçek Altın Olup Olmadığını Nerden Anlarız

Gerçek Altın Olup Olmadığını Nerden Anlarız?

Birçok kişi, daha uygun bir fiyat karşılığında altın alabilmek adına güvenilir olmayan yerlerden alışveriş yapmakta, bu durum ise kişilerin çeşitli sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Bilindiği gibi son zamanlarda imitasyon ürünlerin sayısı bir hayli artmaktadır. Bu nedenle hem tüketicilerin hem de üreticilerin imitasyon ürünler konusunda dikkatli olması gerekmektedir.

Gerçek altın anlama yöntemleri dahilinde kişiler, %100’e yakın bir şekilde ürünlerin gerçekliğini anlayabilmektedir. Bu yöntemler oldukça fazladır ve altın ürünlerin anlaşılması adına oldukça etkilidir. Gerçek altın anlama yöntemleri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

Damga Yöntemi

Üreticinin damgası ve karatının incelenmesi, en etkili yöntemlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna göre çeyrek, yarım, tam gerçek altınlarda Atatürk resmi ve T.C. ibaresi olmak zorundadır. Bunun yanı sıra bilezik, kolye, bileklik, küpe vb. ürünlerde altının kaç ayar olduğuna dair bir bilgi bulunmalıdır. Ürün üzerinde yer alan karat ve üretici damgası, orijinal damga ile karşılaştırılmalıdır. Eğer bir farklılık göze çarpıyorsa ürünün imitasyon olma ihtimali bulunmaktadır.

Reklamlar

Ses Yöntemi

Uzmanlar, ses yöntemi dahilinde Gerçek altın nasıl anlaşılır sorusuna cevap vermektedir. Saf altından üretilen bir ürün metal cisme vurulduğu zaman tok bir ses çıkmaktadır. Çıkan ses tiz ise bu durumda ürün imitasyondur. Altın anlama konusunda en basit yöntem olan ses yöntemi, pek çok kişi tarafından kullanılmaktadır.

Isırma Yöntemi

Yumuşak ve kolay işlenen bir metal olan altının üzerine hafifçe baskı uygulandığında şekli değişmektedir. Altın ürünün hafif bir şekilde ısırılması sonrası, ürün üzerinde diş izi oluşacaktır. Fakat diş izi, saf altın ve altın oranı yüksek olan ürünler için geçerli olduğu için ısırma yönteminin %100 sonuç veremeyebileceğini belirtmek gerekmektedir.

Mıknatıs Yöntemi

Bilindiği üzere altın manyetik bir element değildir. Bu bağlamda ürünün mıknatısa yaklaştırılması sonrasında eğer mıknatıs ürünü çekiyorsa o ürünün imitasyon olmak ihtimali yüksektir. Tek başına yeterli bir yöntem olmasa da mıknatıs yönteminin etkili olduğunu belirtmek gerekmektedir.

Seramik Tabak Yöntemi

Bu yöntem dahilinde altın ile seramik bir tabağa birkaç çizik atılır. Çizik sonrasında oluşan renk siyah ise bu durumda ürünün imitasyon olma olasılığı bulunmaktadır. Fakat çizik rengi altın rengindeyse ürünün gerçek olduğunu söyleyebiliriz.

Yoğunluk Yöntemi

Bu yöntem, gerçek altın anlama yöntemleri kapsamında bulunmakta olup birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Kolay işlenebilen ve parlak sarı renkte bir kimyasal element olan altının yoğunluğu oldukça fazladır. Bu nedenle imitasyon bir ürün ile altın ürün arasında yoğunluk farkı bulunmaktadır. Bu bağlamda ağırlığı az olan ürünün sahte olduğunu ifade etmek mümkündür.

Oksitlenme Yöntemi

Havadan, sudan, tozdan etkilenmeyen altın, oksitlenme yöntemi dahilinde titiz bir şekilde incelenebilmektedir. Yöntem dahilinde kişi, ürünün toz ve nemden etkilenip etkilenmediğini incelemelidir. Eğer etkilenme söz konusuysa ürünün sahte olma ihtimali çok yüksektir.

Altın Yüzük Nasıl Anlaşılır

Altın Yüzük Nasıl Anlaşılır?

Altın yüzük nasıl anlaşılır sorusu kapsamında pek çok yöntem bulunduğu söylenebilmektedir. Bilindiği üzere altın yüzük üzerinde, yüzüğün kaç ayar olduğunu belirten bir yazı olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra altın yüzük ile seramik üzerinde çizik atıldığında, altın rengi oluşması gerekmektedir. Eğer siyah bir renk oluşursa ürün imitasyondur.

Öte yandan altın yüzük mıknatısa yaklaştırıldığında mıknatısın çekimini girmez. Eğer mıknatıs altın yüzüğü etkiliyorsa o yüzük sahtedir. Bu yöntemler dahilinde yüzüğün altın olup olmadığını rahat bir şekilde anlaşılmaktadır.

Altın Kolye Nasıl Anlaşılır

Altın Kolye Nasıl Anlaşılır?

Pek çok insan gerçek altın kolye nasıl anlaşılır sorusunu sormakta ve kolyelerin imitasyon olup olmadığını anlamak istemektedir. Kolyenin altın olup olmadığını anlamak için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi, yoğunluk yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilindiği gibi altın ürünler çok daha yoğun olduğu için ağırlıkları fazladır. Bu nedenle altın kolyenin ağır olup olmadığına bakılabilir. Bunun yanı sıra altın ürünlerde altın ayarı bulunması gerekmektedir. Altın ayarının bulunmamasının pek çok nedeni bulunmakta olup bu nedenlerden bir tanesi de imitasyon ürün olmasıdır. Tüketicilerin bu hususlara dikkat etmesi ve ürünlerin altın olup olmadığını anlaması çok önemlidir.

Altın Ayarı Nasıl Anlaşılır?

Doğada saf halde bulunan ve çeşitli işlemlerden geçirilen altın, belirli ayarlarda bulunmaktadır. Altın ayarı altının saflık oranını belirlemektedir. Altın ürünlerin üzerinde, altının kaç ayarda olduğunu belirten bir rakam bulunmaktadır. Bu rakam, altının saflık oranını belirlediği için oldukça önemlidir.

Bilindiği üzere altın işlenme aşamasında iken yardımcı metaller devreye girmekte, bu da altının ayarının belirlenmesini sağlamaktadır. Altın ayarı, ürün ile ilgili pek çok bilgi vermekte olup bu bilgilerden bir tanesi de ürünün yumuşak ve sert olması ile ilgilidir. Altının ayarı ile ürünün sertliği arasında ters orantı bulunmaktadır. Buna göre altının ayarı ne kadar düşükse ürünün sertliği de o kadar fazladır. Bu bağlamda 22 ayar altın, 14 ayara göre çok daha yumuşaktır. Peki altın ayarı nasıl anlaşılır?

Altın ayarının anlaşılmasında bazı yöntemler ön plana çıkmaktadır. Bu yöntemler dahilinde altının kaç ayar olduğu anlaşılmaktadır. Yöntemlerden bir tanesi altın ürün üzerinde bir rakam olup olmadığının incelenmesidir. Bilindiği üzere altın ürünlerin tamamında, ürünün altın ayarının ne kadar olduğunu belirten bir rakam bulunmaktadır. Altın ayarına dair bilgi edinmek isteyen kişilerin yüzük ve bileziklerde iç kısımlara; bileklik, gerdanlık ve kolyelerde klips kısımlarına bakması gerekmektedir. Bu kısımlarda yer alan rakamlar, altının ayarına dair bilgi verecektir.

Altının Sahtesini Nasıl Anlarız?

Altının sahtesini anlama konusunda farklı teknikler bulunmakta, bu teknikler dahilinde ürünün gerçek olup olmadığı anlaşılmaktadır. Bu konuda kuyumcuların uzman olduğu bilindiği için ürünlerin kontrol edilmesi için kuyumcudan destek alınabilmektedir. Fakat kişinin kuyumcuya gitme ihtimali bulunmuyorsa mıknatıs, oksitlenme, ısırma ve ses yöntemlerinden bir tanesini uygulaması gerekmektedir. Bu bağlamda altın ürün ısırıldığında, ürün üzerinde hafif bir diş izi kalmaktadır. Öte yandan ürünün yakınına mıknatıs getirildiğinde altın ürün mıknatıstan etkilenmemektedir. Bu yöntemler dahilinde altın ürün ayır edilebilmektedir.

Altın Kararır mı?

Altının rengi değişir mi sorusu, altın ürünlere sahip olan kişilerin merak ettiği hususlardan bir tanesidir. Renk değişiminden kasıt, altının kararıp kararmadığıdır. Altın, gümüş kadar olmasa da zamanla kararabilmektedir. Kararan altın, bu işte uzman olan kişiler tarafından eski haline getirilebilmektedir.

Beyaz Altın Nasıl Olur

Beyaz Altın Nasıl Olur?

Özellikle mücevherlerde tercih edilen beyaz altın, gümüş rengi ve parlaklığından bir altın alaşımı olmakta ve birçok kişi beyaz altın ürünlerini tercih etmektedir. Bilindiği üzere saf altının rengi sarı-yeşildir. Beyaz altın içerisinde farklı metaller bulunduğu için beyaz altının bir alaşım olduğunu ifade etmek mümkündür. Bu nedenle beyaz altın %100 saf altın değildir.

Sahte Çeyrek Altın Nasıl Anlaşılır?

Sahte çeyrek altın bağlamında birçok yöntem bulunmakta olup bu yöntemlerden bir tanesi, çeyrek altının üzerinde yer alması gereken damgadır. Bilindiği üzere çeyrek altınlar üzerinde Atatürk resmi ve T.C. ibaresi bulunmak zorundadır. Bunun yanı sıra çeyrek altın hafif bir şekilde ısırıldığında altın üzerinde diş izi kalır. Bu yöntemler dahilinde çeyrek altının sahte olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

Mıknatıs Altın Yüzüğü Çeker mi?

Mıknatıs, altın yüzüğü çekmez. Altının manyetik bir maden olmaması, mıknatıstan etkilenmemesine neden olmaktadır. Bu nedenle mıknatıs altın yüzüğü çeker mi sorusuna verilebilecek cevap, altın bir ürünün mıknatıstan herhangi bir şekilde etkilenmeyeceği yönündedir.
 
Üst Alt