Bünyesinde Iron Man, Captain America, Hulk üzere efsane muhteşem kahramanları barındıran Marvel sinematik kozmosunun birbiriyle bağlantılı sinemalar serisi 2008 yılında Iron Man ile başladı.
Şayet Marvel sinematik evrenindeki olayları takip etmek istiyorsanız Marvel sinemalarını çıkış tarihlerine nazaran izlememeniz lazım. Zira kronolojik değiller. Aşağıdaki listede olayların oluş sırasına nazaran Marvel sinemalarını bulabilirsiniz. Evet Marvel sinematik kainatı 2008 yılında Iron Man ile başladı ancak izlenmesi gereken birinci sinema 2011’de çıkan Captain America: The First Avenger. Bu sinema, Iron Man’den onlarca yıl evvel 1942’de başlıyor.
Olayları kronolojik olarak takip etmek isteyenler için Marvel sinemalarını izleme sıralaması:
- Captain America: The First Avenger (2011)
- Captain Marvel (2019)
- Iron Man (2008)
- Iron Man 2 (2010)
- The Incredible Hulk (2008)
- Thor (2011)
- The Avengers (2012)
- Iron Man 3 (2013)
- Thor: The Dark World (2013)
- Captain America: The Winter Soldier (2014)
- Guardians of the Galaxy (2014)
- Guardians of the Galaxy Vol 2 (2017)
- The Avengers: Age of Ultron (2015)
- Ant-Man (2015)
- Captain America: Civil War (2016)
- Spiderman: Homecoming (2017)
- Doctor Strange (2016)
- Black Panther (2018)
- Thor: Ragnarok (2017)
- Ant-Man and the Wasp (2018)
- Black Widow (2021)
- Avengers: Infinity War (2018)
- Avengers: Endgame (2019)
- Spiderman: Far From Home (2019)
Black Panther sinemasında gördüğümüz Warrior Falls şelaleleri
Bildiğiniz üzere şayet Wakanda’nın yeni hükümdarı olmak istiyorsanız hükümdarla Warrior Falls’ta dövüş ritüeli yapmanız gerekiyor. Black Panther sinemasının Warrior Falls sahnelerinin yakın çekimleri ve aksiyon sahneleri Atlanta’da stüdyoda yapılmış olsa da geniş çekimler Arjantin ve Brezilya hududunda yer alan Iguazu Şelale’sinde gerçekleştirildi.
The Incredible Hulk sinemasındaki Culver Üniversitesi
The Incredible Hulk sinemasında Edward Norton tarafından canlandırılan Bruce Banner karakteri, Virginia’daki Culver Üniversitesi’nde çalışan bir nükleer fizikçi ve biyokimyagerdir. Sinemada geçen bu hayali yer için Toronto Üniversitesi’nin yerleşkesi ile Morningside Park isimli park kullanılmış. General “Yıldırım” Ross’un Hulk’a saldırdığı sahnelerin büyük kısmı bu parkta çekildi.
Iron Man 2 sinemasında gördüğümüz Randy’s Donuts dükkanı
Iron Man 2 sinemasında Tony Stark’ın bir donut dükkanının zirvesindeki devasa donut heykelinin içinde donut yediği sahneyi hatırladınız mı? Nick Fury kendisiyle Avengers Initiative (Yenilmezler Girişimi) için konuşmaya geldiğinde Tony Stark’ın oturduğu yer, Randy’s Donuts isimli dükkan. Bu dükkan gerçekte Kaliforniya’da yer alıyor. Sahnede gördüğümüz iç yer ise Randy’s Donuts’ın 30 kilometre kadar uzağında Playa del Rey’de yer alan Yum Yum Donuts isimli öteki bir dükkan.
Bu sinemada dış kısmını gördüğümüz Randy’s Donuts bundan evvel Get Shorty (1995), Crocodile Dundee in Los Angeles (2001) ve Earth Girls Are Easy (1988) üzere öteki birçok sinemada daha görünmüştü.
The Avengers’ta Loki’nin konuşma yaptığı yer
The Avengers sinemasında Loki Almanya’dayken insanlık hakkında heyecanlandırıcı bir konuşma yapıyor. Loki’nin konuşma yaptığı yer gerçek hayatta Cleveland/Ohio’daki Public Square. Hatta art planda kentin ikonik yapılarından Terminal Tower görülüyor.
Thor: The Dark World sinemasındaki Old Royal Navy College
Thor: The Dark World fikminde Thor ile Kara Elf Malakith ortasında geçen ikonik dövüş, Londra’daki Thames Nehri’nin güney kıyısında yer alan Old Royal Naval College’da geçiyor. Popülerliği ve sinematik görüşünü sebebiyle Old Royal Naval College daha evvel Cinderella (2015), Skyfall (2012), The King’s Speech (2010) ve Netflix’in The Crown isimli imalinde da kullanılmıştı.
Ant-Man sinemasındaki Milgrom Oteli
Captain America: Civil War sinemasındaki havaalanı
Captain America: Civil War sinemasında Iron Man ekibi ile Captain America ekibi ortasında yaşanan epik müsabaka, Almanya’daki Leipzig/Halle havaalanında geçiyor. Bu havaalanı daha evvel Flightpan (2005) ve Unknown (2011) üzere sinemalarda de kullanılmıştı.
Thor: Ragnarok sinemasındaki Asgard ormanları
Thor: Ragnarok sinemasında Heimdall, dağlardaki bir tapınağı bulmak için büyük bir mülteci kümesini Asgard ormanlarından geçirir. Asgard ormanlarını ve şelaleleri gördüğümüz yerler gerçek hayatta Avustralya’nın Queensland eyaletindeki Tamborine Ulusal Parkı ile Cedar Creek Şelaleleri.
Iron Man 3’teki Neptune’s Net isimli restoran
Iron Man 3 sinemasında Tony Stark Neptune’s Net isimli deniz eserleri restoranında hayranlarına imzalı fotoğraf dağıtırken panik atak geçirmeye başlar. Neptune’s Net, Kaliforniya’nın Malibu eyaletinde otobanda yer alıyor. Sinemanın üretimcileri, çekimler esnasında o yeri kapatmak çok değerliye patlar diye çekimleri Florida’daki Dania Beach Bar & Grill isimli restoranda yapmaya karar vermiş.
Captain America: The Winter Soldier sinemasındaki AVM
Captain America: The Winter Soldier sinemasında Captain America ile Black Widow, HYDRA askerlerinden kaçmak için bir AVM’ye girer. Girdikleri AVM, gerçek hayatta ABD’deki Ohio eyaletinin Cleveland kentindeki Tower City Center isimli AVM.
Avengers: Age of Ultron sinemasındaki HYDRA üssü
Avengers: Age of Ultron sinemasının başlangıcında, kahramanlarımız Marvel evrenindeki Sokovia isimli hayali ülkede yer alan HYDRA araştırma üssüne girebilmek için bir ormandan geçmek zorunda kalır. Bu araştırma üssünün dış kısmı için İtalya’daki Fort Bard isimli kale kullanılırken iç yer çekimleri İngiltere’deki Dover Kalesi’nde yapıldı.
The Avengers sinemasındaki şavurma lokantası
The Avengers sinemasında Iron Man’in “şurada bir şavurma lokantası var, hiç denemedim ben” dediği sahneyi hatırlıyor musunuz? Sinemanın sonunda jenerik sonrasında gördüğümüz sahnede, üstün kahramanlarımız yorgun argın formda yemeklerini yiyip bitirmiş oluyor. O lokanta, Los Angeles’taki Shalom Grill isimli yer.
Black Panther sinemasında Erik Killmonger’ı birinci gördüğümüz yer
Black Panther sinemasında Erik Killmonger, Büyük Britanya Müzesi’nde sergilenen Afrika sanatı ve el imali yapıtları standındaki modülleri incelerken görülüyor. O müze için İngiltere’ye gitmek yerine sinemanın üretimcileri ABD’nin Atlanta kentindeki Yüksek Sanat Müzesi’nde çekim yapmayı tercih etmiş.
Spider-Man: Homecoming sinemasındaki lise
Spider-Man: Homecoming sinemasında Peter Parker’ın Midtown Lisesi isimli hayalî lisesi için gerçek hayatta New York/Brooklyn’de yer alan Franklin K. Lane Lisesi ile Georgia/Atlanta’daki Henry W. Grady Lisesi kullanılmış.
Guardians of the Galaxy Vol. 2 sinemasında
Guardians of the Galaxy Vol. 2 sinemasının başlangıcında Meredith Quill ve Ego’nun Missouri’deki Dairy Queen dükkanına gidiyor. Dairy Queen dükkanı, gerçek hayatta Georgia eyaletinin Stone Mountain kentindeki BB’s Café isimli restoran.