Son Konu

Geri Dönüştürülebilen Maddeler Nelerdir?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-90
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Geri dönüştürülebilen maddeler nelerdir? Günden güne çoğalan olumsuz doğa olaylarının bize hatırlattığı sorulardan biri de bu. Hangi maddeler geri dönüştürülebilir, bütün atık maddeler geri dönüştürülebilir mi ve geri dönüştürülebilen atıklar nasıl doğru bir şekilde ayrıştırılır sorularını doğru cevaplamak oldukça önemli. Tabii ki tüm bu soruların cevabını öğrenmek kadar, uygulamaya geçmek de önem taşıyor.

Peki hangi atıklar geri dönüştürülebilir? Geri dönüştürülebilir malzemeler arasında cam, kağıt, karton, metal, plastik, lastik, tekstil, pil ve elektronik bulunur. Gıda ve bahçe atıkları gibi biyolojik olarak parçalanabilen atıkların kompostlaştırılması ve yeniden kullanımı da bir geri dönüşüm şeklidir. Geri dönüşüm malzemelerinin birçoğu özel geri dönüşüm merkezine teslim edilmelidir. Bu ürünler daha sonra ayıklanır, temizlenir ve yeni ürünler üretmek için yeniden işlenir. Gerçek şu ki, geri dönüşüm eylemleri sandığımızdan çok daha büyük bir etki yaratıyor. Bu yüzden, doğayı ve sevdiklerimizi korumak adına geri dönüşümü doğru bir şekilde yapmamız çok önemli. Bir dahaki sefere geri dönüşüm yaptığınızda bu üç temel kuralı unutmayın: Temiz şişeleri, kutuları, kağıtları ve kartonları geri dönüştürün. Yiyecek ve sıvıları geri dönüşümden uzak tutun. Geri dönüştürülebilir malzemeleri ayrıca plastik torbalara koymayın. Bu üç basi̇t adımla geri dönüşüm için uğraşan uzmanların işini kolaylaştırıp geri dönüşüm hareketine doğru bir şekilde katkıda bulunmuş olacaksınız.

O yüzden gelin, atıkların yeniden değerlendirilmesi nedir, neden etkilidir ve bazı atıkların geri dönüşümü nasıl yapılır, hep birlikte keşfedelim.

İhtiyacın olacak:​

  • Pil
  • Metal ürünler
  • Boş bir kap
  • Kavanoz etiketi ya da cam kalemi

Pil Geri Dönüştürülebilir mi?​

Hepimiz, evde yeni bir pil ararken birikmiş eski pillere denk gelmişizdir. Şimdi onlardan kurtulmak için yeni bir sebep daha söyleyeceğiz. Kullanılmış piller ve şarj edilebilir piller de geri dönüşümü olan maddeler arasındadır. Pillerin geri dönüştürülmesi, doğa için de oldukça faydalıdır. İçerisinde bulunan birçok kimyasal madde ciddi miktarda çevre kirliliği yaratır. Bu nedenle çevremizi ve doğamızı kirletmemesi için çevreye veya çöpe atılmamalıdır. Ayrıca atık pilleri toprağa gömmenin ve yakmanın da doğaya ve sağlığımıza çok zararlı olduğunu belirtmeden geçmeyelim. İşte tüm bunlar, bize evdeki gereksiz kalabalıktan kurtulmak ve doğa için bir şeyler yapmak için harika bir neden daha sunuyor! Piller nasıl geri dönüştürülür merak ediyorsanız, aşağıdaki adımları takip ederek öğrenebilirsiniz.

  1. Pillerinizi diğer atıklardan ayırın ve çöpe atmayın.​

    Piller geri dönüştürülebilir olsa da lityum iyon, lityum metal, kurşun asit, nikel kadmiyum ve diğer şarj edilebilir piller dahil çoğu pil, ev çöpüne veya geri dönüşüm kutularına atılmamalıdır. Bu atık piller özel işlem gerektirir ve özel teslim noktalarına veya evsel tehlikeli atık toplama noktalarına götürülmelidir.
  2. Kullandığınız farklı pil türlerini keşfedin.​

    Kuru hücreli piller çeşitli elektroniklerde kullanılır ve alkalin ve karbon çinko (9 volt, D, C, AA, AAA), cıva oksit (düğme, bazı silindirik ve dikdörtgen), gümüş oksit ve çinko içerir. Lityum iyon piller; elektronik, oyuncak, kablosuz kulaklık, el tipi elektrikli el aletleri, küçük ve büyük ev aletleri, elektrikli araçlar ve elektrik enerjisi depolama sistemleri gibi birçok şarj edilebilir üründe kullanılmaktadır. Lityum metal piller, lityum iyon pillere benzer ancak şarj edilemez. Kameralar, saatler, uzaktan kumandalar, el oyunları ve duman dedektörleri gibi ürünlerde yaygın olarak kullanılırlar. Diğer şarj edilebilir piller arasında nikel kadmiyum, nikel metal hidrit ve nikel-çinko piller bulunur. Bu piller, kablosuz elektrikli aletlerde, kablosuz telefonlarda, cep telefonlarında, dijital kameralarda ve küçük elektronik cihazlarda bulunabilir.
  3. Pilleri, türlerine özel şekillerde geri dönüştürün.​

    Kuru hücreli ve lityum metal pilleri atmak için mağaza içi geri dönüşüm kutularına veya belediyelerin atık toplama kutularına bakın. Lityum iyon pilleri çöp kutusuna veya belediye geri dönüşüm kutularına atmayın. Ev tipi lityum iyon piller ve diğer şarj edilebilir piller, dönüştürülmek üzere özel mağaza içi geri dönüşüm kutularına veya evsel tehlikeli atık toplama merkezlerine getirilebilir. Orta ve büyük ölçekli elektrikli araç veya enerji depolama pilleri, ömürlerinin sonunda yönetim için üreticiye, otomobil satış noktalarına veya yetkili servislere iade edilmelidir. Ancak evde biriken, elektronik aletlerde kullandığınız pilleri süpermarketlerin çoğunda bulunan pil geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz.
  4. Atık piller nasıl geri dönüştürülür keşfedin.​

    Poşette, karton kutu ya da kavanozlarda biriktirdiğiniz atık piller süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda, belediyelerin belirlediği toplama merkezlerinde bulunan atık pil kutularında toplanır. Bu piller bir dizi kimyasal veya fiziksel metot uygulanarak bileşenlerine ayrılır. Böylece pillerde bulunan bazı değerli metaller geri dönüştürülerek ekonomik kazanç sağlanır. Ayrıca ağır metallerin toprağa ve suya karışması da önlenmiş olur.

Metal Geri Dönüştürülebilir mi?​

Metal atıkların geri kazandırılması, oldukça yaygın bir geri dönüşüm uygulamasıdır. Alüminyum içecek kutuları, yağ ve salça tenekeleri, konserve kutuları ve alüminyum folyolar, metal atık sınıfına girer. Dolayısıyla alüminyum geri dönüştürülebilir mi sorusunun cevabı da evettir. Bu atıkların geri dönüştürülmemesi hem çevre kirliliğine neden olur hem de değerlendirilebilecek değerli atıkların israf olmasına neden olur.

  1. Tıraş bıçaklarını doğru bir biçimde geri dönüştürün.​

    Sıfır atık bir tıraş bıçağınız yoksa tıraş bıçaklarını da çöp tenekesine gönderirken dikkatli olmalıyız. Tıraş bıçaklarının geri dönüşümü için özel tesisler gerekmektedir. Bu bıçakları yıkadıktan ve temizledikten sonra uygun tesislere göndermek en iyi çözüm olacaktır.
  2. Alüminyum kutuları da geri dönüşüme kazandırın.​

    Alüminyum kutular genellikle içecek bulundurdukları için içleri boşaldığında ezilmeden geri dönüşüm kutularına bırakılmaları yeterlidir. Alüminyum kutuların kapakları da aynı malzemeden üretilmiş olsalar da genelde doğrudan atık oluşturuyorlar ve ayrı biçimde konteynerlara gönderiliyor. Eğer plastik kapakları varsa, kapakları da geri dönüşüm için biriktirebilirsiniz.
  3. Alüminyum folyolar da geri dönüştürülebiliyor.​

    Alüminyum folyo tekrar kullanılabilir bir metaldir. Parçalanana veya kullanılamayacak hale gelene kadar kullanılmaya devam edilebilir. Atık haline gelmiş alüminyum folyoları yemek artıklarını yıkadıktan ve kuruttuktan sonra toplar halinde biriktirmeniz ve yeterli büyüklüğe ulaştığında konteynere atmanız yeterli.

    Şişe kapaklarını da folyolarla birlikte geri dönüşüme gönderebilirsiniz.
  4. Geri dönüşüm için evinizdeki çelik kutuları ayıklayın.​

    Süper marketlerdeki kutuların %90’ı çelikten yapılıyor. Domates ve nohut konserveleri gibi ürünlerin çoğu çelik kutuların içerisinde satılıyor. Kutularınızı ayıkladıktan sonra temiz olarak konteynerlara atmanız yeterli. Bu şekilde kirlilik oranı düşük balyalar elde edilmiş olacak.
    Bir kutunun çelik mi alüminyum olduğunu anlamak için mıknatıs kullanabilirsiniz. Eğer kutu çelikse mıknatıs çekecektir.

Atık Sıvı Yağ Geri Dönüştürülebilir mi?​

Birçok yemek sonrası kendinizi atık yağ nasıl geri dönüştürülür diye düşünürken buluyor olabilirsiniz. Peki gerçekten sıvı yağ geri dönüştürülebilir mi? Kullanılmış yağlar, tekrar tekrar geri dönüştürülebilir. Geri dönüştürülmüş kullanılmış yağın birçok kullanım alanı vardır. Ayrıca atık yağlar çevreye zararlıdır ve kızartma yapmak için kullandığınız yağları lavaboya dökmemelisiniz. Kullanılmış motor yağları gibi bazı atık yağlar da kansere neden olabilir. Bu nedenle dikkatli bir şekilde geri dönüştürülmeleri gerekir.

  1. Yağ türünüzü ve ona özel geri dönüşüm yöntemini öğrenin.​

    Birçok yağ türü vardır ve kullanım sırasında değişmiş olabilecek özellikleri, atık olduklarında nasıl sınıflandırılacaklarını belirler. Örneğin mutfakta, özellikle kızartma yapmak için kullanılan yağları çoğu belediye toplamaktadır. Belediyenin ilgili birimleri ile iletişime geçerek ya da belli noktalara koydukları atık yağ toplama kutularına uygun bir kap veya şişe içerisinde yağı atabilirsiniz.
  2. Yağın türüne göre yapmamanız gerekenleri de not edin.​

    Kullandığınız yağ türü ne olursa olsun, atık yağı asla bir gidere veya toprağa dökmeyin. Diğer çöplerle birlikte atmayın ya da bir geri dönüşüm toplama noktasına koymayın. Yağları yalnızca atık yağ toplayan geri dönüşüm merkezlerine iletin. Atık yakıtınız veya motor yağınız varsa, yangın veya patlama riskinin farkında olmanız gerekir. Örneğin; yakarak veya ev ısıtmak için kullanarak atık yakıtlardan kendiniz kurtulmaya çalışmayın.
  3. Atık yağı, geri dönüşüm merkezine güvenli bir şekilde götürün.​

    Eski yağ kabını, kullanılmış yağı toplayan ve uygun şekilde işleyebilecek bir geri dönüşüm merkezine götürün. Atık yağınız, örneğin bir araçtan gelen bir yağlama yağı ise, zarar görmemiş ve güvenli bir kapağı olan bir kaba koyduğunuzdan emin olun. Bu yağları normal ev atıklarınızla veya geri dönüşümle birlikte atmayın. Güvenli bir şekilde imha edilmek üzere yerel ev geri dönüşüm merkezine götürün. Yağın güvenli bir şekilde depolama merkezine iletilmesi için şeffaf, kapalı bir kaba konması ve atık yağ olarak etiketlenmesi gerekebilir.
  4. Boş yağ kabınızı da uygun ve güvenli bir şekilde geri dönüştürün.​

    Birçok yerel belediyenin geri dönüşüm merkezlerinde kullanılmış yağ veya atık yağ için bir toplama tankı vardır. Bazen bu atık yağ tankının yanında boş yağ kapları için bir toplama noktası bulunur, böylece ayrı olarak geri dönüştürülebilirler. Yaşadığınız yerdeki geri dönüşüm merkezlerindeki görevlilerden boş yağ şişesi ile ilgili bilgi alın.
    Geri dönüştürülebilir maddeler nelerdir detaylı bilgiye sahip olduk. Geri dönüşüm hakkında daha fazla öneri ve yaratıcı çözümler için yazımızı da ziyaret edebilirsiniz. Geri dönüştürülebilen maddeler hakkında daha çok bilgi sahibi olmak içinse , ve yazılarımıza göz atmanız ve önerileri keşfetmeniz yeterli. Yazılarımızda sıraladığımız tüm önerileri uygulayamasak da, geri dönüştürülebilen maddelerden üretilmiş ürünleri kullanarak bizler de bu harekete destek verebiliriz. Örneğin günlük hayatımızda sıkça kullandığımız çamaşır ürünlerini bu bilinçle satın alabiliriz. %100 geri dönüştürülebilen ambalajı ve temiz içeriğiyle , sevdiklerinizi ve doğayı aynı anda korur. Temizlik rutininize böylesi minik bir dokunuş bile doğada büyük bir etki yaratabilir!

Geri Dönüştürülebilen Maddeler Nelerdir: Sıkça Sorulan Sorular​

Cam Geri Dönüştürülebilir mi?​

Cam %100 geri dönüştürülebilir. Camın kendisi, kalite ve saflık kaybı olmaksızın sonsuz bir şekilde geri dönüştürülebilir bir maddedir. Cam, kum, soda külü, kireçtaşı ve fırına hazır geri dönüştürülmüş cam için endüstri terimi olan "kırık" gibi kolayca bulunabilen yerel malzemelerden yapılır.

Plastik Geri Dönüştürülebilir mi?​

Sanılanın aksine bir ürünün plastik olması, geri dönüştürülebilir olduğu anlamına gelmez. Bazı plastik ürünler geri dönüşüm için özel işlem gerektirebilir. Plastik mısır gevreği kutuları, balonlu naylon, şeffaf plastik ambalajlar, bazı büyük mağaza poşetleri, patates cipsi poşetleri, tekli peynir ambalajları, kirli plastik şişeler ve poşetler gibi ürünler geri dönüştürülemez. Ancak yoğurt kapları gibi plastikler, plastik şişeler, deterjan kapları temiz olduğu durumda geri dönüşüme uygundur.

Alüminyum Geri Dönüştürülebilir mi?​

Diğer ambalaj malzemelerinin aksine, alüminyum geri dönüşüm işlemi sırasında bozulmaz veya saflığını kaybetmez; yani süresiz olarak geri dönüştürülebilir. Süreç esasen kapalı bir döngüdür; yani alüminyum şişe ve kutuların %100'ü yeni şişe ve kutulara dönüşür.

Bütün Atık Maddeler Geri Dönüştürülebilir mi?​

Tüm atık maddeler geri dönüştürülemez. Geri dönüşüm, dönüştürülen malzeme türüne göre sınıflandırılabilir. Cam geri dönüşümü, kağıt geri dönüşümü, metal geri dönüşümü, plastik ve tekstil geri dönüşümü ve son olarak elektronik geri dönüşümü. Başka bir geri dönüşüm türü, bahçe malçı veya yiyecek gibi biyolojik olarak parçalanabilen atıkların yeniden kullanımı olan kompostlamadır. Kompost, daha verimli hale getirmek için toprağa işlenen atık maddelerdir. Malç yapmak için ise atık maddeler toprağın üzerine yayılır. Bitkileri korumak ve yaban otlarının önüne geçmek için kullanılır.
 
Üst Alt