Son Konu

Gıda Teknolojisi Bolumu Hakkında Bilgiler

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
gıda teknolojisi bolumu hangi universitelerde var
Gıda Teknolojisi Bolumu
Gıda Teknolojisi Alanı

Gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak uretilmesi, ambalajlanması, depolanması ile gıdalar uzerinde duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrol analizlerinin yapılmasında ve sonuclarının yorumlanmasında gorev alan ara meslek elemanıdır

GOREVLER

Planlanmış olan uretimin gercekleşmesi icin gıda muhendisi ve gıda teknikerinin gozetimi altında; Her turlu gıda maddelerinin (hububat, sut ve sut urunleri, ceşitli et urunleri, bitkisel gıdalar) işlenmesinde ceşitli teknikleri kullanır, Gıdaların sağlığa uygunluğunu kontrol icin gıdalardan ve gıda katkı maddelerinden ornekler alır, Laboratuarda değişik yontemler kullanarak duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapar, sonucları yorumlar, gerekli raporları duzenler, cıkan sonucları ilgili kişilere iletir, Kaliteli ve standart urun uretilmesini sağlar, İşletmelerde hijyen ve temizlik kurallarını uygular veya uygulanmasını sağlar, Gıda uretiminde kullanılan en son teknolojileri takip eder, Gıdaların uygun bir şekilde paketlenmesini ve muhafazasını sağlar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Her turlu gıda ve gıda katkı maddesi, Gıda uretiminde kullanılan makineler, Analizler icin laboratuar arac gerecleri, Gerektiğinde bilgisayar, Ceşitli kimyasal maddeler

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ OZELLİKLER

Gıda teknolojisi teknisyeni olmak isteyenlerin; Normal duzeyde genel yeteneğe sahip, Kimya ve biyoloji konularına ilgili, Gozleri sağlam ve gorme gucu yuksek, Dikkatli ve sorumluluk sahibi, Başkaları ile işbirliği yapabilen kimseler olmaları gerekir

CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Gıda teknolojisi teknisyeni, ozel sektorde gıda ureten fabrikaların uretim ve laboratuar bolumlerinde, kamu kuruluşlarının gıda laboratuarlarında gorev yaparlar Laboratuar ve iş ortamı temizdir Ancak, uretim yapılan yer sıcak, rutubetli ve kokulu olabilir Meslek elemanları gıda muhendisleri, kimya muhendisleri, biyologlar, veterinerler, diyetisyenler ve gıda teknikerleriyle iletişimde bulunurlar

CALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Gıda teknolojisi teknisyenleri, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım ve Koy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuarları, Hıfzısıhha Enstitusu, Belediyeler, İl Sağlık Mudurlukleri vb) ve ozel sektor kuruluşlarında gıda ureten fabrikaların gıda laboratuarlarında ve ozel gıda laboratuarlarında ara teknik eleman olarak calışırlar

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi Endustri Meslek Liselerinin “gıda teknolojisi bolumunde, Ayrıca Anadolu Kız Meslek Anadolu Meslek Liseleri ile Kız Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi alanının Gıda Analizi dalında verilmektedir

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Endustri meslek liselerine girebilmek icin; ilkoğretim mezunu olmak, Bunyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak gerekmektedir

Anadolu Kız MeslekAnadolu Meslek Liselerine girebilmek icin ilkoğretim okulu mezunu olmak ve Orta Oğretim Kurumları Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olmak, Kız Meslek Liselerine girebilmek icin ilkoğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir

EĞİTİMİN SURESİ VE İCERİĞİ

Gıda teknolojisi teknisyenliği mesleğinin eğitim suresi Endustri Meslek liselerinde 3 yıl, Anadolu Kız MeslekAnadolu Meslek Liselerinde ve teknik liselerde 4 yıldır Bu eğitimde oğrenciler; genel kultur dersleri olarak, Turk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Yabancı Dil, Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi, TC İnkılap Tarihi ve Ataturkculuk, Milli Guvenlik Bilgisi Teorik Meslek dersleri olarak; Teknik Resim, Temel Kimya, Analitik Kimya, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Sınai Kimya, Gıda Uretim Makineleri, Gıda Analiz Metotları, Gıda Uretim Teknolojisi, Soğutma Tekniği Uygulamalı meslek dersleri olarak; Kimya ve Mikrobiyoloji Laboratuarı, Gıda Laboratuarı ve Uretim Uygulama derslerini alırlar

MESLEKTE İLERLEME

Gıda teknolojisi teknisyenleri, calıştıkları kurum, kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef olabilirler

Endustri Meslek liselerinin “Gıda Teknolojisi bolumunden mezun olanlar; Endustriyel Tavukculuk, Et Endustrisi, Gıda Teknolojisi, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, MeyveSebze İşleme, Sut ve Urunleri, Tavukculuk, Un Uretim Teknolojisi, Yağ Endustrisi on lisans programlarına sınavsız olarak girebilirler

Anadolu Kız MeslekAnadolu Meslek ve Kız Meslek Liselerinin “Ağırlama ve Gıda Teknolojisi alanından mezun olanlar; Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Acık oğretim), Turizm ve Seyahat İşletmeciliği, Aşcılık, Hazır Yemek ve Aşcılık, Turizm Animasyonu, programlarına sınavsız olarak girebilirler

Endustri meslek liselerinin “Gıda Teknolojisi bolumunden mezun olanlar; Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmenliği, Aile ve Tuketici Bilimleri Oğretmenliği, Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi YO), Beslenme ve Diyetetik (Sağlık YO) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bolumlerden mezun olanlara gore oncelikle yerleştirilmektedir

Ayrıca; Ağırlama ve Gıda Teknolojisi Alanından mezun olanlar; Beslenme ve Diyetetik (Sağlık Teknolojisi YO), Beslenme ve Diyetetik (Sağlık YO), Aile Ekonomisi ve Beslenme Oğretmenliği, Aile ve Tuketici Bilimleri Oğretmenliği, Konaklama İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Konaklama İşletmeciliği Oğretmenliği, Seyahat İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turist Rehberliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turizm İşletmeciliği (Uygulamalı Bilimler YO), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik YO), Turizm ve Otel İşletmeciliği (Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik YO), Turizm ve Otelcilik ( Bilgisayar ve Turizm Yuksek Okulu) Turizm ve Otelcilik (Uygulamalı Bilimler YO), Turizm ve Otelcilik (Yabancı Diller YO), Turizm ve Rehberlik (Uygulamalı Bilimler YO) lisans programlarını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bolumlerden mezun olanlara gore oncelikle yerleştirilmektedir

EĞİTİM SURESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANC

Meslek eğitimi suresince oğrenciler beceri eğitimi yaptıkları işletmede aylık olarak asgari ucretin % 30’ undan az olmamak uzere ucret alırlar Eğitim goren adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletce karşılanır Butun oğrenci haklarından yararlanır Eğitim gorulen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır

Ozel sektorde calışanlar yeteneğine, işletmenin ucret politikasına gore asgari ucretten az olmamak uzere değişen miktarlarda ucret alırlar Kamu sektorunde calışanlar ise; lise mezunlarına gore bir ust derece ile goreve başlarlar ve asgari ucretin yaklaşık 23 katı civarında ucret almaktadırlar

Gıda Teknolojisi Bolumu Olan Universiteler ve İlgili Fakulteleri

CELAL BAYAR SARUHANLI MESLEK YUKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKULTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YUKSEKOKULU
TRAKYA KIRKLARELİ MESLEK YUKSEKOKULU
ULUDAĞ KARACABEY MESLEK YUKSEKOKULU
DUMLUPINAR ALTINTAŞ MESLEK YUKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YUKSEKOKULU
BALIKESİR BANDIRMA MESLEK YUKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YUKSEKOKULU
EGE EGE MESLEK YUKSEKOKULU
SULEYMAN DEMİREL ŞARKİKARAAĞAC MESLEK YUKSEKOKULU
ANKARA KALECİK MESLEK YUKSEKOKULU