Son Konu

Glayor Ciceği Bakımı

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Glayor Ciceği Ozellikleri
Glayor Ciceği Nasıl Yetiştirilir
Glayor Ciceği

imagesglayorcicegibakimi5afb1cc18f859

Glayoller en tanınmış soğanlı bitkilerdendirOnları genellikle kesme cicek olarak goruruzAma bir parca guneş goren toprağınız varsa bu gosterişli ciceği kolaylıkla yetiştirebilirsinizGlayollerin farklı cinsleri bulunurBildiğimiz buyuk cicekli melez olanlarından başka, yazın devamlı acan kucuk cicekli tabii bir turu daha vardır Glayol bol guneş ve gubreli toprak severYaz boyunca duzenli olarak sulanmalıdırİklim aşırı soğuk değil ve yeri iyi drenajlı ise soğanlarını topraktan cıkarmaya gerek yokturBulunduğu yerde surekli yavrulayarak coğalacaktır Soğanlar Mart ayından itibaren 15 gun aralıklarla kısım kısım dikilirse bahce yaz boyu glayolsuz kalmaz Bu şekilde 45 posta dikim yapılabilir Glayol soğanları 6 hafta once kazılmış ve iyi hazırlanmış toprağa 10cm derinlik ve 1015 cm aralıklarla dikilir Buyuyen bitkinin devrilmemesi icin ruzgar almayan bir yer secilmelidir Gerekirse ince bir cubukla destek yapılır

GLAYOL YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ulkemizde glayol doğal olarak yetişen ve uretimi en cok yapılan soğanlı, yumrulu, rizomlu sus bitkilerinin başında gelmektedir Gunumuzde kesme cicekcilikte glayol onemini giderek artırmasına bağlı olarak uretim alanları da gelişme gostermektedir Ulkemizde soğanlı, yumrulu, rizomlu sus bitkileri 950 dekarlık bir uretim alanına sahiptir Glayol 610 dekar civarındaki uretim alanıyla bu grup icerisinde birinci sırada yer almaktadır Diğer kesme cicek olarak uretilen bitkiler arasında da karanfil ve gulden sonra 3 sırada yer alır
Gerek cicek gerekse soğan uretim amacıyla bircok bolgemizde glayol yetiştiriciliği
yapılmaktadır En cok uretim yapan illerimizin başında soğan uretiminde Kocaeli, İstanbul;kesme cicek uretiminde Antalya, İzmir, Adana gelmektedir
Glayol İridacae familyasındandır Soğanımsı govde (korm) oluşturan bir bitkidir
Turkcede kuzgun kılıcı, keklik ciğdemi, alata zambağı, kılıc otu gibi yorelere gore değişen isimlerle anılmaktadır Az masrafla kolay uretilmesi, değişik renkleri, her yıl yer değiştirme kolaylığı, cicekli kalma suresinin uzunluğu gibi nedenlerle populer bir cicektir
Gladiolus cinsi icerisinde bilinen, yaklaşık 250 tur yer almaktadırBu yabani turlerin
doğal yayılma alanları Akdeniz cevresi, Anadolu, İran ve Guney Afrikadır Buyume ve Gelişme Glayol soğanı, nemli ve ılık bir toprağa dikildiğinde, soğanın tabanından dikimden
once hafif kabarmaya başlamış olan kokler surmeye başlar Topraktan sadece su alarak
soğanın depo maddelerini surgun ucuna akmasını sağlar ve en uctaki goz (tomurcuk)
soğandaki besin maddelerini kullanarak şişer ve uzamaya başlar Dikilen soğandaki besinler tukendikten sonra soğan buzulur ve kurur
Toprak ustune cıkan surgunden once uc beş adet kut kın yaprak cıkar, daha sonra
gercek yapraklar cıkmaya başlar Kın yaprakların gorevi, arkadan gelen gercek yaprakları ve ciceği korumaktır Bu şekilde yaklaşık dikimden 20 gun sonra ilk gercek yaprak cıkar
Toprak ustunde ilk gercek yaprak gorulduğu zaman (dikimden 20 gun sonra) diğer
yapraklar da aşağıda kın yaprakların icinde şekillenmişlerdir ve guneşe doğru surmeye
hazırdır Gercek buyukluklerini aldıktan sonra bitki beslenmesi icin ozumleme (besin
maddesi) yapmaya başlar
Toprak ustunde iki uc yaprak oluştuktan sonra govdenin toprak altında kalan kısmı
şişmeye başlar ve kalın etli hortum kokler uzamaya başlar Burada eski soğandan cıkan ince koklerin ve eski soğanın işi bitmiştir ve hortum kokler su ve besin maddesi alma gorevini ustlenir Hortum kokler aynı zamanda bitkinin toprağa tutunmasını sağlar
Hortum kokler uzamaya, bitkiye gerekli su ve besin maddelerini almaya devam
ederler Aynı zamanda soğanın tabanında yeni cicek sapı teşekkul ederek uzamaya başlar
Toprak altında govdenin besin biriktirip şişmesiyle oluşan yeni soğan, yapraklarla tamamen sarılmıştır Bu sarma ve soğan oluşumu ciceklerin acılmasından sonraya kadar devam eder
Yeni soğan oluşurken sezon sonuna doğru yeni soğanın dibinde şişmeler ve bunun ucunda da yavru soğanlar oluşmaya başlar Yavru soğanlarda sadece bir yaprak gozu ve bir kok yeri vardır Bunlar ince zar yerine sert bir kabukla kaplanmıştır Yavru olgunlaştıkca bu kabuk da sertleşmektedir

Kın yaprakların icinde altıncı yaprak oluşurken cicek sapı da oluşmaya başlar ve
dipten yukarıya doğru en eski yaprakların arasından uzar En son şekillenen kandil ilk once gorulur İlk şekillenen kandil ve ciceğin sapı en son gorulur Cicek sapının gelişmeye şekillenmeye başlaması yaklaşık buyume başlangıcından bir ay sonraya rastlar ve butun kandillerin oluşması 7 ile 10 gun icinde tamamlanmış olur
Bitki buyume suresi icerisinde altı yedi yaprağı geliştikten sonra ciceklerin dizildiği
başak yaprakların arasında gorulur ve uzamaya başlar İki hafta icerisinde gercek boyunu alır En alttaki kandil şişerek ciceğin petal rengi gorulur ve kandiller aşağıdan yukarıya doğru acılır

Cicek Soğanı Uretim Yontemleri

Glayol soğuklara karşı yarı dayanıklı bir bitkidir Kışları sert gecen yerlerde kış
sonuna kadar muhafaza edilerek ilkbaharda yeniden dikilme zorunluluğu gosterir Ertesi
yılın yeni kormu eski kormun ustunde meydana gelir Bu da kormun dikiminden sonra
yaprakların yaklaşık 20 cm boya ulaştığı zamana rastlar Yapraklar 4060 cm boya
ulaştığında yeni korm eski korm kadar irileşir ve koklenmeye başlar Bu arada yeni ve eski kormların arasında minyatur haldeki kormeller yada kralenler meydana gelir
Soğanımsı govdelerde iki tip kok oluşmaktadır; eski kormun dip kısmından cıkan
tuylu kokler, yeni kormun dibinden cıkan buyuk ve etli kokler
Yeni korm buyuyup gelişmeye devam ederken eski korm buzulmeye ve icindeki depo
maddelerini ciceklenme icin sarf ettiğinden dağılmaya ve parcalanmaya başlar
Ciceklenmeden hemen sonra yapraklar, besin maddesi yapımına devam eder Bu besin
maddeleri, yeni kormda toplanır Yaz sonunda yapraklar kuruyup da soğan hasadı
yapıldığında bir veya daha cok sayıda yeni korm ve bunların dibinden cıkan cok sayıda ( 5500 adet ) kralen gorulur Cicek soğan uretimi esas bu yeni kormlar ve kralenler ile
yapılmaktadır
Glayolde cicek oluşumu, bir onceki mevsimde ve ozellikle ciceklenmeden sonraki
devre de kormda biriktirilen depo maddeleri miktarına bağlıdır Glayollerde serin geceler ve uzun buyume devreleri, cok iri kormların oluşumu icin uygundur

Kralen ile Uretim

Bu uretimde ciceklenme iriliğine dek gecmesi gereken sure iki uc yıl kadardır
Kralenler boylarına gore uc grupta toplanabilir:
*Capı 1 cm ve daha fazla olanlar buyuk boy
*06 cm ile 1 cm arasında olanlar orta boy
*06 cm den daha kucuk olanlar kucuk boy

Genel olarak buyuk boylu kralenler diğerlerine gore daha kolay cimlenmektedir
Kralenlerin cimlenmesini kolaylaştırmak icin dikim oncesi bazı on işlemlerin yapılması
gerekir Bu işlemlerden bazıları şunlardır:
* Mekanik aşındırma
*Sıcak su uygulama
*Tuzlu su uygulama
*Etilen kloridlin ile muamele

Hastalık ve Zararlılar

Glayolun toprak altı ve toprak ustu aksamlarında cok sayıda hastalık ve zararlı ortaya
cıkar Bu nedenle her yıl aynı yerde yetiştiricilik yapılmamalı, en az 34 yıllık munavebe
uygulanmalı ve toprak mutlaka sterilize edilmelidir Ayrıca soğanlara dikim oncesi yapılan

Üst Alt