Glokom tüm dünyadaki körlüklerin %13,5’uğunu oluşturur. ilk önce çevresel görme alanı kayıpları, sonra total görme kaybı yapabilen bir Optik Nöropati Hastalığıdır. Bu hastalık ile Optik Sinir (Görme Siniri) lifleri yavaş yavaş kaybedilir. Erken teşhis edilirse ilerlemesi durdurularak görme kaybı önlenebilir.
Glokom neden olur?
Bu alandaki tıbbi araştırmalara rağmen glokomun neden olduğuna dair henüz net bir bilgi bulunmamaktadır.
Glokom kimlerde görülür?
Genellikle göz içi basıncı yüksek kişilerde görülür. Fakat göz içi basıncı yüksekliği tek başına glokoma yol açmaz. Bazen yüksek göz içi basıncına rağmen glokom hastalığı oluşmamaktadır. Biz bu duruma ‘Oküler Hipertansiyon’ deriz. Bu durumun tersine bazen düşük göz içi basıncı olan kişilerde de glokom görülebilir. Bu duruma da ‘Normotansif Glokom’ diyoruz.
Glokom için risk faktörleri nelerdir?
Göz tansiyonu yüksek kişiler
Orta ve İleri yaş (40 yaş sonrasında görülme sıklığı daha yüksektir %2)
Kornea tabakası ince kişiler (500 mikron altı)
Miyopik kişiler
Anne, Baba, Kardeş’te glokom hastalığı varlığı
Siyah ırkta beyaz ırka göre daha fazla görülür
Arteryokleroz (Optik sinir kan akımını düşürebilir)
Dolaşım Bozuklukları (Hipertansiyon, Hipotansiyon, Vasospazm)
Diyabet
Kortizon İlaçlarının uzun süre ve bilinçsiz kullanımı
Otoimmün hastalıklar, Vaskülitler, Tiroid hastalıkları…
Glokom Hastalığı’nın belirtileri nelerdir?
Glokom genellikle belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Çok nadiren belirti verir. Genellikle baş ve göz çevresinde ağrı, ışık hassasiyeti, yakın görmede bozulma, karanlık adaptasyonunda zorluk gibi belirtiler gözlemlenebilir. Hastalık ancak çok ilerlediğinde görme alanı kayıpları kişi tarafından fark edilmeye başlar.
Açı kapanması glokomu tipinde belirtiler çok ön plandadır. Bu tip glokomda şiddetli baş ve göz çevresi ağrısı, cisimlerin etrafında hareler görme, ışık hassasiyeti, mide bulanması, kusma ve görmede azalma gibi şiddetli belirtiler bulunur.
Glokom nasıl teşhis edilir?
Glokom rutin göz muayenesi sırasında göz tansiyonu ölçümü ve göz dibi muayenesi ile teşhis edilebilmektedir. Teşhisi kesinleştirmek ve hastalığın seyrini takip etmek açısından Kornea Pakimetrisi, OCT (Optik Koharens Tomografi) ve Bilgisayarlı Görme Alanı tetkikleri altın standartlardır.
Glokomlu olup olmadığımı anlamam için sadece göz tansiyonumu ölçtürmem yeterli olur mu?
Sadece göz tansiyonunun ölçümü glokom teşhisini koymakta yeterli olmamaktadır. Bununla birlikte optik sinir başı muayenesi, pakimetri, oct, bilgisayarlı görme alanı muayeneleri gibi tetkiklere de ihtiyaç duyulmaktadır.
Glokom’un tedavisi nasıl yapılır?
Glokom hastalığı kronik bir hastalıktır. Yani ömür boyu takip ve tedavi gerektirir. Genellikle göz içi basıncını düşürmeyi amaçlayan bir tedavi yaklaşımı bulunmaktadır. Bu ya ilaçlarla (medikal tedavi), ya da girişimsel metodlarla (Laser, Krio ve Cerrahi tdv) olur. Genellikle ilaçlar (göz damlaları) ile kontrol altına alınarak ilerlemesi durdurulmaktadır. İlaçların yetersiz kaldığında girişimsel metodlara başvurulmaktadır. Bununla birlikte teşhis konulduğunda hastalık ileri bir aşamada ise direkt cerrahi de planlanabilmektedir.
Glokom hastasıyım damlalarımı nasıl damlatmalıyım?
Glokomda doktorumuzun verdiği damlaları saati saatine özenle damlatmalıyız. Bir elimizle göz alt kapağımızı iyice açıp bu sayede oluşan cebe damlamızı kolayca damlatabiliriz. Damla tam olarak gözümüze gitmedi ise tekrar denemeliyiz.
Doktoruma kontrole giderken de damlatmalı mıyım?
Kesinlikle evet. Mutlaka doktor kontrolüne giderken de damlalarımızı düzenli damlatarak gitmeliyiz. Yoksa doktorunuz ilacın etkili olmadığını düşünebilir. Bu hastalar tarafından sıkça yapılan bir hatadır. Mutlaka saati saatine damlatılmalıdır.
Damlalar gözümde hassasiyet yaptı ne yapmalıyım?
Bazen göz damlaları gözde kızarıklık, kaşıntı, yanma, sulanma, batma gibi semptomlara yol açabilirler. Bu durumda mutlaka doktorunuza bu durumu bildirmelisiniz. Bazı glokom ilaçlarına karşı zaman içerisinde allerji gelişebilmektedir. Doktorunuz böyle bir durumda ilaçlarınızı değiştirebilir.
Vitaminler ve Takviye gıdalar tedavide kullanılmakta mıdır?
Kesin olmamakla beraber Antioksidan Vitaminler’in, Sitikolin’in ve Magnezyum’un böyle bir etkisi olduğuna inanılmaktadır. Bu yönde araştırmalar sürmektedir. Antiglokomatöz tedaviye ilaveten bunlar kullanılabilmektedir.
Spor yapın, stresten mümkün olduğunca uzak durun, rutin doktor kontrollerinizi yaptırın…