Özellikle sonbahar ve kış aylarındaartan bir şikayet olan öksürük çok değişik sebeplerden kaynaklabilir.
Üşütme ,Gripal enfeksiyon gibi sık karşılaşılan sebeplerin yanı sıra, [*]Bronşit , [*]Sinüzit, [*]Reflü, [*]Astım , [*]Zatürre, [*]Akciğerde su toplaması, [*]Akciğer kanseri
gibi çok daha ciddi nedenlere de bağlı olabilir.
Bu yüzden bir haftadan fazla süren öksürükler ciddiye alınmalı ve mutlaka hekime gidilmelidir. Bazı öksürükler boğaz kaynaklı olabilir. (Farenjit gibi) yutma güçlüğü ve boğaz ağrısı ön planda ise KBB hekimine başvurmak gerekebilir. Ama genelde öksürüklerin büyük çoğunluğu Göğüs hastalıkları branşı ile ilgilidir ve Göğüs hastalıkları Muayenesi gerekli olur.
Nefes Darlığı
Nefes Darlığı doğal kabul edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Ancak hastaların bir kısmı bunu yaşlılığa , sigara kullanımına, kilo fazlalığına bağlayarak önemsememektedir. Özellikle beden aktivitesi az olan kişiler ancak nefes darlığı ilerlediği zaman farkına varmaktadır. Hekime müracaat edildiğinde bunun gerçek nedenleri ortaya çıkacaktır. Nefes darlığının ilerlemesi halinde solunum sıkıntısı, solunum yetmezliği oksijene veya solunum cihazına bağlı kalma ve ölüm gibi sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden erken dönemlerde nedenlerin saptanarak, tedaviye başlanması çok önemlidir.
Bronşit
Akciğerlerin içerisinde, ağaç dalları gibi gittikçe çatallara ayrılan ve incelen hava yollarına bronş adı verilir. Bunların virus, bakteri, kimyasal maddeler veya allerjen maddelerle etkilenmesi sonucu oluşan infeksiyon durumuna ise Bronşitdenilir. Bronşit gelişimi bazen bir üst solunum yolu infeksiyonu, grip sonrası oluşur.Bazen direkt bronşit olarak başlar. Tekrarlayan ve iyi tedavi edilmeyen bronşit, kronikleşebilir, zatürre, bronşektazi, Koah, Astım hastalığı gibi hastalıkların nedeni olabilir.