Son Konu

Google AdSense Gelirleri Nasıl Vergilendirilir?

Forumdas

Editor
Katılım
6 Ara 2022
Mesajlar
7,544
Tepkime
15,298
Puanları
113
Konum
adana
Web
forumdas.com.tr
Credits
-11
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Google AdSense Gelirleri Nasıl Vergilendirilir?​

Dijital teknolojilerin yaygın olarak kullanılması birçok uygulamanın yapılmasına imkân tanır. Günümüzde mal ve hizmet satışları internet kanalları üzerinden yapılabilir hale gelmiştir. Geçmişteki klasik uygulamalardan farklı olarak dijital kanallarda iletişim çift yönlü ve eş zamanlı olarak gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yarattığı küresel ortamda insanlar bir araya gelmekte ve dünya genelinde alıcılarla satıcılar aynı anda bir arada olabilmektedir.

Dijital teknolojilerin avantajlarından biri de online olarak yapılabilen yayınlardır. Yayıncıların hazırladığı içerikler çeşitli platformlarda kullanıcılara sunulur. Yayıncı olarak tanımlanan kişiler içeriklerini internet ortamını kullanarak alıcılara sunar. Ziyaretçi olarak tanımlanan kişiler ise internette gezinenlerdir. Bu kişiler diledikleri platformu internetin olduğu her ortamda gezebilir. Sanal bir dünyada gerçekleşen bu uygulamalar geleneksel yöntemlerden farklı cereyan eder.

Ziyaretçi interneti kullanarak bir platforma giriş yaptığında tıklama yapmış olması gerekir. Online içerik yayınlayan kişilerin çalışmalarını ziyaret eden kişi sayısı ne kadar çoksa tıklanma oranı fazla demektir. Bu noktada ise devreye reklam verenler girer. Reklam veren kişiler de online içeriklerin tıklanması sayesinde ürün ve hizmetlerini tanıtma şansı elde eder. Kamuoyunun beğendiği ve takip ettiği içeriklerin izlenmesi sırasında reklamların devreye girmesi ticari sürecin bir parçasıdır.

Google AdSense Nedir?​

Google AdSense sayesinde web sitesi aracılığı ile veya YouTube kanalı gibi mecralar üzerinden reklam yayınlanabilir. Reklam verenin ürün ve hizmetlerinin tanıtılabileceği bu tür uygulamalar sayesinde para kazanılır. Google AdSense üzerinden kazanç elde etmenin en temel şartı öncelikle bir hesap oluşturmaktır. AdSense hesabı oluşturan içerik üreticisi bunu aktif hale getirdikten sonra para kazanabilir.

Online içerik üreticisinin hazırladığı yayın web sitesinde veya farklı bir platformda ziyaretçilerin beğenisine sunulur. İçerik üreticileri tarafından sunulan yayınları ziyaret eden kişiler, yayınları izledikleri sırada çeşitli reklamlara denk gelir. Reklam verenin kazancı ürün ve hizmetlerini geniş bir kitleye ulaştırmak olurken yayıncı da bu reklamları kendi platformunda yayınladığı için bir gelire sahip olur.

Karşılıklı bir ticari alışveriş olan bu uygulama ile her iki taraf da menfaat elde eder. Google AdSense sayesinde internet üzerinden para kazanılır. Web sitesi ya da başka bir mecrada bu işlemleri gerçekleştirebilmek için Google AdSense uygulamasının olması gerekir. Google AdSense üzerinden alınacak ödemeler aylık olarak yapılır.

Ödeme yapılırken ödeme sayfasında yer alan bakiye her ay güncellenir. Bu tür bir gelir elde eden yayıncının vergiye tabi olması çeşitli koşulların sağlanması ile olur. Öncelikle arızi olarak elde edilen kazançların vergiye tabi olmadığı bilinmelidir. Bunun yanı sıra Google AdSense üzerinden elde edilecek gelirin sürekli olması gerekir. Birden fazla sayıda ve sürekli bir kazancın oluşması süreklilik olarak tanımlandığından bu tür kazançlar için vergi ödenir.

Google AdSense Çalışma Prensibi​

Google AdSense çalışma prensibi incelendiğinde öncelikle yayıncının web adresinde ya da farklı bir platformda bu uygulamaya sahip olması gerekir. Google AdSense üzerinden yayıncının oluşturduğu hesap sayesinde uygulamaya sahip olunur. Bu sayede yayıncı reklam aldığında bu reklamdan bir gelir elde eder. Uygulamanın yayıncının popülerliği ile bağlantısı vardır.

Yayıncının ne kadar çok takipçisi varsa o oranda web adresine ya da diğer platformlardaki yayınlarına ziyaretçi girişi olur. Çok ziyaretçi demek reklam veren açısından yeni müşterilere ulaşmak demektir. Bu nedenle Google AdSense’in işlevsel olabilmesi yayıncının sahip olduğu takipçi kitlesinin fazla sayıda olması ile ilişkilidir.

Google AdSense kullanan yayıncıların içerikleri sunulurken reklam verenin hazırlatmış olduğu reklamlar yayın sırasında izleyenlere sunulur. Yayıcının popülerliğine bağlı olarak reklam verenler belirli bir ücret belirler. Yayıncı her reklamdan farklı bir ücret elde edebilir. Bu nedenle de kazancında değişkenlikler olur.

Google AdSense Gelirleri​

Google AdSense üzerinden gelir elde eden yayıncıların kazancı doğrudan elde edilmiş bir reklam geliri olarak değerlendirilir. Vergi idaresinin bu yönde yaptığı uygulamaya bağlı olarak da yayıncı gelir vergisi ödemekle yükümlü olur.

Ticari kazanç olarak adlandırılan durum her tür ticari ve sınai faaliyetten elde edilen gelirdir. Yayıcının reklam verenin hazırlattığı reklamları, içeriklerini sunarken yayınlaması sırasında reklam verenle doğrudan bir anlaşma yapmadığı görülür.

Yayıcının reklam verene karşı hiçbir taahhüt altına girmediği bu alışveriş sırasında bu kazançların telif kazançları konusu olarak ele alınması gerekir. 193 sayılı uyarınca telif kazançları serbest meslek kazancı kapsamında kabul edilir.

Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi​

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında şahıs şirketleri ve gerçek kişiler yer alır. Kurumlar vergisi kapsamında yer alanlar ise kurumlardır. Gerçek kişiler gelir elde ettiklerinde gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. Gerçek kişi bir takvim yılı içerisinde kazanç elde ettiğinde ve iratları da dahil olmak üzere bunların safi tutarı üzerinden gelir vergisi öder. Şahıs şirketleri de bu uygulamaya tabidir.

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında her tür ticari ve sınai faaliyetlerden elde edilen kazançlar ticari kazanç kapsamında kabul edilir. Ticari kazancın lendirilmesi sırasında ise Vergi Usul Kanunu’na göre hareket edilir. Google AdSense geliri elde edenlerin ne tür bir kazanç elde ettiğine bakılırken bu sırada gelirin vasfının ne olduğunun doğru anlaşılması gerekir.

  • Sermaye ya da şahıs şirketi kurulması Google AdSense geliri elde edilirken gereklidir.
  • Şirket kurulduktan sonra fatura kesilmesi icap eder

Gerçek Kişi Yayıncıların Reklam Gelirinin Vergilendirilmesi​

Gerçek kişi yayıncıların reklam gelirinin vergilendirilmesi yapılırken vergi idaresinin uygulamalarına göre hareket edilir. Vergi idaresinin reklam gelirinden pay alma olarak tanımladığı bu kazançlar ticari kazanç kapsamında kabul edilir. Vergi idaresi Google AdSense ve benzer uygulamalar üzerinden reklam geliri elde eden yayıncıların vergi ödemesi gerektiğini düşünür. Bunun için de gelir vergisi kapsamında bu tür hizmet veren yayıncılardan vergi ödemesi alır.

Yayıncının reklam verene karşı taahhüt altına girmemesi ve reklam verenle herhangi bir anlaşma yapmamış olması nedeni ile bu kazanç serbest meslek kazancı olarak değerlendirilir. Serbest meslek olarak adlandırılan çalışmalar ise şahsi mesai ile elde edilir. Burada sermaye; kişinin mesleki bilgisi, ihtisası olacağından ticari mahiyette olmayan işler işverene bağımlı olmadan kişinin kendi hesabına yapılmaktadır. İçerik üretimi yapan yayıncılar açısından hazırladıkları içerikler telif kazancını ilgilendirmektedir.

Telif kazancı olarak adlandırılan gelirler de Gelir Vergisi Kanunu uyarınca serbest meslek kazancıdır. Yayıncıların elde ettiği kazanç serbest meslek kazancı kapsamında olurken Gelir Vergisi Kanunu uyarınca belirtilen meblağı geçmediği sürece istisna olarak kabul edilerek vergi mükellefiyeti olmaz. Bundan dolayı da vergi beyan yükümlülüğü yoktur. Gelir, belirtilen meblağı aştığında ise istisna durumu kendiliğinden ortadan kalkar. Bu durumda da yayıncının beyanda bulunması ve gelir vergisi ödemesi gerekir.

Yayıncının elde ettiği bu kazançlar istisna sınırı içinde kaldığı sürece Katma Değer Vergisi uygulamasından da muaf olur. İçerik sağlayıcının gerçek kişi olduğu uygulamalarda yazılı sözleşme yapılması durumunda ise sözleşmelerin tutar belirtmesi durumunda öngörülen oranda Damga Vergisi alınır.

Tüzel Kişi Yayıncıların Reklam Gelirlerinin Vergilendirilmesi​

Sermaye şirketleri, kamu iştirakleri veya fonlar gibi kurum ve kuruluşlar Kurumlar Vergisi mükellefi iseler ve internet ortamında kullanılan içerikler sebebi ile gelir elde ediyorlarsa bu gelir kurum kazancına dahil edilir. Kurumlar bu tür bir kazanç elde ettiklerinde ve bu kazançlar Kurumlar Vergi Kanunu uyarınca istisnalar arasında kabul edilmediğinde Kurumlar Vergisi ödenir.

Kurumlar Vergisi mükellefleri internet ortamına içerik yüklediğinde ve bu içerikler Türkiye’deki takipçiler tarafından tıklandığında elde edilecek reklam geliri üzerinden KDV hesaplanır. Yurt dışındaki kişilerin internet ortamında bu içerikleri tıklamasından elde edilen reklam kazancı ise KDV kapsamında değerlendirilmez.

Kurumların içerik sağlayıcı olarak reklam gelirlerinden kazanç elde ettiği bu tür çalışmalarda Google AdSense veya diğer uygulamalar kullanıldığında yapılan yazılı sözleşmeler varsa bu durumda damga vergisi ödenmesi gerekir.

Gerçek Kişi Web Adresi Üzerinden Yayınlanan Reklamlardan Gelir Elde Edilmesi​

Gerçek kişilere ait olan kişisel web adresleri üzerinden yayınlanan ya da yayınlanmasında aracı olunan reklamlar için Google AdSense veya farklı bir uygulamaya bağlı olarak reklam geliri elde edildiğinde reklam sözleşmeleri düzenlenebilir. Gelir Vergisi Kanunu uyarınca reklam sözleşmesi ya da reklama aracılık sözleşmesinin düzenlendiği durumlarda bu gelirler ticari kazanç olarak kabul edilmektedir.
Google AdSense ya da diğer uygulamalar kullanılarak elde edilmiş olan reklam gelirleri Kurumlar Vergisi’ne tabi olan mükelleflerden elde edildiğinde ödemeyi yapan Kurumlar Vergisi mükellefleri ödeme miktarı üzerinden öngörülen oranda stopaj/tevkifat yapar.

Gerçek kişinin elde edeceği gelir arızi olarak kazanıldığında kanunda belirtilen meblağa gelir vergisinin dışında tutulur. Bu meblağa kadar olan gelirlerde beyanname vermeye gerek yoktur. Düzenlenen meblağı aşan gelirlerde ise gelir vergisi ödenir.

Gerçek kişinin bu tür bir geliri süreklilik arz ettiğinde ticari kazanç bakımından mükellefiyeti doğar. Bu durumda da defter tutulması ve belge ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir. Gerçek kişinin fatura düzenlemesi ve yıllık Gelir Vergisi beyannamesi hazırlaması da gerekir.

Google AdSense ve diğer uygulamalar üzerinden verilen reklamlardan gelir elde eden gerçek kişilerin yazılı sözleşmelerle hareket etmesi durumunda ise damga vergisi ödemesi icap etmektedir.

Kurumların Kurumsal Elektronik Hesapları ile Aracılık Edilen Reklam Gelirlerinin Vergilendirilmesi​

Kurumlar Vergisi’ne tabi olan vergi mükellefleri kurumsal bir web adresine sahipse ve bu ortamlarda yayınlanan reklamlar sebebi ile kazanç elde ediyorsa bu gelir kurum kazancı olarak kabul edilir. Reklam verirken Google AdSense ve diğer uygulamaların kullanılması, kurumların elde ettikleri reklam gelirinin kazançları arasında değerlendirilmesinde etkendir.

İfade edilen nedenler dolayısıyla da vergiye tabi olurlar. Kurumların bu tür gelirleri için fatura düzenlemesi gerekir. Gelir Vergisi mükellefleri ya da Kurumlar Vergisi mükellefleri üzerinden elde edilmiş olan Google AdSense ve diğer uygulamaları kapsayan reklam gelirleri için geçerli olan durum ise şudur:

  • Ödemeyi yapacak olan Gelir Vergisi ya da Kurumlar Vergisi mükelleflerinin ödemenin üzerinden %15 oranında stopaj/tevkifat yapması gerekir.
  • Gelir elde edilirken Gelir Vergisi mükellefleri ya da Kurumlar Vergisi mükellefleri olmayanlardan elde edilmesi söz konusu ise bu durumda da stopaj/tevkifat gerekli olmaz.
  • Kurumlara ait olan bu kazancın Kurumlar Vergisi Kanunu 5/1-g veya 5/B kapsamı dışında kalması durumunda Kurumlar Vergisi’ne tabi olunur.
  • Kurumlar Vergisi’ne tabi olan mükellefler tarafından sağlanan reklam veya reklam aracılık hizmetleri yurt dışında yaşayan takipçiler sayesinde elde edildiğinde KDV’nin konusuna girmemektedir. Türkiye’de yaşayan takipçiler sayesinde elde edilen reklam gelirleri ise KDV’nin konusuna girer. Değerlendirme yapılırken bu iki unsur dikkate alınır.
 
Üst Alt