Google Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) Nedir
Hızlandırılmış Mobil Sayfalar kısaltılmış ismiyle AMP'nin nasıl yapıldığı ve esasında ne olduğu hakkındaki yazımız sizlerle. Google AMP yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar adlı özelliğiyle mobil uyumlulk hususunda sergilediği hassasiyeti bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) özelliği sayesinde mobil cihazlarda açılan sayfaların açılma sürelerinin çok daha kısa bir zamana indirgenmesi sağlanacak. Sitenizin mobil sürümünden daha ileri bir seviyede olan Hızlandırılmış Mobil Sayfalar küçük HTML sayfalarının bir araya gelmesiyle meydana gelmektedir. Google bu özelliği aktifleştirdikten sonra arama sonuçlarında AMP özellikli sayfalar görülebilecek. Mobil uyumuluk hususunda hayli hassas olan Google bu hassasiyeti AMP'lerde de sergileyecektir. AMP ' ler kendine üst sıralarda yer bulabilecektir.
Hızlandırılmış Mobil Sayfalar kısa adıyla AMP açık kaynak olması için html etiketlerinde yapılan ufak isim değişiklikleri ile tasarlanıp yazılmaktadır. Web yöneticisi araçlarındaki sayfalar taranarak meydana gelen hatalar da görülebilmektedir. Söz konusu AMP sayfalar Google'da mevcut bir önbellekte saklanıp ziyaretçilere çok daha yüksek hızda verilme imkanı sağlanmaktadır.
AMP sayfalar yalnızca Google arama motoru değil diğer arama motorları tarafından da desteklenmektedir. Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) özelliğini sitenizin destekleyip desteklemediği konusunda bilgi almak için Google'ın web yöneticisi araçlarına girerek, arama görünümünden Hızlandırılmış Mobil Sayfalar sekmesini ziyaret edebilirsiniz.
Google'ın Hızlandırılmış Mobil Sayfalar uygulamasının 2016 başlarında devreye girmesi planlanıyordu. Google arama dikeyi sorumlusu Mühendislik Birimi Başkanı Yardımcısı olan David Besbris’in yaptığı açıklamaya göre hızlandırılmış mobil sayfalara AMP'ye trafiğin ne zaman yönlendirileceği daha sonraki dönemlerde belirlenecekti. Besbris'ten alınan bilgiler ışığında Github'da bulunan AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) projesini 4500 takibe almıştır. 250 kod ile dökümantasyona katkı yapılmış ve yıl başında proje kullanıcılara sunulmaya hazırlanmıştı.
Apple ve Facebook'un teknik özelliklerini yaptığı Hızlandırılmış Mobil Sayfalar projesinde The Washington Post, The Guardian, Vox Media ve BuzzFeed gibi dijitalle ilgilenen yayın kuruluşları da katkı veriyor. AOL, DoubleClick, OpenX, Outbrain ve AdSense ise ilgili projenin doğasına uygun olan hızlı yüklenebilen mobil reklamlar üstünde çalışmalar yapıyor. Adobe Analytics, Chartbeat, Parse.Iy, comScore da Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) için analitik destek ermeye niyetli olan kurumlar arasında. Arzu ederseniz ampproject.org adlı adresten Hızlandırılmış Mobil Siteler (AMP) hakkında geniş bilgi edinebilirsiniz.