bilgiliadam
Yeni Üye
İçindekiler Hide
- 1 Google İndex Nedir?
- 2 Google İndexleme Sorunu Neden Olur?
- 3 Google İndex Sorgulaması Nasıl Yapılır?
- 4 Google İndex Nasıl Yapılır?
-
5
Google Hızlı İndex Alma Yöntemleri
- 5.1 Sitemap Kullanın
- 5.2 SEO Ayarlarınızı Yapın
- 5.3 Güncel İçerik
- 5.4 Özgün İçerik Üretin
- 5.5 Sosyal Medyada Etkin Olun
- 5.6 Yorum Almaya Çalışın
- 5.7 İç Linkleme Yapın
- 5.8 Kaliteli Backlinkler Alın
- 5.9 Sitenizi Hızlandırın
- 5.10 Pingleme Siteleri
Google İndex Nedir?
Öncelikle index nedir? ve Google index nedir? sorularını cevaplayarak başlayalım. Herhangi bir web sitesinde yayınlanan içeriğin (yazı, görsel, video vb.) Google arama motoru sonuçlarında gösterilmeye başlaması, Google index aldığı anlamına gelmektedir. Yani kısaca Google’da listelenmek, Google index anlamına gelir.Arama motorlarına (Google, Yandex, Bing vb.) ait robotlar, belirli aralıkla internet sitenizi ziyaret ederek güncel içerik olup olmadığı tespit etmektedir. Tespit edilen yeni sayfalar, arama motorunda listelenmeye başlamaktadır.
Google Hızlı İndex Alma
Google İndexleme Sorunu Neden Olur?
Bazı durumlarda siteniz Google tarafından çok geç indexlenir veya hiç indexlenmez. Google indexleme sorunu olarak bilinen bu olayın çeşitli sebepleri vardır. Google hızlı index alma yöntemlerini denemeden önce bu kısımda yer alan sorunları düzeltmeniz önerilir. Bu sebepler genellikle şunlardır:- Sitenizin daha önce Google tarafından ceza alması veya spama düşmeniz,
- Web sitenizin otorite puanının çok düşük olması (
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.),
- Anahtar kelime uygulamanızın zayıf olması veya aşırıya kaçması,
- Hosting hızı ve web sitenizin hızı konusunda oluşan problemler,
- Sitenizin mobil uyumlu olmaması,
- Sitenizde virüs bulunması,
- Backlink çeşitliliğinizin az ve kalitesiz olması,
- İçeriklerinizin özgün olmaması.
Google İndex Sorgulaması Nasıl Yapılır?
İnternet sitenizdeki içeriklerin index alıp almadığı öğrenmek için çeşitli araçlar kullanılmaktadır. Bu araçlar, şunlardır:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
: Google’da web siteinize ait bir içeriğin olup olmadığının anlamanın en sağlıklı yöntemi, Webmastertools kullanmaktır. Search Console sayfasına girdikten sonra üst kısımda yer alan arama çubuğuna sitenizin ilgili URL’sini yazıp girerek bu URL’nin Google’da görüntülenip görüntülenmediğini görebilirsiniz.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
: Bu internet sitesi üzerinden Google botlarının sitenize en son giriş yaptığını görüntüleyebilirsiniz.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
: Site üzerinden 25 linke kadar hangi sayfalarınızın Google’da index alıp almadığını görebilirsiniz.Google İndex Nasıl Yapılır?
Google veya diğer arama motorlarında listelenmek için çeşitli adımlardan geçmektesiniz. Bu adımlar robotlar tarafından otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Peki Google index nasıl yapılır?- Discovery (Keşfetme): Siteniz için oluşturduğunuz XML site haritası, arama motoru robotlarının güncel içerikleri rahatça görmesini sağlar. İlk aşamada XML sayfasına düşen yeni içeriğinizi keşfedilmiş olur.
- Crawl (Tarama): Keşfedilen sayfa, artık arama motoru robotunun tarama yapmaya başlamasını sağlamıştır. Robotlar; yazı içeriğinizi, anahtar kelimelerinizi ve diğer tüm bilgileri taramaya başlar.
- Index (Endeksleme): Ön belleğe alma aşaması olarak bilinen son aşamada içeriğinizin keşfedilme ve taranma aşamaları son ermiştir. Sitenizin SEO puanından yazı içeriğine kadar birçok farklı kriter göz önüne alınarak yazınız arama motorlarında listelenmeye başlar.
Manuel Google İndex Alma Nasıl Yapılır?
Google hızlı index alma yöntemleri, doğal bir süreçtir. Buna karşın Google’ın kendi webmaster aracı olan Google Search Console üzerinden manuel olarak yeni içeriğin arama motoruna eklenmesi talep edilebilmektedir. Peki manuel index alma nasıl yapılıyor?İlk olarak
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
üzerinden sitemizi Search Console’a kayıt ediyoruz. Bu işlem, sadece hızlı index almak için değil aynı zamanda sitede Google gözünde herhangi bir problem olduğunda anında öğrenmemizi de sağlayacaktır.Sitemizi Search Console’a kayıt ettikten sonra orta üst kısımda yer alan arama çubuğuna yeni içeriğimizin URL’sini girerek ilerliyoruz. Eğer bu URL, henüz Google index almadıysa ”URL Google’da yok” şeklinde uyarı çıkıyor. Bu sayfada yer alan ”Dizine Eklenmesini İste” butonuna tıklayarak ilgili sayfanın Google tarafından taranmasını sağlıyoruz.
Manuel Google İndex Alma Nasıl Yapılır?
Google Hızlı İndex Alma Yöntemleri
Google hızlı index alma yöntemlerinin başında site sağlığının geldiğini unutmamak gerekir. Eğer web sitenizin yavaş açılma, virüs bulundurma, mobil uyumlu olmama gibi problemleri varsa bunları çözmeniz hem hızlı index almanız hem de Google sıralamalarında yükselmeniz için son derece önemlidir. Bunun dışında Google hızlı index alma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:Sitemap Kullanın
Google hızlı index alma yöntemleri listesindeki maddelerden en önemlisi, Sitemap kullanmaktır. Sitemap oluşturmadan kolay kolay hızlı index olmanız oldukça zordur.Google botları, sitenizdeki güncel içerikleri Sitemap üzerinden kontrol etmektedir. Bu nedenle site haritanızı Search Console üzerinden Google’a bildirmeniz gerekmektedir. Rank Math, All in SEO gibi çeşitli WordPress SEO eklentileri, sizin için otomatik Sitemap oluşturmaktadır.
SEO Ayarlarınızı Yapın
Google hızlı index alma yöntemleri arasında sitenizin SEO sağlığı son derece önemlidir. İç SEO ve dış SEO olarak ikiye ayırabileceğimiz SEO ayarları, sitenizin hızlı indexlenmesinden arama motorlarında üst sıralarında yer almasına kadar birçok fayda sağlamaktadır.Bu listede yer alan bütün maddeleri genellediğimiz zaman, SEO ayarlarının düzgün yapılması gerektiği sonucuna ulaşıyoruz.
Güncel İçerik
Sadece hızlı index almak değil aynı zamanda ziyaretçilerinizin düzenli olarak sitenize giriş yapmasını sağlamak için güncel içerik sunmalısınız.Arama motorlarının robotları, web sitelerini sık sık ziyaret etmektedir. Eğer sitenize hiç içerik girilmiyor veya uzun aralıklarla giriliyorsa; botlar sitenize olan ziyaretleri daha az yapmaktadır. Sitenizin her gün güncellendiği durumlarda ise botlar sizi her gün ziyaret etmeye başlamaktadır. Güncel içerik, Google hızlı index alma yöntemleri arasında en önemli maddelerdendir.
Google Hızlı İndex Alma Yöntemleri
Özgün İçerik Üretin
Sitenizdeki içeriklerin özgün olması, Google hızlı index alma konusunda dolaylı olarak etkilidir. Kopya içeriklerle de hızlı index almanız mümkündür fakat olası bir Google güncellemesiyle siteniz arama motorlarından silinirse; index almanız mümkün olmayacaktır.İçeriklerinizin özgünlüğü ile birlikte çeşitli SEO kuralları çerçevesinde olması da önemlidir.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
başlıklı yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.Sosyal Medyada Etkin Olun
Sitenizin sosyal medya hesaplarını oluşturmak ve yeni içeriklerinizi bu platformlarda da paylaşmanız önemlidir.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
yazımızdan siteniz için oluşturacağınız mecraları belirleyebilirsiniz.İçeriklerinizi sosyal medyada paylaşmak; marka değerinizi artıracak, sosyal medyadan ziyaretçi çekmenizi sağlayacak, Google’a sinyal göndererek hızlı index almanızı sağlayacaktır.
Yorum Almaya Çalışın
Yazılarınıza yapılan yorumlar, arama motorlarının dikkatini çekecektir. Bu durumda sitenizin normalden daha fazla bir şekilde botlar tarafından ziyaret edecektir.Yorum almak, bir anlamda içeriğinizi güncel tutmaktır. Aynı şekilde yazınızı güncelleyerek (ekleme yaparak) de içeriğinizi zaman zaman güncellemiş olursunuz. Ziyaretçilerden yorum bölümüne yazmasını isteyin ve yorumlar için insanları teşvik edin.
Google SEO
İç Linkleme Yapın
Google hızlı index alma yöntemlerinden biri de iç linklemedir. Doğru bir iç linkleme stratejisinin birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydaların başında hızlı indexleme ve ziyaretçilerin sitede daha fazla vakit geçirmesi gelmektedir.Yayınladığınız içerikte ilgili yerlere iç linkleme yaparsanız, arama motoru botları bu linklere de ulaşarak tarayacaktır. Bu sayede index hızınız artacaktır. Aynı şekilde kullanıcıların iç linklerle gezinmesi, sitede geçirilen ortalama süreyi artıracaktır.
Kaliteli Backlinkler Alın
Misafir yazarlık, forum, sözlük ve yorum gibi çok çeşitli backlink oluşturma şekilleri bulunmaktadır. Kaliteli backlinkler edinmek, sitenizin otorite puanlarına doğrudan etki edeceği gibi Google index hızınızın da artmasını sağlayacaktır. Bunun nedeni, arama motorlarının otoriter sitelere tarama konusunda öncelik vermesidir.Sitenizi Hızlandırın
Google, son dönemlerde iki temel noktaya göre siteleri değerlendirmektedir. Bu temel noktalar mobil uyum ve sitenin hızlı olmasıdır. İnternet sitenizin mobil uyumlu ve hızlı olması, Google index hızınızı da doğrudan artıracak ve sıralamalarda da üstlere çıkmanızı sağlayacaktır.Pingleme Siteleri
Ping atmak, temel anlamda arama motorlarına haber göndererek siteye çağırma işlevidir. Bu işlem sayesinde siteye yeni eklenen içerikler ve güncellenmiş içerikler hakkında arama motorlarına sinyal gönderilmektedir.Pingleme siteleri, sürekli kullanılması durumunda siteye zarar verebilir. Bu işlem, doğal bir yöntem olmadığı için dikkatli bir şekilde kullanılma veya hiç kullanılmamalıdır. Piyasada yüzlerce pingleme sitesi bulunmaktadır. Bunlar arasından güvenilir olanları bularak kullanmanızı öneririz. Pingomatic.com bilinen pingleme siteleri arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.