Son Konu

Google Play Arama Geçmişi Silme Nasıl Yapılır?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Google Play Nedir?​

Google Play Store, Google’ın kullanıcılarına birçok dijital içerik sunan platformudur. Kullanıcılar, bu platformdan genellikle uygulama indirmeyi tercih ediyorlar. Ancak buradan film ve kitap gibi içerikler indirmek mümkündür. Platformdan oyun ve uygulama indirmek oldukça kolaydır. Bundan dolayı Android kullanıcıları için Google Play Store çok kullanışlı bir platformdur.

Google Play üzerinden film ve kitap indirmek istediğinizde ise düşük bir miktar da olsa ücret ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca Google Play’in film kapasitesi, çeşitli film platformlarına göre oldukça iyidir. Artık reklamlar çoğu platformda yer almaktadır. Bu nedenle indireceğiniz uygulamalarda da kategoriye bağlı olarak belli oranda reklamda karşılaşacaksınızdır. Özellikle çevrimiçi oyunlarda ve telefon hızlandırıcı görevinde olan uygulamalarda reklamlarla karşılaşmanız olasıdır. Ancak bunu belirleyen çoğunlukla Google Play değil, indirmiş olduğunuz uygulamalar ya da oyunlardır.

Google Play Android Cihazlara Önceden Yüklü Olarak mı Geliyor?​

Google Play Store, Android işletim sistemli cihazlarda yüklü bir şekilde kullanıcılarla buluşmaktadır. Play Store, Google Mobile Service (GMS) ile beraber gelmektedir. Burada bahsettiğimiz platform, Android’in olmazsa olmazıdır. Android de açık kaynaklı ve ücretsizdir. Bu nedenle Google Play Store’u telefonunuza önceden yüklü olarak görmeniz gayet doğaldır.

Android cihaz kullanıcıları, Google tarafından önceden telefonuna yüklü halde olan uygulamaları görmeye alışkındır. Bu nedenle çoğu akıllı telefon üreticileri, Android cihazlara Google Play’i önceden yüklemektedir. Platformda birçok uygulamanın ve oyunun yer aldığını söylemiştik. Şimdi bunların ne derece güvenli olduğuyla ilgili bilgi verelim.

Google Play’deki Bütün Uygulamalar Güvenli midir?​

Yazımızda Google Play ile ilgili genel bir bilgi verdikten sonra bu platformdaki bütün uygulamaların güvenli olup olmadığıyla ilgili de açıklama yapmamız faydalı olacaktır. Dünya çapında herkesin bildiği ve kullandığı uygulamaları Google Play üzerinden indirmek genellikle güvenli olmaktadır. Ancak diğer uygulama indirme hizmetlerinde de olacağı gibi Google Play Store’da da bütün uygulamalar tam olarak güvenli değildir.

Şirket, Play Store’a gelen bütün uygulamaları kontrol etmeye çalışmaktadır. Dolayısıyla Google, uygulama güvenliliği konusunda elinden geleni yapmaktadır. Bunu da kötü amaçlı yazılımların mağazaya girmemesini sağlayarak gerçekleştiriyorlar. Ancak bazı uygulamalar ya vaat ettiği şeyleri gerçekleştirmiyor ya da kişisel verileri gereğinden fazla isteyerek kullanıcıları şüpheye düşürüyor.

Tüm bunları düşündüğünüzde indireceğiniz uygulamalar, oyunlar, kitaplar ya da filmleri seçerken dikkat etmeniz gereken bir nokta var. O da ‘Editörün Seçimi’ gibi güvenli olduğunu kanıtlar nitelikte bilgi içermesidir. Bunun yanı sıra indirmeyi düşündüğünüz bir uygulamanın ne kadar puan aldığına ve indirme sayısına da dikkat etmelisiniz. Buna ek olarak yorumlara bakmanız da sizin için iyi olacaktır.

Ayrıca daha önceden indirdiğiniz uygulamaların arasında zararlı yazılımların olup olmadığını kontrol etmeniz de faydalı olacaktır. Bunun için Google Play Store’un ‘Uygulamaları ve Cihazı Yönetin’ bölümüne girmeniz yeterlidir. ‘Genel Bakış’ bölümünün en üstünde Play Protect’in tarama sonucu yer alacaktır. Eğer cihazınızda zararlı bir uygulama yer almıyorsa burada ‘Zararlı uygulama bulunamadı’ yazacaktır.

Google Play Arama Geçmişi Nedir?​

Play Store arama geçmişi, platform üzerinden aradığınız bütün uygulama, oyun, film ve kitapların geçmişini tutan yerdir. Platforma girdiğinizde ve arama çubuğuna dokunduğunuzda en son arattığınız 4 uygulama burada yer alacaktır. Dolayısıyla bütün aramalarınız değil, sadece son 4 aramayı görmüş olacaksınız.

Ulaşmak istediğiniz uygulamayı her yazdığınızda ve sorguladığınızda uygulama bünyesinde bu işleminiz kayıt altına alınmaktadır ve saklanmaktadır. En son neyi Google Play’de aradığınızı hatırlamak için arama geçmişi bölümü yararlı olmaktadır. Ancak bazı kullanıcılar bu özellikten pek hoşlanmamaktadır.

Çünkü düşük hafıza sorunu olan telefonlara sahip kişiler için arama geçmişi sorun yaratmaktadır. Telefon hafızasını bir süre sonra dolduran arama geçmişi de can sıkıcı olmaktadır. Birçok platformun arama geçmişini silmeyi tercih eden kişiler, Google Play’in de arama geçmişini silmek istemektedir. Biz de asıl konumuz olan Google Play arama geçmişi silme hakkında size açıklama yapalım.

Google Play Arama Geçmişi Silme Nasıl Yapılır?​

Google Play’de arama geçmişini silmek tek yönlü bir işlem olmayacaktır. Geçmiş silme işlemini en iyi yöntemle yapmak için arama geçmişi, kaldırılan uygulama geçmişi ve sipariş geçmişini de silmek gerekecektir. Şimdi her birini nasıl yapacağınız hakkında açıklamalar yapalım. Ancak ilk olarak arama geçmişi silmeyle ilgili bilgi verelim.

Google Play Arama Geçmişi Silme​

  • Google Play arama geçmişini temizlemek için öncelikle Play Store’a giriş yapın.
  • Ardından sağ üstte yer alan profil simgenize dokunun.
  • Menüden ‘Ayarlar’ bölümüne gidin.
  • Buradan ise ‘Genel’ yazan yere dokunarak bu menüyü genişletin.
  • Genel menüsü genişlediğinde ise ‘Hesap ve cihaz tercihleri’ yazan yere dokunun.
Google Play Arama Geçmişi Silme

  • Karşınıza çıkan ekranın en altına doğru ilerleyin. ‘Geçmiş’ yazan yerin altındaki ‘Cihaz arama geçmişini temizleyin’ yazısına dokunarak Google Play arama geçmişini silin.

Silinen Uygulamaları Kaldırma​

Google Play indirmiş olduğunuz her uygulamayı, cihazınızdan silseniz bile kaydetmektedir. İndirdiğiniz bütün uygulamalar Google Play hesabınızda kalır. Daha önce beğenerek indirdiğiniz, ancak daha sonra sildiğiniz uygulamaları görme şansınız olur. Fakat cihazınızda artık var olmayan ve yeniden indirmeyi düşünmediğiniz uygulamaları silmemeniz için hiçbir neden yok. Şimdi bu işlemi nasıl gerçekleştireceğinizi açıklayalım.

  • Öncelikle Google Play’e giriş yapın.
  • Ardından sağ üstte yer alan profil simgenize dokunun.
  • Karşınıza çıkan menü üzerinden ‘Uygulamaları ve cihazı yönetin’ seçeneğine girin.
  • ‘Genel bakış’ ve ‘Yönetme’ diye iki sekme yer alacaktır. Bunlardan ‘Yönetme’ yazan yere dokunun.
  • Yönetme sekmesine geldiğinizde ‘Yüklü’ diye bir seçenekle karşılaşacaksınız. Buraya basın.
  • Karşınıza ‘Uygulamalar’ başlığı altında ‘Yüklü’ ve ‘Yüklü değil’ diye iki seçenek çıkacaktır. Bu seçeneklerden ‘Yüklü değil’ yazana dokunun.
Googe Play Silinen Uygulamaları Kaldırma

  • Şu ana kadar kullandığınız bütün cihazlarda yüklü olan uygulamaların listesi karşınıza çıkacaktır. Uygulamaların sağında yer alan içi boş kutucuğa dokunarak kaldırmak istediğiniz uygulamaları belirleyin.
  • Son olarak sağ üstte yer alan çöp kutusu simgesine dokunun ve ‘Kaldır’ seçeneğini işaretleyin.
Googe Play Silinen Uygulamaları Kaldırma - 2

  • Eğer indirdiğiniz oyunların listesine bakmak istiyorsanız, yine ‘Yüklü değil’ başlığının yanındaki ‘Oyunlar’ bölümüne dokunarak erişim sağlayabilirsiniz.
  • Son eklenen uygulamaları bulup kaldırmak istediğinizde ise ‘Ad’ yazan yerin yanındaki yatay çizgiye dokunun. Sıralama ölçütü olarak da ‘Son eklenenler’ seçeneğini işaretleyin.
Googe Play Silinen Uygulamaları Kaldırma - 3

Az Kullandığınız ve Boyutu Yüksek Olan Uygulamaları Silme​

Cihazınızda yüklü olan ama az kullandığınız ya da yüksek boyutundan dolayı silmek istediğiniz uygulamaları da Google Play üzerinden bulma şansınız vardır. Play Store, bu konu için de çeşitli düzenlemeler ve denetlemeler yaptığı için bu bilgiye erişme imkanınız olacaktır.

  • Bu işlem için yine Play Store’a girin.
  • Ardından sağ üstteki profil simgenize dokunun.
  • Menüden ‘Uygulamaları ve cihazı yönetin’ seçeneğine gidin.
  • Buradan da ‘Yönetme’ sekmesine girin.
  • Karşınıza cihazınızda yüklü olan uygulamaların listesi çıkacaktır. Sağ kenarda yer alan üç yatay çizgi sembolüne dokunun.
  • Sıralama ölçütüyle ilgili 5 seçenekle karşılaşacaksınız. Cihazınızda en az kullandığınız uygulamaları silmek istiyorsanız ‘En az kullanılan’ seçeneğine dokunun. Eğer cihazınızın hafızasını çok dolduran uygulamaları bulmak ya da silmek istiyorsanız da ‘Boyut’ yazan seçeneğe dokunun. Boyut seçeneğini işaretlediğinizde karşınıza en yüksek boyutta olan uygulamalar çıkacaktır. Listenin aşağısına doğru indikçe ise uygulama boyutları azalacaktır.
Az Kullandığınız ve Boyutu Yüksek Olan Uygulamaları Silme - 1

Google Play Sipariş Geçmişini Silme​

Arama, Haritalar ve Asistan kullanarak gerçekleşen teslimatlar ve online siparişler dahil olmak üzere bütün satın alma işlemleriniz sipariş geçmişinde yer almaktadır. Bu geçmişi temizlemek isterseniz aşağıda anlatacağımız adımları uygulamanız yeterli olacaktır.

  • Play Store’dan satın aldığınız ürünlerin sipariş geçmişini silmek için cihazınızın ‘Ayarlar’ menüsüne girin.
  • Buradan Google seçeneğini bulup girin.
  • Ardından ‘Google Hesabınızı yönetin’ yazısına dokunun.
  • Hesabınızda ‘Ana sayfa’ diye bir sekme yer alacaktır. Bu sekmenin yer aldığı bölümü parmağınızla sola kaydırın ve ‘Ödemeler ve abonelikler’ sekmesine ulaşın.
  • Ödemeler ve abonelikler sekmesine ulaştığınızda ise ‘Satın alma işlemleri’ yazan bölümüne dokunun.
  • Buradan ayrıntılarını görmek istediğiniz herhangi bir satın alma işlemini seçin.
  • Ardından ‘Satın alma işlemini kaldır’ seçeneğine dokunun. Karşınıza çıkan talimatları teker teker uygulayın ve işleminizi tamamlayın.
Google Play Sipariş Geçmişini Silme

Not: Satın almış olduğunuz kitap, film ya da oyunun siparişini kaldırmak, ilgili uygulamaya olan erişiminizi de kaldıracaktır. Dolayısıyla bu işlemi, kullanmak istemediğiniz ürün için uygulamanızı öneririz. Aksi halde ilgili ürünü Google Play Store üzerinden yeniden satın almanız gerekebilir.

Google Play Arama Geçmişi Silme: Genel Değerlendirme​

Google Play Store, Android işletim sistemli cihaz kullanıcılarının olmazsa olmazıdır. Bu hizmet sayesinde kullanıcılar diledikleri uygulamaları ve oyunları indirme şansına sahiptirler. Aynı zamanda film ve kitap gibi içerikleri de Play Store sayesinde indirme ya da satın alma imkanları da vardır.

Play Store, kullanıcılarının güvenliğini de ihmal etmemektedir. Android cihaz kullanıcılarının indirmiş olduğu uygulamaların herhangi bir tehdit içerip içermediğini kontrol etmektedir. Kullanıcılar bunu uygulamalarının ve cihazının yönetim kısmından görme avantajına sahiptir. Play Protect zararlı uygulamanın olup olmadığını tarayıp belirtmektedir.

Bu özelliklerin yanı sıra Google Play Store’da arama geçmişi bölümü yer almaktadır. Burada daha önceden aramış olduğunuz uygulama, film, kitap ya da oyunların adları yer almaktadır. Kullanıcılar da arama geçmişlerinin kayıtlarını her zaman cihazlarında tutmak istememektedir. Bu nedenle Play Store’da arama geçmişini silmek istemektedir. Ayrıca cihazlarının depolama alanlarının da dolmasını engellemek için Play Store’daki arama geçmişini temizlemek isteyen kullanıcılar vardır.

Yazımızda anlattığımız yöntemleri kullanarak Google Play arama geçmişinizi kolaylıkla silebilirsiniz. Ayrıca daha önce indirip silmiş olduğunuz uygulama geçmişini de yukarıda anlattığımız yöntemlerle silme imkanınız olacaktır. Sizler için hazırlamış olduğumuz Google Play arama geçmişi silme rehberimiz burada sona eriyor.

Eğer sizler de Google Play arama geçmişinizi silmek istiyorsanız sizler için sunmuş olduğumuz adımları uygulayarak arama geçmişinizi kolaylıkla silebilirsiniz. Sizler de Google Play arama geçmişi hakkındaki sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
 
Üst Alt