Alerji ve iltihaplanma tesirleriyle ortaya çıkan göz nezlesi, hayat kalitesini olumsuz tesirler. Anlık görme kaybına bile yol açan göz nezlesi bahar aylarında artan polen ve tozlarla birlikte daha yaygın görülüm sağlar. Göz nezlesi bulaşıcı bir hastalıktır. Pekala Göz nezlesi neden olur? Göz nezlesi belirtileri nelerdir? Göz nezlesi nasıl tedavi edilir?
Korneanın çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanması ve bu iltihaplanmanın ardından beğenilen hasarlar meydana getirmesiyle ortaya çıkan hastalığa göz nezlesi denir. Kronik bir rahatsızlık olan göz nezlesinin kalıcı bir tedavisi mevcut değildir. Her mevsim geçişinde yaşanma riski artan göz nezlesinin ayrıyeten çevresel uyarıcıları da vardır. Toz, gözden bulaşan virüsler, kirli elin göze değmesi, yaşanılan ortamın çok havalandırılmaması üzere durumlar göz nezlesine taban hazırlayabilir. Bulaşıcı bir hastalık olan göz nezlesi, İlkbaharla bir arada yaşanma ihtimali artar. Nedeni ise artan polen ve değişen hava şartlarıdır. Bakteriyel, viral ve alerjik olmak üzere üç biçimde medyana gelebilir.
Bakteriyel konjonkivit buna çoklukla göz gribi denir. Lens kullanan insanlarda görülen göz nezlesidir.
Bulaşıcı olan ve en yaygın tipi ise viral göz nezlesidir. Ortalama 6 hafta sürer.
Alerji meseleleriyle bir arada görülen göz nezlesine ise alerjik konjonkviti denir. Alerjinin başlamasıyla başlar. Bitmesiyle biter.
Gözlerde yanma kızarma kaşınma sulanma ve bulanık görme üzere belirtilerle görülür.
GÖZ NEZLESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Bakteriyel olarak görülen göz nezlesinde göz kabağını kapatırken iç yanma hissi, ışığa karşı hassas, sulu ya da iltihaplı akıntılarla kendini gösterir.
- Viral olarak ortaya çıkan göz nezlesinde ise tek beğenilen yaşanmaya başlar. Tek gözden sıcak sulu bir akıntı gelir. Bir kaç gün devam eden bu durum ikinci göze geçtiğinde yanma ve göz kapağından göz bir cisim batıyormuş üzere bir his bırakır. Ayrıyeten tahriş olmuş üzere bir kızarma belirir. Göz adeta darbe almış üzere kızarır. Göz kapağı ve göz yaşı borusunda ödem gibisi şişlik oluşur. Işıklı ortamlarda görme ihtimali azalır.
- Alerjiye bağlı gelişen göz nezlesinde burun akıntısı, hapşırma, baş ağrısı hafif ateşlenme ekseriyetle akşamları daha çok ağırlaşan ağrı ve akıntılarla bir arada kaşınma hissi çoğalır.
GÖZ NEZLESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hafif geçen göz nezlesi meskende müdahale edilebilir. Yeşil ya da siyah poşet çayı gözlerin üzerine koyarak. Sirkeli limonlu kaynatılmış ve ılıklaştırılmış suya ped pamuk koyup göz ver etrafı temizlenir. Daha sonra küçük bir havlu bu suya batırılarak gözlerin üzerine konulabilir. Eller daima yıkanmalı, bulunan ortam havalandırılmalı, dışarıya güneş gözlüğüyle çıkmak göz nezlesine hafifletir. Ayrıyeten göz asla kaşınmamalı. Bunun birebir sıra geçmediğinde ise bir uzmana kesinlikle danışılmalı. Hastanın hekim denetiminde damla ya da ilaç alması en sağlıklı olandır. Aksi halde beğenilen kalıcı hasar oluşturan durumlar medyana gelebilir.
- Göz nezlesi olan hasta alerjiye neden olan ortamlardan uzak durması gerekir
- Bakteriyel göz nezlesinde iltihaplanma olduğundan merhemle tedavi edilir.
- Kontak lens kullanan bireylerin göz nezlesine yakalandıklarında gözlerinde mevcut lens varsa bunları çöpe atmalı yenisi göz nezlesi geçmeyene kadar takılmamalı.
- İlaçlarla birlikte soğuk ya da ılık kompresler yapılarak mevcut virüs ya da alerjik durumun tesiri azaltılmalı.