Forumdas
Editor
- Katılım
- 6 Ara 2022
- Mesajlar
- 7,544
- Tepkime
- 15,298
- Puanları
- 113
- Konum
- adana
- Web
- forumdas.com.tr
- Credits
- -90
İçindekiler Hide
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz seğirmesi neredeyse herkesin hayatının bir anında yaşadığı bir durumdur.Göz seğirmesinin nedenleri yorgunluk ve çok fazla kahve tüketimi kadar basit veya nadiren siniri sorunu gibi ciddi olabilir.
Kültürümüzde göz seğirmesi bir misafir geleceği, para geleceği veya kötü bir haber alınacağı şeklinde yorumlansa da, bunun batıl bir inanış olduğunu ve göz seğirmesinin tamamen fiziksel bir durum olduğunu bilmelisiniz.
Göz seğirmesi veya tıptaki adıyla blefarospazm birkaç saniyede veya dakikada bir tekrarlayabilir ve çoğu durumda kendi kendine geçer.
Göz seğirmesine tam olarak neyin yol açtığı hala bilinmese deolası nedenlerinden bazılarını burada bulabilirsiniz.
Göz Seğirmesinin Nedenleri
- Yorgunluk, Stres, Uyku Eksikliği
Yorgunluk, stres, uyku eksikliği ve parlak ışıklara maruz kalma gözlerinizin seğirmesine neden olabilir.
Yeterince dinlendiğinizde genellikle kendi kendine geçer.
- Çok Fazla Kafein Tüketimi
Bu içecekler, uyarıcı etkisi olan ve kas kasılmasına neden olan kafein içerir.
Kafeinin ayrıca herhangi bir dış tetikleyici olmadan göz kaslarını kasılmaya teşvik etmesi de mümkündür.
- Göz Kuruluğu
Hamile kadınlar ve hormon replasman tedavisi görenlerde (özellikle sadece östrojen kullananlarda) göz kuruluğu daha sık görülür.
Göz seğirmesinin hamile kadınlarda yaygın bir tik olmasının nedeni budur.
- Enfeksiyonlar
Göz seğirmeleri, korneanın yaralanmasının bir sonucu gözün tahriş olmasından da kaynaklanabilir.
- Blefarospazm (Göz Kapaklarının İstemsiz Sıkılması)
Göz kapaklarını kapatmaktan sorumlu olan kaslar istem dışı kasılmaya başladığından daha fazla göz kırparsınız. Durum ilerledikçe, göz kapakları daha uzun süre kapalı kalır. Bunun nedeni, üst göz kapağını açan kasların kasılmamasıdır.
Spazm genellikle uyanıkken oluşur ve uyurken geçer. Bir çalışmada, hastaların hem konuşma sırasında hem de dinlenme sırasında normal insanlardan daha fazla göz kırptığı tespit edilmiştir.
Çalışmada hastaların %76’sı dinlenme sırasında, konuşma sırasında olduğundan daha fazla göz kırptı.
Normal yetişkinler dakikada 14-17 kez göz kırparken, bu çalışmadaki hastalar ortalama olarak dakikada 27 kez göz kırptı. Ancak bu çalışmanın sonuçları, blefarospazmı teşhis etmek için yeterli değildir.
Sekonder blefarospazm olarak adlandırılan daha şiddetli blefarospazm formuna beyindeki motor kontrolden sorumlu sinir kümesi, beyin sapı ve talamustaki lezyonlar neden olurken, BEB’nin kesin nedeni bilinmemektedir.
Bununla birlikte, bazı araştırmacılar, distoniye veya istemsiz kas kasılmasına neden olan bir B12 vitamini eksikliğini sebep olarak göstermektedir.
- Hemifasiyal Spazm
Bu durum ilk önce göz kapağının zorla kapatılabilmesi ve yüzün bir tarafındaki diğer kaslara yayılabilen göz kapağı kasının seğirmesi olarak ortaya çıkabilir.
Bu bozukluk da orta yaşlı veya yaşlı kadınlarda daha yaygındır.
Genellikle yüz kaslarını kontrol eden yüz sinirinin köküne doğru zonklayan bir kan damarından kaynaklanır. Ayrıca bir tümör veya fasiyal sinir yaralanmasından da kaynaklanabilir.
Bir çalışma, HFS’li çoğu insanın aynı zamanda hipertansiyon hastası olduğunu bulmuştur.
Yüksek tansiyonu olan hastalarda, kan akışındaki değişiklikler nedeniyle hastalığın seyri sırasında HFS gelişmesi muhtemeldir.
Bu nedenle yüksek tansiyon bir risk faktörü olarak kabul edilebilir. Migren atakları ile hemifasiyal spazm arasında da bir ilişki olabilir.
- Diğer Beyin ve Sinir Hastalıkları
Yüz felci: Yüz siniri iltihaplıdır. Bu, diğer semptomların yanı sıra yüz kaslarında seğirmeye, göz kuruluğuna ve göz kapağı düşüklüğüne neden olur.
Distoni: Bu bozukluk, tekrarlayan seğirme, bükülme hareketlerinde kendini gösteren istemsiz kas kasılmalarına neden olur. Blefarospazm göz distonisi olarak adlandırılabilir.
Parkinson hastalığı: Blefarospazmı olan kişilerde Parkinson semptomları geliştirme riski vardır. Parkinson tedavisi için kullanılan ilaçlar bazı hastalarda durumu iyileştirebilirken, diğerlerinde durumu tetikler.
Tardif diskinezi: Psikoz gibi zihinsel durumları tedavi etmek için sakinleştirici ilaçların uzun süreli kullanımı, özellikle yüzün alt yarısında istemsiz kas hareketlerine yol açabilir. Hasta ilaçlardan uzaklaştırılarak durum iyileştirilebilir.
Tourette sendromu: Bu sinir bozukluğunda hastalar yüz kaslarında seğirme, göz kırpma ve blefarospazm yaşarlar.
Beyin tümörü: Gözlerde seğirme veya titreme, beyincikteki bir tümörün belirtisi olabilir. Ancak tek başına bu belirti ile tümör teşhisi koyulamaz. Hastada baş ağrısı, denge kaybı ve kusma gibi diğer yaygın beyin tümörü belirtileri de aranır.