Son Konu

GÖZ YORGUNLUĞU NASIL GEÇER?

Profösör

(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
15,260
Tepkime
14
Puanları
38
Yaş
35
Konum
Rusya
Web
bilgilihocam.com
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Göz insanların ve canlıların en hayati organlarından biridir. Günlük hayatımızda birçok işlemi gözlerimiz sayesinde yaparız. Çeşitli sebeple gözlerin yorgun düşmesi günlük hayattaki verimliliği azaltabilir. Göz yorgunluğunun çeşitli sebepleri olabilir: yoğun bilgisayar kullanımı yanlış ışıklar altında çalışma veya kitap okuma, uzun süre televizyon izleme gibi… Göz yorgunluğu nasıl geçer? Gözleri yoracak sebeplerin ortadan kaldırılması ve dinlendirici gözlük kullanımı ile ortadan kalkabilir. Göz yorgunluğu göz kuruluğuna da sebep olabildiğinden doktor kontrolü altında göz damlası kullanmak etkili olacaktır.

Göz Yorgunluğu Nedir?

Göz yorgunluğu yani astenopi gözün yoğun bir şekilde veya uzun süre kullanımından ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genellikle sağlığı olumsuz etkileyecek bir durum teşkil etmese de bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir çünkü göz yorgunluğu baş ağrısı konsantrasyon bozukluğu ve dikkat dağınıklığı, gözlerde yanma sulanma gibi etkiler gösterebilir.

Göz Yorgunluğunun Belirtileri Nelerdir?

Bulanık görme, gözlerde yanma, sulanma, göz kuruması, boyun ağrısı, ışığa karşı hassasiyet, çift görme, baş ağrısı gibi belirtiler gösterir. Uzun saatler araba kullanmak, uzun süreler cep telefonu veya bilgisayar ekranına bakmak, göz yoracak kadar kitap okumak ve yanlış ışık altında iş yerinde çalışmak gibi etkenler belirtilerin görülmesinde rol oynar. Göz yorgunluğunun azaltılması için doğal ve basit yöntemler uygulayabilir ve göz bozulmalarına veya daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmadan önleminizi alabilirsiniz.


Göz Yorgunluğu İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Doğada birçok bitki sağlığımıza yararlı etkilerde bulunabilir. Göz yorgunluğunun da günlük hayata olumsuz etkilerinden kurtulmak için evde kendiniz bazı bitkisel yöntemler uygulayabilirsiniz

Papatya Çayı: Bir bardak su içine 2 poşet papatya çayını ortalama beş dakika sıcak su içinde bekletin. Demlenmesi biten papatya çayı poşetlerini ister buzdolabında ister tezgâhta soğuyana kadar bekletin ve ılık düzeye geldiğinizde gözlerinizin üzerine koyup ortalama 10 dakika kadar bekletin büyük ölçüde gözlerinizdeki yorgunluğu aldığını göreceksiniz.

Gül Suyu: Gözler için etkili olan bir diğer bitkisel karışım ise gül suyudur. Doğal gül suyunu toplamda on damla seklinde 2 temiz pamuğa damlatın. Gözlerinizi soğuk su ile yıkadıktan sonra sırt üstü uzanın ve gözlerini kapatın gül suyu damlatılmış pamukları gözlerinize koyun ve ortalama 10 dakika gözlerinizi dinlendirin.

Soğuk Su: Bir diğer doğa mucizesi soğuk su küçük bir el havlusunu soğuk suya bandırıp çıkarın ve havlunun suyu iyice sıkın. Gözlerinizi kapatın ve soğuk havlu gözlerinize gelecek şekilde örtün yaklaşık beş dakika kadar gözlerinizi serin bir şekilde dinlendirin. Göz yorgunluğunuzun azalması konusunda etkili olacaktır.

Göz egzersizi: Göz yorgunluğunun sebep olduğu başlıca problemlerden biride odaklanamama sorunu ve konsantrasyon bozukluğu olacaktır. Elinize aldığınız kalemi bir kol mesafesi uzakta tutun ve gözlerinizi kaleme sabitleyin kalemi sağa sola ileri geri hareket ettirip gözlerinizle takip edin 5-10 tekrar sonrası odaklanma probleminizin üstesinden gelmeye başlayacaksınız. Bunu her konsantrasyon bozukluğu yaşadığınızda tekrar edebilirsiniz.

Neler Yapılabilir?

Göz yorgunluğunun geçmesi için onu yoran etkenleri ortadan kaldırmanız gerekir. Örneğin günlük 3 saatlik televizyon izleme sürenizi gözlerinizi olumsuz etkilememesi adına 2 saate düşürebilir. Telefon kullanımı esnasında parlaklığını düşürebilir ve karanlık ortamlarda kitap okumamaya, kitap okuma işleminizi gündüz, güneş ışığı ile birlikte yapmaya özen gösterebilirsiniz.

Göz Yorgunluğu İçin Doktora Gidilmeli Midir?

Göz yorgunluğunun öncelikle kaynağı tespit edilmelidir. Bu sebeple bazı göz yorgunlukları göz bozukluklarından, yanlış lens kullanımından veya başka sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Uzun vadede tüm doğal önlemleri almanıza rağmen olumlu bir sonuç alamıyorsanız mutlaka bir göz doktoruna gitmelisiniz.
 
Üst Alt